Det är huvudmannen för begravningsverksamheten som informerar om var det finns lediga gravplatser och som ställer gravplatsen till förfogande. I Linköping är det Svenska kyrkan som är huvudman och därmed ansvarar för begravningsverksamheten på uppdrag av staten.
Gravrätt – ett uppdrag med rättigheter och skyldigheter
Den som är antecknad som gravrättsinnehavare – gravrättsinnehavaren – har antingen full eller begränsad gravrätt beroende på vilket slags grav det är.
-
Full gravrätt: vanligen kistgravplats ellerurngravplats.
-
Begränsad gravrätt: askgravplats, kolumbarium.
För askgravlundar och minneslundar finns det ingen gravrättsinnehavare.
Full gravrätt medför större ansvar
Gravrättsinnehavare till gravplats med full gravrätt bestämmer:
-
hur gravanordningen, till exempel gravstenen, ska se ut. Huvudmannen har regler för och prövar om en gravanordning får sättas upp.
-
över gravplatsens utsmyckning.
-
vem som får gravsättas på gravplatsen.
I de flesta fall har gravrättsinnehavaren vid sin död också rätt att gravsättas i graven.
Gravrättsinnehavaren är skyldig att hålla gravplatsen i ordnat och värdigt skick. Om gravplatsen vanvårdas kan huvudmannen ta ifrån gravrättsinnehavaren gravrätten. Då går gravrätten tillbaka till huvudmannen.
Begränsad gravrätt medför mindre ansvar
Om du är gravrättsinnehavare till en gravplats med begränsad gravrätt bestämmer du vem som får gravsättas där. Du har däremot inte rätt att bestämma hur gravanordningen ska se ut eller hur gravplatsen ska utsmyckas och ordnas. Det beslutar huvudmannen om.
Gravbrevet innehåller viktiga uppgifter
En gravrättsinnehavare får ett gravbrev som bland annat innehåller uppgifter om:
-
vilken gravplats det gäller
-
vem som är gravrättsinnehavare
-
hur lång tid gravrätten gäller.
Ta hjälp med skötseln
Du som är gravrättsinnehavare har ofta möjlighet att få hjälp att sköta gravplatsen. Då tecknar du ett avtal om skötseln med exempelvis huvudmannen. Det betyder att huvudmannen sköter om gravplatsen i ditt ställe.
Gravstenar – montering och kontroll
En gravsten måste vara säkert monterad och får inte utgöra en säkerhetsrisk för besökare eller anställda. Minst vart femte år kontrollerar därför huvudmannen gravstenarna på en gravplats.
Om en gravsten utgör en risk, blir gravrättsinnehavaren informerad om det. Gravrättsinnehavaren måste åtgärda gravstenen, eftersom det är hens egendom. Under tiden kan huvudmannen lägga gravstenen ned.
Det är viktigt att gravstenen monteras om, ifall det finns behov av det. Annars kan den bedömas som vanvårdad. Det kan bero på att stenen står med stöttor en längre tid eller att gravstenen ligger ned på ett ovårdat sätt.
Delat ansvar för gravstenen
Gravrättsinnehavaren, huvudmannen och gravstensfirman tar alla ett ansvar för gravstenen.
Gravrättsinnehavarens ansvar:
-
Gravstenen är korrekt monterad.
Huvudmannens ansvar:
-
Utföra kontroller så att kyrkogården är en säker plats att vistas på.
-
Godkänner gravrättsinnehavarens gravstensritning (visar hur gravstenen ska se ut) utifrån hur gravkvarteret är utformat. Gravstenen ska inte heller strida mot god gravkultur.
Gravstensfirmans ansvar:
-
Se till att stenen monteras säkert.
Kontakta de ansvariga om du är missnöjd
Om du som är gravrättsinnehavare är missnöjd med monteringen av en gravsten, kan du kontakta stenfirman. Om du är missnöjd med ett beslut om gravstenen, kan du kontakta begravningshuvudmannen eller överklaga beslutet hos länsstyrelsen.