I den alltmer polariserade samhällsdebatten behövs röster som nyanserar samtalet, röster som ger utrymme för komplexiteten i frågor om till exempel religion, ekonomi, brottslighet, m m.
”Samtidigt måste man våga ta ställning”, säger Fanny Willman och tillägger:
”Det behöver inte utesluta ett komplext samtal. I mitt skrivande försöker jag undvika att ta de lätta vägarna”.
Hon ingår i ledarredaktionen för Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad och ”trivs jättebra med pulsen på redaktionen”.
Från tidningshuset i Malmö skriver hon ungefär en text om dagen. Ämnena skiftar. Hon har skrivit om svårigheterna att ta med cykel i kollektivtrafiken och om Tidöavtalets kriminalpolitik. Hon har kommenterat regeringens nedskärning av biståndet och Birgitta Eds prästskjorta hon bar i samband med NATO-mötet i Vilnius. ”Hon är ingen first lady enligt amerikansk modell, utan fri att föra sig som hon önskar” skrev Fanny.
Dagen då jag pratar med henne förbereder hon en text om de nya kriterierna för kvotflyktingar. För att komma ifråga ska en kvotflykting bland annat bedömas utifrån sin driftighet och sina värderingar. Dagen därpå kan man läsa ”vilka kvotflyktingar som tas emot ska rimligen baseras på skyddsbehovet, inte på förmågan att göra gott intryck vid en intervju”.
När sommarvikariatet är slut hoppas Fanny på fortsatta skribentjobb. Hon är glad över året skribentskolan.
”Vi har pratat mycket om det offentliga samtalet och vilken röst vi kan och vill bidra med. Men det är också en utmärkt yrkesutbildning. Vi har övat oss att skriva och fått respons från duktiga mentorer i branschen. Jag hade nog inte sökt mig till en ledarsida utan skribentskolan”.
Katarina Sandström Blyme
Fotnot: Fanny Willman har under senaste året varit gästledarskribent i Kyrkans Tidning. I juni blev hon klar med sin teologiexamen.