En grupp människor vandrar på led genom skogen.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

Pilgrimsvandra med Ljusnans pastorat

Pilgrimsvandringen är både en yttre och inre vandring. Den yttre vandringens mål kan vara en särskild plats, som en kyrka. Den inre vandringens mål är mitt eget innersta där jag möter mig själv och kanske också Gud.

Planerade pilgrimsvandringar

Annadag pingst, 20 maj, träffas vi vid Ljusdals kyrka kl. 18 och vandrar tillsammans till Kolsvedjabergets topp. Kontakt: Magnus Boäng, 070-362 26 98. 

Vi vandrar längs Helgonleden genom vacker hälsingenatur från Undersvik till Kårböle. Vandringen kallas #fetblad24 för att vi varje dag fokuserar på ett av pilgrimens sju nyckelord: Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlig het och delande. Begreppet ”fetblad” är alltså sammansatt av den första bokstaven i varje nyckelord. Alla deltagare får Pilgrimens krans, ett radband med sju pärlor, samt en pilgrimskompass som båda hjälper oss att fokusera på det nyckelord som är viktigt i varje ögonblick. 

På söndagseftermiddagen den 26 maj börjar vi i Undersvik med att fira en gemensam mässa och hålla en kort retreat kring nyckelorden som en förberedelse för vår vandring. Den 2 juni avslutas vandringen i Kårböle med mässa och retreat.

#fetblad24 genomförs som en sammanhållen veckovandring. Du kan alltså inte välja att vandra enskilda etapper utan anmäler dig till hela vandringen. Vi har en följebil hela veckan som tar den tyngre packningen. 

Anmälan görs till pilgrimspräst Mattias Haglund: 076-100 70 45, senast måndag 13 maj (max 15 vandrare).  

Praktisk information och tidplan för vandringen

Vilka kommunikationer finns till Undersvik och från Kårböle?

På helger finns ingen kollektivtrafik till och från Undersvik respektive Kårböle. Rekommendationen är därför att resa med egen bil. I enstaka fall kan vi hämta från närmaste tågstation. Från Kårböle den 2 juni finns säkert möjlighet att samåka till exempelvis Ljusdal, eftersom vi ska fira gudstjänst med församlingen.     

Hur mycket kostar vandringen? 

Deltagaravgift: 500 kronor. Betala senast 27 maj, gärna via Swish till Ljusnans pastorat; 123 195 08 49, skriv Fetblad och ditt namn i meddelandefältet.

Utöver deltagaravgiften står du för dina egna kostnader för mat, vissa boenden samt andra eventuella förnödenheter som du behöver.

Hur bor vi? 

Vi bor inomhus varje natt (tält behövs därmed inte). Du bokar och betalar själv boende på STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem den 26 maj, på Hovra vandrarhem den 30 maj och hos Skansens småstugor den 1 juni. Resterande nätter sover vi i boenden som du inte behöver boka och som är kostnadsfria. 

Hur ska jag packa och vilken utrustning behöver jag? 

Då köksmöjligheterna på vissa övernattningsställen är begränsade kan ett campingkök vara bra att ta med.

När det gäller kläder är det viktigaste under en vandring i naturen är att hålla sig torr och varm. Även sommartid kan det bli kyligt, i synnerhet om det regnar. Svett gör också att man fryser och därför behöver du kläder som ”andas”, det vill säga kläder i ull eller syntetmaterial. Bomullskläder rekommenderas inte då de stänger inne fukt och gör dig kall. Se till att ha ombyte för några dagar.    

Reglen är tre lager kläder som du kan justera efter termperatur: 

  1. Innerlager bestående av underställ.
  2. Mellanlager som håller värmen, ex. underbyxor och en tröja.
  3. Skallager som skyddar mot regn och vind men ändå har ventilation. 

I kängorna bör du ha två lager strumpor och sockar för att undvika friktion mellan foten och kängan vilket förebygger skavsår. 

Titta gärna på väderleksprognosen för området innan du reser. 

Tidplan för vandringen

Dag 1, söndag 26 maj: Ankomst till STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem  

Vi inkvarterar oss och samlas kl. 16:00 för mässa i kapellet. Därefter har vi en kort workshop och en kort retreat kring de sju nyckelorden. Ett av nyckelorden står i centrum dag för dag under vandringen. På STF Undersvik finns restaurang. Boka boende via hemsidan

Dag 2, 27 maj: Undersvik-Järvsö. Nyckelord: Frihet

Vi avtågar från Undersvik kl. 09:00 och vandrar ca 22 kilometer nära älven Ljusnan, parallellt med riksväg 83, till Järvsö. Vi övernattar på EFS-kyrkan, Olingmarsvägen 4 i centrala Järvsö (boendet behöver inte bokas). I Jävsö finns gott om matställen och en dagligvaruaffär. Läs om etappen HÄR.    

Dag 3, 28 maj: Järvsö- Kallmyr. Nyckelord: Enkelhet 

Vi avtågar från Järvsö kl. 11:00 och vandrar mestadels på grusvägar ca 15 kilometer genom vackra byar till Kallmyr. Vi övernattar i Kallmyrs godtemplarhus (boendet behöver inte bokas). Livsmedel eller andra förnödenheter finns inte att tillgå i Kallmyr, tänk därför på att köpa det du behöver i Järvsö. Läs mer om etappen HÄR.   

Dag 4, 29 maj: Kallmyr-Färila. Nyckelord: Tystnad. 

Vi avtågar från Kallmyr kl. 09:00 och vandrar ca tio kilometer längs byvägar till Färila där vi övernattar på Folkets hus (boendet behöver inte bokas). I Färila finns matställen och dagligvarubutik. Länk till etappen, se ovan.  

Dag 5, 30 maj: Färila-Hovra. Nyckelord: Bekymmerslöshet 

Vi avtågar från Färila kl. 09:00 och följer älven Ljusnan och går in i Mellanljusnans naturreservat. Vi vandrar knappt 17 kilometer över tallmoar med gott om jaktgropar och vackra forsar, inte minst vid Hovrahällarna. Vi övernattar på Hovra vandrarhem som du bokar själv på 072-746 79 60, eller via deras hemsida. I Hovra finns ingen dagligvarubutik. Läs om etappen HÄR

Dag 6, 31 maj: Hovra-Lassekrog. Nyckelord: Långsamhet 

Vi avtågar kl. 09:00 och vandrar ca 16 kilomenter genom Mellanljusnans naturreservat till Lassekrog. Där övernattar vi i kolarkojorna som du inte behöver boka. I Lassekrog finns inget matställe eller dagligvarubutik. Läs om etappen HÄR

Dag 7, 1 juni: Lassekrog-Kårböle. Nyckelord: Andlighet 

Vi avtågar från Lassekrog kl. 09:00 och går in i skogen där vi följer skogsbilvägar och nydragna leder genom brandhärjad skog ca 23 kilometer till Kårböle stavkyrka. Vi övernattar i Skansens småstugor som du bokar själv på 070-366 22 15 eller via deras hemsida. I Kårböle finns ett matställe men ingen dagligvarubutik. Läs om etappen HÄR.   

Dag 8, 2 juni: Kårböle. Nyckelord: Delande. 

Vi samlas till avslutande retreat i Kårböle bystuga följt av kyrkfrukost. Därefter firar vi pilgrimsmässa i Kårböle stavkyrka kl. 11:00 tillsammans med församlingsbor. Efter mässan hälsar vi varandra farväl och reser hemåt. 

Den 11 juli är det Vandringens dag. Den sammanfaller med torsdagen i Färilaveckan och vi vandrar tillsammans från Färila kyrka till Ljusdals kyrka via Ljusnanleden.

Vi avtågar kl. 09:00 från Färila kyrka och vandringen beräknas ta ca fem timmar. Ta med matsäck, vatten och kläder efter väder. Vi stannar för en längre paus vid badplatsen i Ygsbo. Var och en ansvarar själv för att ta sig till och från vandringen.

Kyrksöndag och höstupptakt med nätverket Pilgrim Ljusnan. Samling kl. 10:00 i Hovra bönhus för gemensam bön och fördjupning i pilgrimens sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, andlighet och delande.

Vi avtågar kl. 11:00 från bönhuset och vandrar till Hovrahällarna där vi äter medhavd matsäck och firar en enkel pilgrimsmässa innan vi vandrar tillbaka till bönhuset. Var och en ansvarar själv för att ta sig till och från vandringen.

För frågor ring pilgrimspräst Mattias Haglund, tel. 076-100 70 45.

Information om pilgrimsvandring och anmälan till vandring 

Pilgrimspräst Mattias Haglund: 076-100 70 45, mattias.haglund@svenskakyrkan.se.

Om pilgrimsvandring

Pilgrimsvandring går tillbaka till medeltida resande till heliga platser som var knutna till helgon. Idag sker resan framför allt inåt. Medan man vandrar genom en soldränkt lövsal kommer man närmare sig själv, skapelsen och Gud.

Pilgrimsresan sker efter sju nyckelord:

  • Frihet
  • Enkelhet
  • Tystnad
  • Bekymmerslöshet
  • Långsamhet
  • Andlighet
  • Delande. 
Pilgrimskompassen kallas denna enkla träskiva med de sju nyckelorden och plats för ett värmeljus. Pilgrimskransen intill har sju pärlor med samma innebörd med början vid den vita pärlan som står för frihet. Foto: Mattias Haglund

Två pilgrimsleder går genom Ljusnans pastorat, de möts i Klövsjö och går vidare mot Norge:

Helgonleden går från Uppsala till Trondheim och förbinder Uppland med Härjedalen och följer i huvudsak älven Ljusnans dalgång. Läs mer om Helgonleden HÄR.

Stråsjöleden går från Enånger över Forsa och Bjuråker och följer Hennansjöns västra strand till Ramsjö där den viker av mot Haverö i Medelpad. Läs mer om Stråsjöleden HÄR

Byn Kårböle var på medeltiden en välkänd anhalt längs Helgonleden på väg mot Trondheim och Nidarosdomen som är helgonet Sankt Olofs gravkyrka. I Kårböle stavkyrka skänkte resenärer pengar för fortsatt god resa. Än idag är Kårböle med sin rika historia värd ett besök.

Kårböle stavkyrka. Foto: Carl-Johan Amilon.

Pilgrimens bön

Pilgrimen ber med den heliga Birgittas ord: 

Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.

Välkommen att vandra med oss!!