Lyssna

I magen på en orgel

Att sitta vid en orgel är lite som att sitta i en bil, det är bra att veta vad som finns under huven. Bra är att veta vad man får peta på, bäst är att veta vad man ska låta bli. Visste ni att i orglarnas magar finns trä, tenn, mässing, skinn, kork, tyg och en massa tegelstenar! Nej, de är inte kvarglömda av dem som byggde kyrkan, man har dem som tyngder på luftmagasinet.

Här i församlingen har vi fina orglar med gamla anor, de äldsta piporna vi i skrivande stund känner till är från 1837 och finns i Vanstad. Den vackra fasaden i guld och vitt är den ursprungliga på den orgel som Pehr Zacharias Strand (1797-1844) byggde för Caroli kyrka i Malmö. Men hallå! säger infödd Malmöbo, Caroli kyrka byggdes 1884, hur kan man bygga orglar 40 år efter sin död?

Efter mycket letande vid datorn befanns att det funnits en annan Caroli kyrka från 1600-talet på samma plats, det var för den kyrkan som Strand 1837 byggde en fin liten orgel med 10 stämmor.
Orgeln fick sitt nuvarande hem i Vanstad 1884 när gamla Caroli revs och nya Caroli byggdes. P Z Strand räknas som en av de främsta i den svenska orgelbyggarhistorien, beundrad för sin fina intoneringskonst, d v s konsten att tillverka, stämma och sätta in piporna i orgeln på ett sådant sätt att alla pipor låter som de ska och att de ljuder just så som orgelbyggaren har tänkt sig. Året dessförinnan, 1836, hade Strand byggt landets vid den tiden största orgel med 61 stämmor i Lunds Domkyrka.

Sedan 1931 har våra orglar restaurerats, byggts om och skötts om av A. Mårtenssons Orgelfabrik AB i Lund. Anders Mårtensson grundade firman 1909, sönerna Gunnar, Gösta och Helge tog över firman på 50-talet och sonsonen Göran på 70-talet. Idag ägs firman av Thomas Hansson och Anders Sällström. Inom kort kommer de för att göra en grundlig städning av orgeln i Lövestad kyrka. Efter renoveringen behöver den dammsugas. Samtidigt kommer de att se över Vanstads orgel som nog är den allra mest värdefulla av våra orglar.

Orgeln i Tolånga fick en genomgång häromåret. Orglar är fantastiska instrument. Ingen orgel är den andra lik. De klingar olika, har olika ”själar” och egenheter. Vill du prova hur det är att spela orgel – kom till Röddinge vägkyrka i sommar och prova på under min ledning. Men varför vänta till juli? Titta gärna upp på läktaren någon söndag efter gudstjänsten, mest spännande i Vanstad, för att stämma där måste man kliva in i, just det, orgelns mage.

Cecilia Österlin, kantor i Lövestads församling 2012-13