Håkan Appel, diakon i S:t Olofs församling i Norrköping.
Håkan har arbetat med konfirmation ända sedan han själv var konfirmationsassistent som 16-åring i mitten på 1980-talet. Han beskriver att bli sedd och bekräftad under konfirmationen var helt avgörande för hans egen resa som kristen.
Varför arbetar du med konfirmation?
- Jag tror att det handlar om hur jag själv blev bemött i min egen konfirmation. Det är så viktigt att bli bekräftad, att se människan och se personen bakom den här fasaden och maskerna som vi alla bär på. Att som ledare få skrapa lite på ytan och komma lite mer ner på djupet och försöka att se personen för vem den är.
Hur ser du på satsningen Fokus konfirmand?
- Det är fantastiskt och angeläget, både för oss som jobbar konkret med konfirmander, men det har också betydelse att biskopen och kyrkoherdarna står bakom det här. Att vi precis som namnet får fokusera på konfirmation.
Frida Carlsson, domkyrkopedagog och konfirmationssamordnare i Linköpings domkyrkopastorat.
Berätta om arbetet med konfirmander i domkyrkopastoratet.
- Vi startade en satsning för fyra år sedan och det har gått fantastiskt bra. De senaste två åren har vi ökat från 135 till 317 konfirmander i pastoratet.
Så nu blir Fokus konfirmand som nästa steg i ett redan framgångsrikt arbete?
- Ja, det blir perfekt. Vi ser fram emot en gemensam satsning i stiftet där vi kan ta ett samlat grepp och inspirera varandra i det strategiska utvecklingsarbetet. Det blir bra att de större församlingarna med större resurser kan bära de lite mindre.
Vad är viktigast med konfirmationstiden?
- Mycket förstås, men jag vill lyfta konfirmationsuppföljningen lite extra. Konfirmationen ska inte vara en isolerad tid, vi måste se till att ungdomarna hittar en gemenskap i församlingarna och fortsätter växa. Unga människor ska bli tagna i anspråk och få känna tillhörighet, det är jätteviktigt.
Ida Boqvist och Jakob Nilsson, distriktsstyrelsen Svenska kyrkans Unga i Linköpings stift.
Varför är ni här idag?
- Det är naturligt att vi är på plats en sådan här dag för det handlar ju om konfirmander som är unga precis som vi. För oss är det ju angeläget vad som händer med ungdomarna efter konfirmationen i verksamheter som vi har att göra med, säger Jakob.
Hur ser ni på satsningen Fokus konfirmand?
- Det är spännande och ett viktigt område för oss i Svenska kyrkan, säger Ida och Jakob lägger till:
- Jag ser det som väldigt gynnsamt att alla här får höra samma sak och den fakta som presenteras. Att vi pratar om en demokratisk ungdom är viktigt för vårt land nu. Det känns skönt för oss att alla här öppnar upp sig mer för det budskapet. Nu blir det lättare för oss i Svenska kyrkans Unga att säga ”det här kan vi bidra med, och ni har ju hört att det här är bra!”.
Anita Rudvall, församlingsherde i Aspelands pastorat.
Hur är det att arbeta med konfirmander?
- Det är helt fantastiskt! Jag är en av tre i vårt konfirmationsarbetslag och vi har verkligen gått framåt. I år har vi 45 konfirmander, jämfört med ett 30-tal de senaste åren.
Vad beror ökningen på, tror du?
- Säkert att kompisar pratar gott om konfirmationstiden. Vi märker att många är nyfikna på kristen tro och att de är vetgiriga.
Varför är det viktigt att konfirmeras?
- För att lära sig förstå och inte minst ta del av gemenskapen i kyrkan och i den kristna tron.