Kyrkogårdsförvaltningen hjälper till vid valet av gravplats, vilket bör ske i god tid före gravsättning. Kontakta oss för överenskommelse om ett möte.
Våra kyrkogårdar är mer eller mindre planerade i olika områden avsedda för olika typer av gravskick. Valet av gravplats är beroende av om kista eller urna skall gravsättas. En familjegrav eller släktgrav kan användas under flera generationer. Diskutera med kyrkogårdsförvaltningen vilka möjligheter för återanvändande som gäller i just ert fall.
Att tänka på när du väljer gravplats
De olika typerna av gravplats har olika möjligheter och begränsningar. Det viktigaste när du väljer gravplats är att i största möjliga mån följa den avlidnes önskan. Men det kan också vara bra att fundera över vilket ansvar du som anhörig är beredd att ta vad gäller skötseln av gravplatsen, såväl idag som i framtiden.
Gravsättning
Tänk noga igenom hur gravsättningen önskas eftersom den är slutgiltig. Jordbegravning och kremation ska ske inom en månad efter dödsfallet (enligt Begravningslagen). En urna får, enligt lag, stå kvar hos krematoriet eller kyrkogårdsförvaltningen i ett år efter kremation.
Gällande lagstiftning värnar starkt om gravfriden. Att få flytta gravsatt stoft eller aska är i det närmaste uteslutet. Därför tillåts flyttning endast i sällsynta och mycket speciella fall.