Lyssna

Krubban på Stora torget

– När krubban är på plats på Stora torget så känner man en förnöjsamhet över att få göra något för Linköping. Det är en fin tradition, säger Tore Allert, pensionerad lärare som har byggt stallet tillsammans med elever från Anders Ljungstedts gymnasium.

Julkrubban på Stora torget har en självklar plats i linköpingsbornas julförberedande. Barnfamiljerna är där och klättrar på fåren och tittar i krubban och tar bilder. Många skyndar förbi i julhandeln och får en påminnelse om varför vi firar jul.

Fikatradition när krubban är på plats

– Det var 1999 som Linköpings stift kontaktade Anders Ljungstedts gymnasium för att fråga om eleverna där kunde bygga stallet enligt ritning, berättar Tore. Det var då som jag kom i kontakt med Staffan Jonsson som var präst på stiftet då. Det utvecklades till en trivsam tradition att vi veckan innan första advent sätter upp krubban på torget. Och sen går vi och fikar efteråt. I början var det elever med och satte upp krubban, men nu krockar det med deras praktik. Det är en konst att få allt på plats. Mycket är specialgjort för att fungera på det sluttande torget. Och jag fortsätter gärna med detta trots att jag är pensionär. Det är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Elev bar Jesusbarnet till krubban

– Krubban är en 19 år lång tradition som startade med en idé av tidigare biskopen Martin Lind, berättar Staffan Jonsson, som fick i uppdrag av biskopen att se om idén kunde bli verklighet. Efter ett antal möten med kommunen så föll allt på plats. Och på julnatten 1999 invigdes krubban. Det direktsändes i tv och det var överfullt med folk på torget.

– Det var en elev från byggprogrammet som bar Jesusbarnet från Domkyrkan på julnatten när Jesus skulle läggas på plats i krubban, minns Tore. Sen har ju Jesusbarnet försvunnit vid ett par tillfällen. I början var inte fastlåsningen så bra, men nu sitter han fast ordentligt.

– Under advent tror ju en del att Jesus blivit stulen, men precis som i julberättelsen så kommer Jesus på plats i krubban först på julafton, fyller Staffan i.

Barnen ska kunna rida på fåren

– Samarbetet med den skånske träkonstnären Stig Carlsson som gjort träfigurerna var också givande, berättar Tore. Han hade en tanke om att det skulle finnas fler träfigurer på torget med djur och herdar som skulle komma vandrande mot krubban. Men det blev aldrig av.

– Stig Carlsson tanke var att det skulle vara en vardaglig och folklig krubba, säger Staffan. Snickaren Josef står där med sin såg i handen och tumstock i fickan. Den är gjord för att vara familjevänlig, barnen ska kunna sitta i Marias knä eller rida på fåren och tittar man noga så finns det höns och katter att upptäcka och räkna.

På första advent 13.30 invigs krubban och gospelkören Agape som varit med i många år sjunger adventssånger. ■

Text och foto: Royne Mercurio (ur Liv & Längtan Nr1 2019)

En linköpingstradition sedan 1999.