Fika med smörgås 19.30. Mässa 20.00-20.40.
Livsviktigt
Livsviktigt är en föreläsningsserie som tar upp tänkvärda och livsnära ämnen. Tolv gratis föreläsningar 18.30 på tisdagskvällar i Domkyrkan. Höstens datum: 3 sept-19 nov 2024. Vårstart 21 jan. Vårens program hittar du här i slutet av december.
3 september 18.30
Anders Zorn och hans värld
Per Svensson, författare och journalist
Han var sin tids mest framgångsrika svenska konstnär och hyllades som ett geni, en måleriets magiker. Men karriären hade också ett pris. Fick han betala med sin själ? Per Svensson berättar om Anders Zorn utifrån sin Augustvinnande biografi Zorn. Ett liv, en tid.
10 september 18.30
Ett liv värt att leva
Christian Rück, professor och psykiater
Människan är den enda varelsen som tar sitt eget liv. Det är en vanligare dödsorsak än krig och mord tillsammans. I detta föredrag riktar psykiatriprofessor Christian Rück ljuset mot självmordets katastrof och dess olika nyanser. Kan vi bättre förstå livet, med all dess skönhet och bräcklighet, genom att ställa det mot det obehagligaste? Och vad är egentligen ett liv värt att leva?
17 september 18.30
Vart är USA på väg?
Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet
Hur kan vi förstå det amerikanska valet som äger rum i november? Dag Blanck diskuterar vilka de avgörande frågorna är, vad kandidaterna vill, och vad valet säger om det amerikanska samhället idag.
24 september 18.30
Skapelseteologiska visioner för framtiden
Elisabeth Gerle, präst, författare och professor i etik
Utifrån sin bok Vi är inte idioter tecknar Elisabeth Gerle visioner för framtiden där demokrati och planetär hälsa ryms. Utgångspunkten är det delade livet där människan ingår i ett samhälle och i ett ekologiskt sammanhang, och där hon ses som medborgare, inte som kund.
1 oktober 18.30
Trädgårdens betydelse för människan
Catharina Nolin, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet
Vad har människan gjort med sin trädgård och vad gör den med oss? Catharina Nolin reflekterar utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv över trädgårdar och offentliga parker, sjukhusparker, kyrkogårdar och lekplatser under 1800- och 1900-talen. Hur har de tillkommit och använts, älskats, beundrats och förmedlats i text och bild?
8 oktober 18.30
Arbetslivskriminalitet, från oseriöst till systemhotande
Magdalena Lennmarken, polisinspektör och samordnare vid NOA, Polismyndigheten
Magdalena Lennmarken resonerar om den kriminella ekonomin som hotar svensk demokrati och om hur den kan beskrivas som ett modernt slaveri på Sveriges arbetsmarknad.
15 oktober 18.30
Hur bygger vi motståndskraft i en osäker värld?
Jenny Knuthammar, försvarsdirektör vid Länsstyrelsen Östergötland
Om ledarskap i kris och krig och om vad den stora skillnaden dem emellan kan vara. Jenny Knuthammar reflekterar över den statliga värdegrunden och vad det är vi försvarar, samt ställer frågan om hur vi kan bygga motståndskraft i Sverige och Östergötland.
22 oktober 18.30
Bibelns förlorare
Charlotte Frycklund, nätpräst och författare
När Charlotte Frycklund började läsa Bibeln på jakt efter dem som inte var hjältar, hände något. Hon hittade många nya vänner och nya sätt att se på sig själv och andra.
29 oktober 18.30
Leva vidare – när organdonation gör det möjligt
Anna Forsberg, professor i vårdvetenskap med inriktning organtransplantation
Ett liv som är vunnet ska också levas. Anna Forsberg reflekterar över när livet ställs på sin spets genom att någon ger eller tar emot ett organ. Ett etiskt och existentiellt spänningsfält med många perspektiv.
5 november 18.30
Vikarien – om längtan efter att få höra till
David Norlin, författare och leg psykolog
David Norlin samtalar utifrån sin bok Vikarien, om det lilla livets stora betydelse. Om vardagen och relationerna. Om ömsesidighetens nödvändighet och svårighet, och om makten vi har över varandra. Vad kan känslan av att vara någons andrahandsval i relationer och livet göra med oss? Och går det att ställa krav på att bli älskad?
12 november 18.30
AI-utvecklingen och brytningstiden vi lever i
Olle Häggström, professor i matematisk statistik vid Chalmers tekniska högskola
En av hemligheterna bakom människans unika ställning framför övriga arter på jorden är vår intelligens. Det skede vi befinner oss i, då vi är i färd med att automatisera och delegera denna unika resurs till maskiner, är avgörande för vår fortsatta välgång. Beroende på hur väl vi spelar våra kort kan resultatet bli hur bra som helst, eller vår undergång. Behöver vi dra i nödbromsen?
19 november 18.30
50 år av nyfikenhet
Niklas Rådström, författare
Niklas Rådström debuterade som poet 1975 och har sedan dess publicerat drygt 40 böcker inom i stort sett alla genrer, senast romanen Drömmarna vi tillsammans drömmer. Han har hyllats för sin ”talang att färdas i litteraturens alla riktningar” och för tilltron till fantasins kraft. Möt honom i ett samtal om kreativitet och skapande, och om att ha nyfikenheten som följeslagare i utforskandet av livet och döden.
Här är alla foldrar sedan starten hösten 2017
Ht 2017
Ändring i foldern: 7 november, Paul Tenngart, lektor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet föreläste om ”Livsvittnet Majken Johansson” (frälsningssoldat).
Paul Tenngart ersatte föredraget med Jayne Svenungsson som fick flyttas till våren 2018, för hon blev invald i Svenska Akademien och fick förhinder.
Ht 2018
Ändring i foldern: 20 november, Pelle Pelters Doktor i sociologi och lektor i hälsopedagogik vid Högskolan i Halmstad, föreläste om ”Hälsofrälsning åt folket! – Hälsokulten som en religion för vår tid?” Pelle Pelters ersatte föredraget med Barbro Wijma som fick förhinder, så det föredraget flyttades till hösten 2019.
Vt 2020
Ändring i foldern: Vi kunde bara genomföra programmen t. o. m. 10 mars p.g.a. pandemin.
Ht 2020 Inställd! Inga program alls p.g.a. pandemin.
Vt 2021 Endast digitalt p.g.a. pandemin
Ändring i foldern: 9 februari, Birgitta Göransson Leg psykolog, leg psykoterapeut, och f.d. kriminalvårdsdirektör ”Människans inneboende kraft” flyttades till hösten 2021.
2 mars, Pija Lindenbaum Författare och bilderboksmakare ”Bilderboken – en gemensam upplevelse för barn och vuxna” flyttades till hösten 2021.
Ht 2022
Ändring i foldern: Niklas Rådström inställt.