Skog och ett berg reflekteras på en stilla vattenyta i solnedgången.
Lyssna

En öppen kyrka

I allmänhet kan människor betecknas som ett naturälskande folk. Många trivs med att röra sig i skog och mark. Vår bygd med sin stora vildmark inbjuder på ett lättillgängligt sätt människor att möta både storslagna skogar, sjöar och inte minst ett rikt djurliv.

 

Gränge-Säfsnäs församling och Ludvika församling har sedan länge samarbetat under begreppet ”Kyrka utan tak”.  I över tjugo år har församlingarnas band till varandra synliggjorts genom årliga kyrkstigsvandringar. Dess stigar är identiska med Romboleden som går genom bygden. I maj 2011 invigdes Ekotemlpet, en ny gudstjänstplats, utefter leden vid Prästhyttan, på gränsen mellan församlingarna. 

Kyrka utan tak vill visa på en kyrka som är öppen och inte bara har högt till tak utan som istället är alldeles utan tak upp mot universums fantastiska storhet. Det är inte detsamma som att vara utan konturer eller lärosatser. Men i en tid då vi alla inser hur de stora frågorna inte så lätt låter sig besvaras vill Kyrka utan tak-begreppet inspirera oss till en generös hållning där olika åsikter får utrymme. Ingen ska behöva känna att de varken tror fel eller tror för lite.

Som kyrka kan vi vara utan ”tak” eftersom vi har ett tryggt ”golv” att vila på. Skapelsen är vårt golv. Den är given till alla och den har gett oss livet, ger oss livet och tar emot oss när livet är över. Livskraften i naturen är sannolikt den starkaste upplevbara uppenbarelsen av det gudomliga. Den delar vi med alla varelser på vår planet. Jorden vet inte av några gränser, varken etniska eller religiösa.

Kyrkan har genom sin lära och långa tradition lyckats skapa en väg till vilken vi inbjuder varandra att gå. Det utesluter inte att det finns andra vägar. I dialogens form kan spännande erfarenheter visa sig om vad det innebär att vara människa.

Vill du veta mer om ”Kyrka utan tak” kontakta gärna: 

simon.johansson@svenskakyrkan.se

  Nedan är bilder från Ekotemplet          

Solen som är på väg upp lyser genom bladverket, in i en liten glänta.

Foto: Johannes Frandsen /Ikon