Helena Alm Norberg från internationella avdelningen Act Svenska kyrkan talar om rekordinsamlingar men också om framtida utmaningar.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 21 november 2022 / Ändrad 22 november 2022

Reportage från Världens träff – internationell inspirationsdag

Engagemang var temat för den internationella Världens träff som ägde rum den 19 november i Skäggetorps församling, Linköping. Världens träff samlade internationellt engagerade i stiftets församlingar och dagen innehöll ett pärlband av föredrag från det lokala arbetet i Skäggetorp till internationellt genom Act Svenska kyrkan.

Dagen inleddes med att Cecilia Hage från den internationella avdelningen Act Svenska kyrkan berättade om den spännande och interaktiva portalen Actum. Med några klick kan vi möta personer som arbetar med projekt och kyrkor för att göra världen till en bättre och rättvisare värld. 

Helena Alm Norberg, Act Svenska kyrkan, fortsatte med att berätta om rekordinsamlingar som årets fasteinsamling, men också om framtida utmaningar, globala som lokala samt om årets julinsamling Bryt en tradition.

Efter lunch fick vi möta Maria Wålsten, digitalt uppkopplad, som är regional representant för Act Svenska kyrkan i Mellanöstern. Hon bor i Jerusalem och gav oss en bild av det politiska osäkra läge som just nu råder både på den palestinska och israeliska sidan. ”När det är så, är det risk för att mer extrema krafter tar över, både på den palestinska och israeliska sidan.”, sa Maria. När det knappast finns ett ljus i tunneln för kyrkorna på västbanken, är det vår skyldighet att som kyrkor, bära hopp och tända ljus, avslutade Maria.

Katja Wiebe, integrationspedagog Skäggetorps församling, gjorde en färgglad presentation om vad man gör i Skäggetorps församling för att visa på engagemang. Man gör sällan nya saker utan hänger på det som redan sker i området. Exempelvis att plocka skräp för att väldigt konkret bidra till en bättre miljö i stadsdelen. Vi bor och lever här som 11 000 andra och vill fortsätta med att vara en del av samhället här, berättade Katja.

Därefter gav Judit Palmén, nationell klimatsamordnare, en rykande färsk rapport från COP 27 mötet i Egypten som då inte var klart. Hon läste upp hälsningar från Henrik Grape och Margareta Koltai, båda kyrkokansliet i Uppsala, och vi fick en inspelad hälsning från Amanda Björksell, som via Svenska Kyrkans Unga utsågs att vara representant för Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer.

Avslutningsvis gav Fredrik Olofsson, internationell handläggare, en workshop och presentation om engagemang, om vikten av att försöka hitta sina ”källor” för engagemang och hur man kan hålla sin låga brinnande.

Snön började precis falla när dagen tog slut och nästa gång träffas vi i Norrköping lördagen den 25 mars i Östra Eneby för en träff tillsammans med SKUT och Act Svenska kyrkan.

Text och foto: Fredrik Olofsson