Lyssna

Nyhet / Publicerad 7 september 2022 / Ändrad 24 maj 2023

Kyrkogårdsskötsel som värnar miljön

Eldrivna åkgräsklippare, HVO-bränsle och ledbelysning. Det är bara några av de miljöanpassningar som just nu genomförs inom kyrkogårdsverksamheten i Luleå domkyrkoförsamling. Driftledare Peder Pallin: - En grön omställning är något vi arbetar medvetet för. Läs också om hur du som kyrkogårdsbesökare kan bidra till kloka miljöval till utsmyckning kring graven med mera.

I Luleå domkyrkoförsamling arbetar vi aktivt för, och vill bidra till, en utveckling som är ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar för alla människor. Detta är något som även märks inom kyrkogårdsverksamheten som tar hand om  Örnäskyrkogården och Innerstadens kyrkogård.

- Det är angeläget för oss att bidra till en grön omställning och att jobba för att minska miljö- och klimatpåverkan på de sätt som går, det är ju något som även gynnar biologisk mångfald, säger Peder Pallin, driftledare inom kyrkogårdsverksamheten.

Fyra laddningsbara batterier ger en klipptid på 5 timmar, berättar Peder Pallin, driftledare.

Pilotprojekt med eldriven åkgräsklippare

Som en del av den gröna omställningen byts en stor del av församlingens maskinpark just nu ut till eldrivna verktyg.   

- Vi är de första i hela Norrland att få testa den här eldrivna åkgräsklipparen från LL Skoog, som en del i ett pilotprojekt, fortsätter Peder Pallin. Klipptiden är hela fem timmar.  Vi har bytt ut alla våra små maskiner som gräsklippare, grästrimmare och lövblåsare till eldrivna.

Eldrivna fordon är ytterligare ett steg bort från de fossildrivna.

- Vi har valt bort diesel och bensin och idag drivs våra fordon med HVO-bränsle. Men i nästa steg ska vi byta ut vår grävmaskin. Vi vet att leverantören Volvo har en batteridriven grävmaskin som just nu är ute på test hos olika kunder och kanske hamnar den hos oss så småningom.
- För oss som inte gräver vägar utan gravar vore den ett bra batteridrivet alternativ, fortsätter Peder Pallin. 

På kontrollpanelen ställer man in höjden på klippbladen, ser batteriets kapacitet och mycket mer.

Ny LED-belysning ett led i miljöpolicyn 

Minskad energianvändning och bättre ljus på kyrkogården är ett nödvändigt steg hösten 2022.

- Belysningen är åldersstigen och funktionen dålig. De befintliga lampaorna lyser mer åt stjärnorna än lyser upp själva området, vägar och gångar. Sen är det ett led i vår miljöpolicy där vi byter till LED i stället för lågenergi, det här blir bra, säger kyrkogårdschef Fredrik Lundberg.

Även du som besökare kan miljöpåverka

Kyrkogårdsbesökare kan på flera sätt aktivt bidra till miljövänliga alternativ som naturliga material och levande växter. Vid gravsättning av aska kan man välja en miljövänlig nedbrytbar urna som tex. en sand-urna eller en ekologisk tygpåse.

När du köper något att ta med till kyrkogården, välj:
Miljövänliga stommaterial till kransar.
Band och rosetter i naturliga material.
Levande växter (endast).
Krukor i miljövänliga material.

Undvik smyckning och burkar i glas för om de går sönder utgör de en fara för människor och djur, speciellt om de ligger gömda under snön.