Lyssna

En pilgrimsled genom Linköping

Genom Linköping följs två pilgrimsleder åt, Birgittaleden och Klosterleden, som båda leder mot Vadstena. För den som vill prova på att pilgrimsvandra kan sträckan genom Linköping vara en lagom dagsvandring att börja med.

Birgittaleden är en 145 km lång pilgrimsled i det öppna östgötska landskapet, från den historiska småstadsidyllen Söderköping, genom stiftsstaden Linköping till den heliga Birgittas stad, Vadstena. Det var den vägen som heliga Birgittas kvarlevor fördes när de kom från Rom 1374.

Klosterleden, som sträcker sig från Kolmården i norr och från Alvastra i söder till Vadstena, har fått sitt namn av att den passerar elva kloster och fem olika klostertraditioner.

Pilgrimsvandringen kan vara en vandring för att upptäcka ett flertal av Linköpings kyrkor, men den är även till skillnad från andra vandringar en resa inåt. Ett sätt att möta sitt eget inre, Gud och kanske även lära känna sina medvandrare på ett djupare plan. Bönen är därför en viktig del av pilgrimsvandringen.

En vandring genom Linköping

Börja förslagsvis vandringen vid Landeryds vita 1700-talskyrka. Den ursprungliga kyrkan byggdes på 1100-talet och dopfunten och krucifixet är kvar från den gamla kyrkan.

Inled dagen med att be heliga Birgittas bön:
Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.

Från Landeryds kyrka går du gång-vägen ner till Stångån, över spången och vidare mot Hackeforsgården. Här finns en korsikon av vadstenakonstnären Djordje Cavkov, där både en pilgrimsrustad Birgitta och Frälsarkransen finns med.

Stanna för en rast vid Sankta Maria kyrka i Johannelund från 1963. Kyrkan är resultatet av ett unikt samarbete mellan dåvarande prästen Sam Aurelius och arkitekterna Höjer och Ljungkvist vilket gör att kyrkväggarna är fulla av små symboler som talar.

Vandra vidare längs Stångåns strand via Tannefors slussar in mot stan. Vill man så gör man en avstickare över ån till Tannefors och dess rödbrända tegelkyrka från 60-talet.

Mitt i city ligger S:t Lars klassiska 1800-talskyrka vars korvägg i marmor rymmer många hemligheter. Missa inte heller det nya glasfönstret från 2016.

Nu är det nog dags för lite mat eller en glass i centrum och på så sätt stötta våra lokala företagare.

Domkyrkan är en värld i sig att upptäcka. Pilgrimen hittar Via Sacra, som är en egen pilgrimsvandring inne i katedralen med Martin Lönnebos 18 frälsarkranspärlor. Stanna till vid Charlotte Gyllenhammars Pilgrimen även kallad ”uteliggaren”.

I Gottfridsberg ligger Ansgarskyrkan från 1970 som är en samarbetskyrka mellan EFS missionsförening och Svenska kyrkan.

Avsluta pilgrimsvandringen genom Linköping i Skäggetorps kyrka med sitt säregna sluttande tak från 1975 och dess altartavla som är en keramisk relief av Lis Löfed-Sjöholm.

På pilgrimscentrum.se hittar du kartor, böner och andra texter att ha med dig på din pilgrimsvandring.

Pax et Bonum – Frid och allt gott! ■

Text och foto: Royne Mercurio (ur Liv & Längtan Nr 4 2020)

Vägvald

En del livsavgörande vägval har han gjort, Pilgrimscentrums nye föreståndare Rickard Borgenback. Samtidigt valde Vägen honom. Så det bör inte förvåna att Hammarskjöldscitaten flödar ur denna norrbottning, formad till pilgrim på Dag Hammarskjöldsleden.