Lyssna

Los kyrka

Besöksadress: Furubergsvägen 3, LOS.

Kalender för evenemang i våra kyrkor finns HÄR

Servicefunktioner

  • WiFi
  • Parkering
  • Ramp
  • Toalett finns i den anslutande församlingsgården
  • I Los kyrka får max 200 personer vistas samtidigt.

Los som tidigare hört till Färila blev bruksförsamling 1748 och övergick 1820 till att vara kapellförsamling. 1846 bildades Los församling där även Hamra ingick.

Under 1600-talets början etablerades ett antal nybyggen i form av skogsfinska bosättningar i Los. Under ledning av Henric Kahlmeter bedrevs från 1730-talet och några årtionden framåt bruksdrift i Los, med brytning och förädling av kobolt samt glasframställning.

Under bruksepoken hölls gudstjänster i en sal i Kahlmeters herrgård. Den äldsta delen av den nuvarande begravningsplatsen tillkom 1750. Los kyrka var i sin första version en enkel salskyrka utan torn som byggdes runt 1816 enligt ritningar från Överintendentsämbetet. Sedan Los blivit egen församling 1847 byggdes den om enligt J. A. Hawermans ritningar och under ledning av byggmästarna Jakob Norin och Johan Nordell. Den fick då i huvudsak sin nuvarande exteriör. Korväggen med tillhörande altarpredikstol utformades och målades några år därefter av S. A. Blombergsson.

Vid en renovering 1937 efter förslag av arkitekt Knut Nordenskjöld tillkom pyramiderna vid korräcket. En ingång på den södra väggen ersattes med ett fönster. Den utbyggnad för bl. a pannrum som tillkom 1937 togs bort år 2020.

Loos-staken

Loos-stakar i mossgrönt och koboltblått med gulddetaljer

Foto: Maria West Mutiso

Nyproducerade ljusstakar i björk efter original från Loos-staken hämtad på kyrkvinden i Los kyrka. Loos-staken är handmålad och finns i två färger, mossgrön och koboltblå, båda med gulddetaljer. Varje ljusstake är unik och numrerad. 

Loos-staken finns att köpa i Los kyrka, i Loos koboltgruva, i Färila kyrka och på pastorsexpeditionen i Ljusdal. 

Pris: 450 kronor styck. Ljusmanchetter i mässing ingår i priset. 

Brudkronor i Los kyrka