Pläderingar med CV
Plädering för Jan Eckerdal
”Man brukar ibland tala om biskopsegenskaper, men i mötet med Jan Eckerdal vill jag hellre tala om gåvor. För så upplever jag honom: som en person fylld av många gåvor som kunde tjäna och berika livet i vårt stift. Jan Eckerdal (f. 1976), är idag teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd. Han har vuxit upp på Rödön och i Linköping, och prästvigdes 2003 för Strängnäs stift. Sedan prästvigningen har han bl.a. disputerat i systematisk teologi (2012, Uppsala universitet), verkat som församlingspräst i Nyköping och fungerat som stiftsteolog i Strängnäs stift.
Hos Jan Eckerdal förenas lyhördhet och integritet. Han lyssnar och bemödar sig om att ha andra med sig, samtidigt som han förmår vara tydlig då han får frågan om var han själv står. Han är klok. Och han har humor. I sin kyrko- och missionsteologi, uttryckt bland annat i böckerna Folkkyrkans kropp: Einar Billings ecklesiologi i postsekulär belysning (2012), Kyrka i mission: Att gestalta kristen tro i en efterkristen tid (2017), samt Fästpunkten: Om liv till Guds ära i en kyrka på väg (2022), visar Jan Eckerdal på såväl teologisk mognad som stor kompetens. Hans ecklesiologi undviker förenklingar, nostalgi och diken – en trovärdig teologi för folkkyrkan idag och imorgon. Ekumeniken har en given plats i hans tänkande. Han betonar att gudstjänsten kan fungera som ett enhetens tecken i den mån den är öppen för mångfald. I hans tänkande kan man tydligt se såväl hans mångåriga erfarenhet av församlingsarbete som hans personliga, lokala församlingsengagemang.
I sitt arbete som stiftsteolog har Jan Eckerdal lyft fram vikten av teologisk fördjupning. Han har mycket att ge i biskopsmötet, i Linköpings stiftsorganisation och i arbetet med församlingarna. Mitt förtroende för Jan Eckerdal är stort. Han är en människa som ber. Inför tanken på biskopsuppdraget känner han både bävan och tillit – så där som man borde. Han skulle vara en biskop som vågar vara just biskop. Det gör mig trygg och hoppfull.” - Emma Audas, Pilgrimscentrum, Vadstena
CV Jan Eckerdal
Plädering för Marika Markovits
”Marika har kvalificerade erfarenheter från såväl Svenska kyrkan som från idéburen sektor. Hon har en dokumenterad förmåga att leda stora organisationer med ett visionärt och entusiasmerande ledarskap där hon inte minst visat på förmåga att utveckla organisatoriska strukturer för engagemang. Detta gör henne till en lämplig biskop i Linköpings stift.
Marika prästvigdes 1994 i Stockholms stift. Hennes erfarenheter från såväl församlings-, som stifts- och nationell nivå har givit henne en mycket god bild av Svenska kyrkan och dess mångfacetterade karaktär, något som är värdefullt för en biskop. Marika var under en sexårsperiod komminister och distriktschef i Farsta församling. Efter denna period tjänstgjorde hon på nationell nivå med ansvar för de kyrkliga handböckerna och olika nationella utvecklingsprojekt. I sin nuvarande tjänst som domprost i Stockholms domkyrkoförsamling tjänar hon kyrkan på stiftsnivån. Hon har således en omfattande erfarenhet av Svenska kyrkans verksamhet och dess olika nivåer och därmed en utvecklad förståelse för de olika roller med olika uppgifter som kyrkan har.
Marika har, under den tid hon varit anställd utanför kyrkan, varit ledamot i kyrkomötet, varit vice ordförande i kyrkoråd och sedan ett antal år tillbaka är hon ledamot i kyrkofullmäktige. Detta, tillsammans med rollen som sekreterare i kyrkomötets gudstjänstutskott, ger henne en god insikt i vad det är att vara förtroendevald i Svenska kyrkan. Därigenom har hon skaffat sig förståelse av vad det är att verka i såväl kyrkans episkopala ansvarslinje som i den förtroendevalda ansvarslinjen – något som torde vara viktigt för en biskop.
Marika har en omfattande erfarenhet av ledarskap som hon tillägnat sig under den ca femtonårsperiod som hon varit direktor i Stockholms Stadsmission. Stadsmissionen är en organisation med många olika verksamheter, men där hela verksamheten hålls samman av en gemensam idé – att i Jesu efterföljd betjäna medmänniskan i utsatthet och hjälpa henne till upprättelse och egenmakt. (Jfr vidare biskoparnas brev om diakoni). Hennes erfarenhet av ledarskap från detta sammanhang, kommer väl till pass i Linköpings stift med den mångfald som våra 30 pastorat/församlingar, stiftsorganisation, stiftsgårdar etc utgör. Stadsmissionen vore inte heller så stor om det inte vore för de ideellas engagemang. Också denna erfarenhet är viktig att vi som kyrka kan tillgodogöra oss – inte minst med tanke på de utmaningar vi står inför. I en stor och mångfacetterad verksamhet krävs ett visionärt ledarskap som också är inriktat på konkret handling och förändring, vilket är något som präglat Marikas ledarskap.
Med Marika som biskop får Linköpings stift en biskop med stor insikt i och förståelse för Svenska kyrkan med dess olika delar. Hennes pedagogiska och retoriska förmåga gör henne till en god talare och opinionsbildare. Vidare får vi med henne en biskop med dokumenterad god och entusiasmerade ledarförmåga. ” - Anne Sophie Norlén, Söderköping S:t Anna församling, Söderköping
”Med Marika Markovits som biskop skulle Linköpings stift få en biskop som har en omfattande erfarenhet av att leda en idé- och värdeburen organisation. I sitt ledarskap har Marika visat att hon förmår att få medarbetare och ideella med sig, att nå genom det mediala bruset och att göra sin röst hörd på ett märkbart sätt i samhället. Hon har också visat på stor förmåga att driva förändringsarbete på ett sätt att det vinner gehör och engagemang hos berörda. Marika vigdes till präst i 30-årsåldern och hon har under sitt liv tjänat kyrkan i många olika roller, såväl som anställd, förtroendevald och som ideell. Det ger henne en unik insikt i vad det är att vara kyrka – kyrkan består ju av så många roller och så många uppgifter. Eftersom hon fått leva i dessa roller, har hon fått en insikt och förståelse av kyrkan i hela dess storhet och möjlighet. Något som är värdefullt för en biskop. En stor tid av hennes efterföljd och kallelse visade sig vara att verka i Stockholms Stadsmission – att i profeters och evangeliets efterföljd rikta fokus på änkan och den faderlöse och ge dem tak över huvudet, mat att äta och det som hör till ett värdigt liv. Att leda en organisation där individens tolkning av idén utgör grunden för det handfasta engagemanget – det kräver sin kvinna! Marikas ledarskap har inneburit att man fått en plats mitt i staden, mitt på torget där hon också i kontakter, samtal, debatter etc givit röst till de utsatta.
Marika har även utvecklat den nationella stadsmissionsorganisationen så att den tagit plats i Rosenbads korridorer och i tidningarnas spalter. Hon har därigenom visat att hon förmår skapa riktning, engagemang och hängivenhet - samt en förmåga att beröra människor bland annat genom att få medialt genomslag. När kyrkan inte längre är självklar bland gemene man, har kyrkan behov av att ta ett steg till – att gå vidare från att ha varit självklar till att vara relevant och att få människor att se det. Biskop Martins herdabrev talar om kyrkans relevans och rörelserna som bidrar att kyrkan finner sin plats i den nya roll kyrkan har fått efter relationsförändringen till staten. Med Marika som biskop skulle Linköpings stift komma att fördjupa förståelsen av vad det innebär att vara kyrka i ett nytt samhällssammanhang. Därför är Marika Markovits rätt person som biskop för Linköpings stift.” - Cecilia Gyllenberg Bergfasth, Linköpings domkyrkopastorat, Linköping
CV Marika Markovits