En massa olika tända ljus nedstoppade i en ljusbärare med sand.
Lyssna

Andaktstips

Att tänka på när du har andakt

Hur gjorde man nu igen? Vilken ordning skulle allt vara i? Hjälp!

Andakt kommer från tyskans andanken som betyder ”att tänka på något”. Gud är centrum i andakten men hur och vad man berättar om Gud är upp till den som göra andakten. Andakt liknar en gudstjänst men är inte samma sak eftersom det inte är allmänt utlyst. En andakt ska symboliseras av stillhet och det är aldrig någon nattvard eftersom det i Svenska kyrkans ordning måste vara med en präst då.

En andakt är en speciell stund som kan förmedla många känslor och det kan kännas som att Gud är extra nära. Det är både roligt och jobbigt, läskigt och spännande att leda en andakt men den kan vara både kort och simpel som lång och komplicerad. Det viktigaste är att du berättar något om dig själv. Det viktigaste är att du som leder tar det på allvar och att det syns på dig att du menar på riktigt för det är lättare för en konfirmand att lyssna på någon i sin egen ålder som berättar om Gud. Hur får du andakten att betyda något i konfirmandens liv? Olika delar i andakten kan beröra olika konfirmander så därför är det bra att ha olika typer av andakter.

Det är viktigt att ha en röd tråd i andakten – tema på andakten. T.ex. kan man hämta inspiration från kyrkoåret genom att läsa söndagens tema och texter eller psalmer. Om man använder frälsarkransen i konfirmandarbetet kan man ta inspiration från dagens pärla eller utgå från konfirmationsdagens tema, t.ex. förlåtelse. Det är också viktigt med ritualer vid andakten såsom att alltid sitta på golvet, att tända ljuset i mitten när andakten börjar och släcka det när den är slut. Desto mer välplanerad andakt desto bättre andakt och därför är det viktigt att ha en tanke om vilket ordning du vill ha på din andakt;

Förslag; Ljuständning - sång – berättadelen – sång – bön och symbolhandling – sång – ljussläckning

Tänk också på;

Vad vill du att konfirmanderna ska få med sig från andakten?
Var ska ni vara någonstans? Ute, inne? På golvet? I kyrkan? Tillgängligt för alla?
När på dagen och på året sker andakten? Koppla gärna till kyrkoåret. 10-15 min är lagom.
Hur ska andakten genomföras? I vilken ordning och vilka delar ska vara med?
Varför ska du göra det? Vilken anledning finns det till att du gör andakten?
Vilka ska vara där? Helgrupp, halvgrupp? Vuxna, barn, ungdomar?
Med vad ska du göra andakten? Vilket material behöver du? Förbered innan?

Sångdelen

Sång är det mest centrala i andakten. Det påbörjar och avslutar ofta andakten. Tänk på att de sånger du använder ska kopplas till andaktens röda tråd och att de gärna ska finnas med i häftet med sånger som konfirmanderna sjunger i men variera genre och vilka instrument!

1.     Din favoritlovsång – om du har en egen favorit i sånghäftet kan du välja den och har du något att berätta i samband med den är det kanon – Jesus är i centrum.

2.     Utgå från texten – du kan leta efter en sång som handlar om samma sak som du har pratat om. – behöver inte visa.

3.     Spela en instrumental låt – alla sånger måste inte ha ord till utan be t.ex. musikerna att spela något utan ord och be konfirmanderna att tänka på något så det blir också en form av tystnad – testa

4.     Kör konfirmandernas favorit – låt konfirmanderna önska. Låt unga ledarna önska.

5.     Titta i psalmboken – i psalmboken finns det många lovsånger och sånger som passar till olika ämnen i början av psalmbokens register – visa. Dock kan det vara bra att göra musiken lite mer traditionellt och anpassad till situationen. Gör om t.ex. Den blomstertid nu kommer.

6.     Solosång/kör - bestäm i förväg att du själv eller någon annan sjunger något under andakten. Det kan bli effektfullt och vilsamt att lyssna till någon annan en stund.

 

 

Symboldelen

Det finns många typer av symboler i kyrkans tradition och en symbol är en påminnelse om något större. Det kan vara det mest kraftfulla som man minns länge. En bra grundhållning vid symboler är att det är bra att aktivera olika sinnen såsom att ha förbundna ögon, lukta på något eller låta sig bli ledd av någon annan.

1.     Tänd ljus – att tända ljus och sätta i ljusbäraren blir en konkret symbol för den bön man vill be. Du kan också dela ut värmeljus som deltagarna sedan i tur och ordning ställer i en form i anslutning till ljuset

2.     Förstör bönelappar – du kan dela upp bönelappar till konfirmanden med t.ex. temat något man vill be om förlåtelse för, någon man vill be för eller något man är tacksam för. Sedan förstörs lapparna genom att t.ex. elda upp i en långpanna eller låta lappen lösas upp i vatten. Det är viktigt att visa att lapparna förstörs så att konfirmanderna förstår att det inte är någon som kommer läsa deras lappar. Glöm inte att ta fram tillräckligt med papper och pennor.

3.     Lägg stenar vid korset – om du kan samla ihop stenar kan du lägga fram dessa på andakten så att varje konfirmand får ta en sten och lägga den vid korset och den får symbolisera något jobbigt som de lägger ner hos Jesus.

4.     Gör korstecknet – att göra korsteckenet som avslutning på bön blir ett sätt att påminna om att vi hör ihop med Gud och står under hans beskydd.

5.     Skriv namnet i ett hjärta – du kan dela ut små hjärtan till konfirmanderna där de får skriva sina namn och sedan sätta fast på ett stort hjärta där det står Gud.

6.     Vara tysta tillsammans – andakt är inte bara prat och sång utan du kan låta det vara tyst under en minut för att ge utrymme för att tänka och reflektera över andakten eller kanske be en tyst bön för sig själv.

7.     Plantera ett frö – och berätta om frön som en bild för tron som växer.

8.     Skicka ett sms/en snap – med en personlig välsignelse till alla konfirmander. OBS kolla med ledare först.

9.     Dela ut plåster – för själen med värmande ord.

10.                   Knäfall – inför ett kors eller altare som en mäktig symbol för Guds storhet.

11.                   Tända rökelse – vilket är vanligt i den österländska kristendomen, men var försiktig med både allergi och brandvarnare.

12.                   Gospel-magic-trolleri – öva på att berätta om Jesus och det glada budskapet genom trolleri.

13.                   Sitt i ring – och håll varandras händer.

14.                   Var tysta tillsammans – och lyssna till hjärtslagen.

15.                   Spika upp en bön – på ett kors och låt det bli en bild för att Jesus tog på sig vår synd skuld och liv.

16.                   Kramruta – Tejpa upp en kramruta på golvet med ett stort ”KRAM” i mitten. Låt den som vill kramas gå in i den där förslagsvis unga ledare står. Under musik.

17.                   Tack, hjälp och förlåt – Skriv tack, hjälp och förlåt på olika lappar. Lägg dem i typ urnor och låt deltagarna ta den lapp de vill be, gå fram och lägga i en stor urna/vatten att lösa upp i

18.                   Upplevelsevandring – Låt konfirmanderna få gå en vandring i tystnad med olika stationer
Bilder – Låt konfirmanderna få välja en bild som representerar det vi pratat om eller låt dem meditera över bilden.

19.                   Smaka – om du pratar om andens frukter för exempel kan deltagarna smaka på de olika frukterna.

20.                   Guds/Herrens frid. Hälsa varandra herrens frid i andakten precis som i gudstjänsten.

21.                   Helig kyss. Hälsa varandra med en helig kyss Anafora-style.

22.                   Legobygge - berätta samtidigt som du bygger det du berättar om i Lego

Berättadelen

Berättandet är det viktigaste i hela andakten. Det är den som är kärnan i andakten och där du knyter ihop temat och utvecklar det. I jämförelse med gudstjänsten är predikan höjdpunkten och det är också berättadelen.

1.     Läsa en bibelvers - som betyder något för dig och berätta något kring den. Läs Vi lever i tro utan att se 

2.     Spela upp en låt - antingen själv eller via t.ex. Spotify. Låten behöver inte vara kristen men du kan försöka koppla den till temat, berätta sedan något kring den. Spela upp en lovsång. 

3.     Läs högt ur en andaktsbok – ge några exempel på böcker och berätta varför du valde just den och vad den betyder för dig och temat.

4.      Återberätta en text - ur en andaktsbok/berättelse/film/dikt och gör det på ditt eget sätt. Oftast lyssnar konfirmanderna bättre då.

5.      Berätta om något personligt – kan vara den starkaste andakten när du berättar om kanske något litet eller något stort, något som Gud betyder för dig eller som han kanske gjort för dig.

6.     Naturmaterial – använd sand, stenar, löv och berätta om något, t.ex. Skapelsen.

7.      Visa ett filmklipp – med både bild och text och eventuellt musik kan konfirmanderna få en upplevese och det bör handla om Gud. Det behöver bara vara några minuter långt.

8.      Göra ett bildspel – sätt ihop bilder som du berättar till eller efteråt och eventuellt läs en bibeltext och berätta varför du valt de bilderna och bibeltexten ihop. Visa något bildspel.

9.      Spela upp ett drama – hjälps åt att öva in ett drama som handlar om Gud. Det finns också många färdiga draman men det kan bli extra bra om man gör något eget. Det går också att göra en monolog som kan vara effektfullt.

10.                    Gör en lovsångsdans – öva in en lovsångsdans ihop eller visa från Youtube.

11.                    Liknelser - när man ska berätta något är att göra som Jesus och berätta i liknelser såsom att berätta om tron som växer kan göras genom att ge alla ett frö som man lägger i en kruka.

12.                    Bild – visa en bild som betyder mycket för dig och varför. T.ex. en bild på Jesus och varför du har valt den.

13.                    Bibelmeditation – Låt konfirmanderna lyssna till en bibeltext och låt dem sedan få leva sig in i berättelsen som en karaktär.

 

 

Bönedelen

Att be är en viktig del av andakten som inte ska förglömmas värdet av. För många konfirmander är det den viktigaste delen på hela andakten men ofta glömmer man av det eller ”bara” ber Vår Fader. Här kommer andra tips:

1.     Läs en färdigskriven bön – be något ur psalmboken längst bak tillsammans.

2.     Skriv ner en bön i förväg – du kan skriva ner en bön i förväg om du är nervös eller skriva ner stödord såsom tack, hjälp och förlåt. Bönen kan också vara som en filmkamera som börjar i Världen/Sverige, går till staden och sedan grupp.

3.     Be fritt – du kan be med egna ord som kommer i stunden. Vila i att Helig Ande bär och det behöver inte vara långt och med fina ord utan eventuellt något som är aktuellt. Du kan också fråga om det är någon som har något den vill att alla ska be för, t.ex. någons sjuka faster.

4.     Be högt tillsammans – den vanligaste varianten med Vår Fader eller välsignelsen i vi-form. Du kan dela ut papper med bönen på så att alla kan hänga med om konfirmanden inte hunnit lära sig den utantill än. Den som leder kan ha tjuvlapp också för det är lätt att glömma.

5.     Förbön – du kan ha en stund under andakten för förbön vilket innebär att en vuxen ledare eller någon som har stor vana går iväg till t.ex. ett eget rum och att konfirmanderna en och en kan komma dit för att få hjälp att be för något. Det är viktigt att poängtera att det inte är något skämmigt att gå dit. Du kan också be konfirmanderna att skriva en förbön innan andakten som kan tas upp vid andakten för någon eller något.

6.     Be i ring – alla kan be tillsammans genom att de som vill säger en mening var under tiden bönen går runt i ringen. Vill man inte passar man. T.ex. kan man skicka runt ett ljud i ringen där ni sitter och hålla varandras händer.

7.     Be för varandra – i ringen kan man be för personen bredvid genom att säga t.ex. ”jag ber för Alice” och sedan ber Alice för Max o.s.v.

8.     Ljusbön – Låt ett ljus gå runt. När en person håller i ljuset ber de andra tyst för hen.

9.     Bönelappar – Låt alla skriva bönelappar i förväg innan andakten som ni sedan lyfter upp och ber högt för.

10.                   Puls – Kläm till grannen som i en puls som er gemensamma bön.

11.                   Bönetunnel - alla står med händerna över och vi ber för den som går igenom

12.                   Fingerbön - be för olika saker på varje finger.