Har du lagt märket till att det vajar en gul och röd flagga utanför kyrkorna i Löftadalens
pastorat? Om inte kan du hålla utkik nästa gång du passerar en kyrka.
Ibland får vi frågan, varför flaggar ni med Skånes flagga? Svaret blir, att det gör vi inte. Den röda och gula färgen är nämligen Svenska kyrkans officiella färger. I kyrkans logotyp finns färgerna representerade i en vapensköld som finns bredvid namnet. På skölden finns också
en krona i mitten av korset, vilken är av
medeltida form och representerar Kristi
segerkrona. Vapenskölden är en nutida tolkning av den 600-åriga vapenskölden som finns i Uppsala domkyrka.
Vad representerar färgerna?
I färgerna finns en symbolik där den röda färgen står för elden, blodet och kärleken. Rött kan även vara ”Guds färg”, symboliserande Guds kärlek. Guldfärgen är en symbol för det eviga ljuset, Guds härlighet och makt, överjordisk storhet (himmel), Guds godhet, trohet och välvilja gentemot människor.
Själva flaggan
Precis som på skölden finns Kristi segerkrona även representerad på Svenska kyrkans flaggor och färgerna är arrangerade i en bakgrund och ett kors, likt många landsflaggor, där korset symboliserar kristendom. I Löftadalens pastorat är Svenska kyrkans flagga hissad löpande och byts ut vid flaggdagar till Svenska flaggan.
Kyrklig symbolik i vardagen
Det finns många exempel där kyrklig
symbolik återfinns i vår vardag och i det offent-
liga rummet. Den gula färgen i den svenska flaggan härstammar till exempel, enligt en teori, från tre kronor-vapnet som i sin tur härstammar från de tre vise männens kungakronor.
Att man återfinner just kors på olika länders flaggor i norden menar man kan härstamma från korstågens banér.
När får man flagga?
En organisations eller ett företags flagga räknas inte som en “riktig” flagga vad det gäller regler kring flaggning. En sådan flagga kan alltså vaja dygnet runt om man vill. Vad man skall tänka på är att om man flaggar med både den svenska flaggan och sin organisationsflagga, skall den svenska flaggan alltid ha den bästa positionen av de två, exempelvis vad det gäller synlighet.
Här hittar du mer information om flaggningsregler.
Av: Andreas Karlsson