Lyssna

Livsviktigt

Livsviktigt är en föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. Tolv gratis föreläsningar 18.30 på tisdagskvällar i Domkyrkan. Vårens datum: 21 januari - 8 april 2025.

21 januari 18.30

Den livsviktiga snön

Sverker Sörlin, Idéhistoriker, författare, professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH)

Snön är inte längre självklar. Den står på spel. Med hjälp av snöns många oväntade egenskaper tar Sverker Sörlin med oss på en vindlande bildningsresa om människans och naturens villkor, vetenskapliga upptäckter och om varför vi borde bry oss mer om detta sårbara element.

28 januari 18.30

Hand i hand med barnen till Treblinka 

Margit Silberstein, Journalist och författare

Margit Silberstein berättar om barnläkaren, författaren och pedagogen Janusz Korczak vars tankar ligger till grund för FN:s barnkonvention. Om barnhemmet för föräldralösa judiska barn som han inrättade i Warszawa, med egen barnriksdag, och om hur handen 5 augusti 1942 följde barnen in i döden i gaskamrarna i Treblinka.

4 februari 18.30

Gloria: I rasismens skugga 

 

Elisabeth Åsbrink, Författare 

Elisabeth Åsbrink talar utifrån sin senaste bok skriven tillsammans med den amerikanska medborgarrättsikonen Gloria Ray Karlmark, en av de nio i Little Rock Nine. Om vit makt, Amerika och om ett ofattbart mod.

 

11 februari 18.30

Snart tre år av Rysslands krig mot Ukraina

Maria Persson Löfgren, Rysslandkorrespondent, Sveriges Radio

Om hur världens till ytans största land påstår sig vara hotat från väst, och om hur ord som fred, gränser och länders suveränitet ges en annan innebörd i en rysk kontext. Därtill om hur landets ortodoxa kyrkliga ledare Patriarken Kirill välsignar det ryska anfallskriget i sina gudstjänster och de präster som vägrar att göra det blir utsparkade ur kyrkan.

18 februari 18.30

Tid, energi och matematik

Julia Ravanis, Författare och doktorand i teknikhistoria

Vad är egentligen energi? Och hur hänger den ihop med tidens gång? Julia Ravanis låter den tyska matematikern Emmy Noethers liv och verk bli en ingång till frågor om upprepning och bevarande, om olika epokers tidsanda och om olika sorters energier.

25 februari 18.30

Konspirationsteorier. Meningsskapande berättelser i historia och nutid

Andreas Önnerfors, Professor i idéhistoria, verksam vid medieinstitutet Fojo, Linnéuniversitetet

Vad är egentligen en konspirationsteori? Och varför tilltalas människor att tro på dem? Vilken är deras idéhistoria och hur skulle vi kunna motverka dem? Andreas Önnerfors diskuterar konspirationsteorier med utgångspunkt i sin senaste bok, samt sin långa erfarenhet av olika typer av bemötanden.

4 mars 18.30

En kulturkanon för Sverige?

Lars Trägårdh, Professor i historia vid Uppsala universitet

Behöver vi en kulturkanon för Sverige? Varför och vad står på spel? Och hur var det förr? Lars Trägårdh presenterar en historisk resa och landar i dagens heta debatter.

11 mars 18.30

Att ta sig ut ur ensamheten

Martina Wolf-Arehult Filosofie doktor, legitimerad psykolog och psykoterapeut 

Ensamhet är något de flesta av oss drabbas av under livet. Det är varken något att skämmas för eller att känna sig ensam om. På samhällsnivå finns det saker att göra, men också strategier att använda sig av på egen hand.  Martina Wolf-Arehult delar med sig av kunskap om ensamhet samt hjälpsamma strategier.

18 mars 18.30

Framtidstro i en apokalyptisk tid

Marie Cronqvist, Professor i modern historia vid Linköpings universitet

Apokalypsen är en flertusenårig berättelse om världens slut. I både religiösa och sekulära tappningar ekar den i vår tid av klimatkris, krig och konflikter. För många tycks det sena 1900-talets framtidsoptimism ha givit vika för undergångsstämningar. Kan kunskaper om historien ge oss verktyg att bättre hantera de katastrofberättelser vi omges av?

25 mars 18.30

”Enkelhet och bråddjup” – om Martin Lönnebo som själasörjare

Johannes Söderberg, Producent på SVT

Biskop emeritus Martin Lönnebo förenade enkelhet och bråddjup, finurlighet och mystik. Prästen och TV-producenten Johannes Söderberg berättar om Lönnebo som själasörjare via TV-mediet, med utgångspunkt från deras mångåriga samarbete för SVT.

1 april 18.30

Blixtsnabba beslut

Jonas Eriksson, Fotbollsdomare och entreprenör

Jonas Eriksson tar oss med på enresa som inte stannar på planen. Vi får möta superstjärnor, höra om blixtsnabba beslut och arbete under stor press. Med utgångspunkt från sin parallella karriär som entreprenör berättar han om mötena med världens bästa fotbollsstjärnor, och hur man lyckas vara chef för Zlatan, Messi och Ronaldo.

8 april 18.30

Syskonrelationen – livets längsta men kanske inte alltid den bästa?

Moa Herngren, Författare och manusförfattare

Moa Herngren samtalar om sin senaste roman Syskonfejden. Syskonrelationen är vår längsta och kanske viktigaste. Den som påverkar oss genom livet, vilka vi blir och hur vi formar relationer som vuxna. Vi delar samma barndom men har ofta olika upplevelser av vår uppväxt. Vem äger den rätta bilden? Kan man alltid lita på sitt minne? Och vad är man egentligen skyldig sina syskon?

Här är alla foldrar sedan starten hösten 2017 

Ht 2017
Ändring i foldern: 7 november, Paul Tenngart, lektor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet föreläste om ”Livsvittnet Majken Johansson” (frälsningssoldat).
Paul Tenngart ersatte föredraget med Jayne Svenungsson som fick flyttas till våren 2018, för hon blev invald i Svenska Akademien och fick förhinder.

Vt 2018

Ht 2018
Ändring i foldern: 20 november, Pelle Pelters Doktor i sociologi och lektor i hälsopedagogik vid Högskolan i Halmstad, föreläste om ”Hälsofrälsning åt folket! – Hälsokulten som en religion för vår tid?” Pelle Pelters ersatte föredraget med Barbro Wijma som fick förhinder, så det föredraget flyttades till hösten 2019.

Vt 2019

Ht 2019

Vt 2020
Ändring i foldern: Vi kunde bara genomföra programmen t. o. m. 10 mars p.g.a. pandemin. 

Ht 2020 Inställd! Inga program alls p.g.a. pandemin.

Vt 2021 Endast digitalt p.g.a. pandemin
Ändring i foldern: 9 februari, Birgitta Göransson Leg psykolog, leg psykoterapeut, och f.d. kriminalvårdsdirektör ”Människans inneboende kraft”  flyttades till hösten 2021.
2 mars, Pija Lindenbaum Författare och bilderboksmakare ”Bilderboken – en gemensam upplevelse för barn och vuxna”  flyttades till hösten 2021.

Ht 2021

Vt 2022

Ht 2022
Ändring i foldern: Niklas Rådström inställt.

Vt 2023

Ht 2023

Vt 2024