En del ser det som ett misslyckande att söka hjälp, men jag skulle vilja vända på det. Man behöver inte ha så stora problem, utan man kan istället förebygga så att man inte hamnar i en situation där det sen är försent.
Bakom en stor anonym träport mitt i centrum tre trappor upp finns Svenska kyrkans familjerådgivning i Linköping. När Jennie Ferlin öppnar möts man av en lugn, varm och omtänksam känsla.
Vi slår oss ner i varsin fåtölj och Jennie som i grunden är legitimerad psykoterapeut och beteendevetare berättar att hon arbetat med Svenska kyrkans familjerådgivning sen 2016.
Är det skillnad på kyrkans familjerådgivning och annan rådgivning?
– Ja, det är skillnad, säger Jennie. Jag är samma person oavsett vilken roll jag har när vi möts, fast det kan vara lite olika fokus när man träffas. Man kanske pratar om sitt äktenskap på olika sätt. Många tycker att det är skönt att komma någon annanstans som inte är en kyrkomiljö. Här är det väldigt anonymt. Jag har tystnadsplikt och för inga journaler, just för att skydda dom som kommer hit.
– Sekretessen är högre inom familjerådgivningen, förklarar Jennie, till exempel värnar man mycket om barnen. Jag behöver kännedom om att barnen far illa, inte bara misstanke. Det är för att skydda dom som kommer hit och att det ska bli bra på lång sikt.
– Det är många par, men även enskilda som kommer, men det är hela tiden fokus på relationer, berättar Jennie. Det är väldigt blandade åldrar och människor från alla samhällsklasser. Det finns dom som är 20-25 år som vill jobba förebyggande eller som har svårigheter i kommunikationen. Jag har också haft samtal med personer som är uppåt 80 år. En del är aktiva inom kyrkan, andra kanske inte är troende eller med i Svenska kyrkan.
Vad pratar man om?
– Mycket handlar om kommunikationssvårigheter, berättar Jennie. Det kan vara saker som har hänt, mycket som är i nuet, man kanske inte får ihop vardagen. Man kanske har familj på olika håll. Det kan vara att respektives föräldrar gör det svårt. Det kan vara otrohet eller att känslorna har tagit slut. Någon som har träffat någon annan eller människor som har varit ihop i 20, 30, 40 år och tänker ”Och nu då…?”. Det kan vara sexuella problem, svartsjuka, nya familjekonstellationer som bonusfamiljer, kontaktbrott mellan familjemedlemmar, psykisk ohälsa och medberoende. Att man har olika förväntningar på relationen och på föräldraskapet är en vanlig orsak till konflikter och missförstånd. Och en del kommer som sagt förebyggande. Man kanske har varit gifta något år eller ska skaffa barn och vill preppa lite.
– Ofta är det väldigt mycket intensiva och starka känslor när man befinner sig i kris, tänker Jennie. För mig handlar det om att ta reda på om paret vill reparera eller separera – ibland behöver jag hjälpa personer att separera.
När bör man komma?
– Tidigt! Väldigt tidigt! Vänta inte för länge, säger Jennie. Kom medan ni fortfarande tycker om varandra för då kan man göra något. Många kommer för sent. Kanske har en av parterna velat att man ska söka hjälp, men den andra tänker att vi ska klara det här själva. Så går det så långt att man gett upp eller man söker hjälp som ett sista försök att rädda relationen. Och då är det ofta försent. Om man inte längre tycker om varandra så är det väldigt svårt att investera i relationen.
– Ibland kan det vara så att man vill man börja komma själv, för att sen komma hit tillsammans, säger Jennie. Jag tycker alltid att det är bra i en relation att man kommer båda. Man träffas tillsammans, sen händer det att jag träffar dom enskilt för att djupdyka och få lite mer information som kan användas i det gemensamma samtalet. Men jag är noga med att jag inte blir gisslantagen. ”Du får inte säga det här, men…” Det går inte. Där är jag noga med ramarna.
– I vissa fall kan det vara så att man har en sårig relation till sin ursprungsfamilj vilket gör att man behöver komma själv, berättar Jennie. Det kan vara någon som märker att man hela tiden lämnar relationer. Att man har svårt att hålla kvar och att det blir ett mönster som man vill få hjälp att reda i.
– När man kommer som par har man 90 minuters samtal och enskilda samtal är 45 minuter, förklarar Jennie. I och med att Svenska kyrkan är med och subventionerar så betalar man bara 200 kr per samtal. Det känns väldigt skönt och jag är jätteglad att kyrkan satsar på det. För det har betydelse. Kostnaden ska inte vara ett hinder.
Är det kyrkans uppgift att bedriva familjerådgivning?
– Ja, jag tycker det! Kyrkan har väldigt många verksamheter där man kan hitta sammanhang. Familjerådgivningen är kyrkans sätt att ta ansvar när det inte går så bra i relationer. Man är med vid giftermål och barndop, men det är så mycket skuld och skam när det inte går som man önskar. Det är viktigt att kyrkan finns med där också. Vårt mående beror väldigt mycket på hur vi har det i våra relationer.
Tre råd för att ha en god relation med sin partner?
– Att man är tydlig med sina behov, att vara lyhörd inför sin partner och att sätta av tid tillsammans. ■
Text & foto: Royne Mercurio Ur Liv & Längtan Nr 1 2025.