Lyssna

Gratia - nådens frukter

Under reformationsåret 2017 invigdes en äppellund i biskopsgårdens trädgård i Linköping. Lunden samlar äppelsorter från hela stiftet och ett av dem är Gratia (nåd) som tagits fram på initiativ av Linköpings stift.

Gratia betyder nåd. Därav kommer vårt svenska ord ”gratis”. Nåden var Martin Luthers stora upptäckt och det han förkunnade – allt är nåd. Gud har skapat en god värld som en gåva. Vi förvaltar den, och Gud ger förlåtelse om och när vi missbrukar förtroendet. Det ger hopp för framtiden: ”Även om jorden går under i morgon så planterar jag mitt äppelträd idag”, lär Luther ha sagt.

Till 500-årsjubileet av reformationen, när Martin Luther 1517 spikade upp sina teser och inledde förnyelsen av kyrkan, tog Svenska kyrkan i Linköpings stift och Sveriges lantbruksuniversitet fram en ny äppelsort: Gratia. Som en påminnelse om nåden.

Tisdagen 23 maj, i samband med invigningen av en äppellund i biskopsgårdens trädgård planterades det första Gratiaträdet. Vid invigningen delades träd ut till inbjudna vaktmästare från stiftets församlingar, en gåva till varje församling i Linköpings stift – totalt mer än 100 träd.

Gratiaäpplets vackra, saftiga, söta och aromatiska smak påminner om att livet och världen är en god och kostbar gåva. God och värd att uppskatta. Vacker och värd att vårda.

Fakta om Gratia

Mognar: slutet av september/början av oktober.

Träd: Ganska nätt, välbyggt, medellånga ganska hängande grenar, synnerligen god fruktsättning.

Frukt: Knappt medelstod, rundad. Gul grundfärd, som täcks till minst hälften av varmt klarröd täckfärg. Blankt och vackert. Krasigt och saftigt, lättätet fruktkött med mycket tilltalande sötsyrlig-söt och aromatisk smak.

Till salu: Bland annat på Ebe plant i Gränna, 0390-103 71.

Förra biskopen i Linköpings stift, Martin Modéus planterar trädet i biskopsträdgården.

Foto: Emanuel Eriksson