Svenska kyrkans medlemsstatistik för 2024 offentliggjordes i slutet av mars. Det finns många positiva siffror att glädjas åt. I församlingarna i Linköpings stift, som innefattar Östergötland och norra Småland, har antalet inträden i Svenska kyrkan ökat med nästan 20 procent. De åldersgrupper som ökat mest är gruppen 70 år och äldre och åldersgruppen 19 till 29 år.
”Det finaste gensvar vi kan få”
Marika Markovits är biskop i Linköpings stift och hon gläds åt de positiva siffrorna.
- Det är det finaste gensvar vi kan få, att unga vuxna ser kyrkan som angelägen i vår tid. Att de ser att det finns en vägledning för livet och att det finns en djupare mening i livet trots oroliga tider, säger Marika Markovits.
Är faktumet att Linköping och Norrköping är universitetsstäder en del av svaret på ökningen bland unga vuxna?
- Ja, till viss del. Vi har en välfungerande studentverksamhet med nära samarbete med Linköpings universitet, men också med andra offentliga institutioner där många unga vuxna utbildas och arbetar. Jag tror att många har fått en ökad kännedom om kyrkan och då ökar också förtroendet, säger biskop Marika.
Statistiken visar också att Linköpings stift, efter Härnösands stift, är det stift i landet som procentuellt har minst antal utträden under föregående år.
”En plats där man accepterad som man är”
28-åriga Liza Roos (bilden) bor i Linköping och arbetar som kock. Sedan sin egen konfirmation har hon själv engagerat sig som konfirmationsledare i Svenska kyrkan i Linköping och Tannefors och även i Åkerbo församling. Hon är också aktiv i en grupp med andra unga vuxna som ses varannan fredag för träffar med olika teman och plats för att diskutera texter och livet.
- Det är en trygghet att komma till kyrkan och träffa alla man lärt känna där. En trygg punkt och en öppen och bekväm plats där man är accepterad som man är. Jag försöker att gå till kyrkan minst en gång i veckan, om jag inte jobbar, säger Liza Roos.
Konfirmandtalen fortsätter att öka
Antalet döpta före konfirmation har minskat något under 2024, både för riket och Linköpings stift. Men däremot fortsätter antalet konfirmander att öka. För tredje året i rad pekar kurvan uppåt. I Linköpings stift fortsätter också den positiva trenden, framför allt bland flickor. Under 2024 konfirmerades 1371 ungdomar runt om i stiftet, vilket var 85 konfirmander fler än under 2023.
- Det är glädjande att få ungas förtroende att följa dem på väg in i vuxenlivet. Konfirmationen ger möjligheter att lära känna kristen tro, hitta nya vänner och få reflektera kring vad det innebär att vara en ansvarsfull medmänniska i vårt samhälle, säger biskop Marika Markovits.
Ungt ledarskap prioriteras
Under 2024 ökade antalet unga konfirmandledare med nästa 20 procent.
- Svenska kyrkan har en lång tradition av att prioritera ungt ledarskap för att unga ska växa in i framtida ledarskap i både kyrkan och i samhället. Det är jag själv ett levande exempel på, säger biskop Marika.
”Några av de största händelserna i livet”
Under 2024 vigdes 685 par i Linköpings stift, vilket är en ökning med 7 procent från 2023. Även på nationell nivå syns en marginell ökning.
För fjärde året i rad ökar det totala antalet gudstjänstbesök i landet. I Linköpings stift syns också en ökning av antalet gudstjänstbesök med nästan 5 procent.
- Våra gudstjänster, inte minst dop, vigsel, konfirmation och begravning, är riktade till en bred allmänhet för att uttrycka några av de största händelserna i livet. Jag tror att många känner att det finns en visdom i kyrkans riter. Jag hoppas att fler hittar något som berör dem i Svenska kyrkans gudstjänster, säger biskop Marika.
Svenska kyrkan i siffror
Text Filip Ewertsson
Foto Privat