Lyssna

Julen är en tuff tid för många människor

– Våra församlingar arbetar året runt med att möta och stötta människor som lever i ekonomisk utsatthet, men vid jul ökar behovet, säger Anna Haglund Fröhler som är diakon i domkyrkoförsamlingen. Då är det vår uppgift som kyrka att vara där och ge stöd och inte minst erbjuda gemenskap.

– I media och reklam möter vi bilder av hur perfekt och överflödande julen ska vara, säger Anna. Har man då barn som kanske inte förstår familjens förutsättningar och som ser och hör andra prata om julen, så blir förväntningar kontra verkligheten omöjlig. Lever man under knappa ekonomiska förhållanden så blir det ännu mer påtagligt vid jul. 

– Våra församlingar i Linköping har i många år haft olika diakonala insamlingar för att ge lite guldkant i tillvaron under julen, berättar Anna, men i år är första året som vi samordnar insamlingen tydligare så att hjälpen ska fungera lika över hela stan. Genom diakonihjälpen som vi kallar för En varmare stad så kan vi med  de gåvor som vi får in sprida julglädje till de människor som har det svårast i vårt samhälle.

– Ansökningarna görs fortfarande i församlingarna, säger Anna. Den som har behov vänder sig till diakonen i sin församling. Är man osäker på vilken församling som man tillhör så kan man alltid gå in i närmaste kyrka och fråga så blir man hänvisad dit man hör hemma.

Man kan ta med sig ansökan hem eller om man har svårt att fylla i blanketten så kan man göra det tillsammans med diakonen. Det görs en ekonomisk utredning där den som söker bidrag behöver lämna in intyg på inkomster och utgifter.

När vi sen går igenom ansökningarna och fattar beslut så görs det gemensamt för hela stan så att det blir lika för alla. Det finns en norm som vi utgår ifrån där bidrag ges till personer som lever i ekonomisk utsatthet över längre tid, men allt beror i slutändan på hur mycket gåvomedel som vi får in under året.

– Beslutet är behovsprövat, berättar Anna. Vilket innebär att om man är fler i familjen så kan man få något mer. Vi möter pensionärer, barnfamiljer och ensamstående. Det är många som inte kan påverka sin ekonomi så väldigt mycket. Alla kan drabbas och det kan gå fort. Om man blir sjuk eller blir av med jobbet och saknar det sociala nätverket så är man väldigt utlämnad. Man klarar sig med nöd och näppe, men julen kostar och då kanske man behöver det lilla extra. 

Det märks ofta när man meddelar beslutet om att man blivit beviljad bidrag att  det är en stor lättnad, glädje och tacksamhet. Det är en tung börda som lyfts av. Det betyder mycket för dom som får del av det här.

– Gåvan ses inte som lösningen på en större ekonomisk situation som hyra, medicin eller liknande, menar Anna. Då finns möjligheten att ha fortsatt kontakt med diakonen i församlingen efter jul. 

– Vi får även in mat från Handla för andra på Ica Signalen i Ekholmen, säger Anna. Vi får många fina gåvor därifrån och har möjlighet att ge vidare allt från torrvaror och julgodis till tandkräm.

– Vi vet inte riktigt än hur situationen med höjda elräkningar och matpriser kommer påverka behovet av stöd eller om givmildheten förändras. Än har vi inte sett några sådana tendenser. Men visst har vi funderat kring om vi kommer möta andra grupper som vi inte mött tidigare. Det är möjligt att det blir svårare för fler när julen kommer och pengarna har gått åt för att täcka löpande kostnader. 

– De äldre som vi möter tipsar vi om Pauvres Honteuxs stiftelse för fattiga äldre. Då hjälps vi åt med ansökan och ibland leder kontakten även till ideella uppdrag och en ingång till våra församlingars många olika mötesplatser. 

– Ensamheten är en annan del som många kämpar med under julen, fortsätter Anna. Det är inte alla som har en familj som man kan fira med av olika anledningar. S:t Lars kyrka har Kvällsöppet både dagen före julafton och dagen före nyårsafton. Skäggetorps kyrka och Ansgarskyrkan i Gottfridsberg har julgemenskap med mat, julkrubba och dans kring granen på julafton och Mikaelskyrkan i Ryd har julmatsknytis på juldagen. Alla kyrkor är öppna i samband med julkrubbor och gudstjänster och då finns alltid en möjlighet till gemenskap och att få prata en stund. 

– En varmare stad är för mig något känslomässigt som berör på insidan, tänker Anna. Det säger att vi hör ihop och att vi kan hjälpa varandra så kan vi tillsammans kan skapa en varmare stad. En stad som bryr sig om varandra. Det är ömsesidigt. För vi vet inte när du behöver hjälp och när jag behöver hjälp. Det är inte bara åt ena hållet. Vi kan skapa ett varmare klimatet där vi ser varandra och bryr oss. 

Vill du ge en gåva till diakonihjälpen En varmare stad? Swisha till 123 475 95 02 (i Swish-appen står Diakonihjälpen som mottagare). Tack för din gåva! ■

Låt oss tända tusen juleljus!

Tillsammans kan vi genom Svenska kyrkans diakonala arbete sprida julglädje till till de människor som har det svårast i vårt samhälle. Swisha din gåva till En varmare stad 123 475 95 02 och ta hand om din nästa i jul.