Lyssna

Nyhet / Publicerad 2 december 2024 / Ändrad 3 december 2024

Luleå växer – så möter domkyrkoförsamlingen stadens nya behov

Luleå, som genomgår en snabb befolkningstillväxt, driven av bland annat industriella satsningar, står inför både nya möjligheter och utmaningar. Luleå domkyrkoförsamlings arbete med att skapa en inkluderande gemenskap kommer att vara central för att möta dessa förändringar. – Hur vi möter dessa behov kommer att visa vilken kyrka vi är om 5-10 år, sa biskop Åsa Nyström.

Gemenskap och utbyte av varandras erfarenheter framkom som en av de viktigaste punkterna efter biskopsvisitationen.

Foto: Veronica Alqvist

Biskop Åsa Nyström lyfte i sitt visitationstal till medarbetare och allmänhet fram de positiva insatser som redan genomförs samtidigt som hon uppmanade till ökat samarbete och kreativitet för att möta de växande behoven. Visitationstalet markerade avslutningen på biskopsvisitationen och gavs direkt efter söndagens adventsgudstjänst.

Tre huvudområden, baserade på församlingsinstruktionen, lyftes fram: människan, flätan och förvaltarskapet – för en hållbar framtid.

Människan i centrum – och behovet av brobyggande
Biskopen betonade att församlingens starka förtroende i närsamhället är ett bevis på kyrkans relevans. Medarbetarna har varit handlingskraftiga och varit aktiva i att möta samhällets behov, bland annat genom satsningar på mer musik i kyrkan samt att anordna kyrkkaffe i anslutning till gudstjänsterna. 
- Utmaningen framöver blir att vara mer brobyggande och skapa mötesplatser för alla, sa biskop Åsa Nyström.

Hon påpekade även hur oron i samhället, särskilt bland unga vuxna, inte ska ignoreras. Att möta denna oro med hopp och mod är en central uppgift för kyrkan.

– Släta inte över oron. När församlingen möter oron kan vi inge hopp, vilket ger mod att hantera de känslor som finns, sa biskopen.

Att möta oro med hopp och mod är en central uppgift för kyrkan.

Biskop Åsa Nyström

Sofia Marklund Ehlin liknande församlingens samarbete vid en fläta.

Foto: Veronica Alqvist

Flätan – gemenskap och samarbeten som nyckel till framtiden
Det andra temat, flätan, handlade om gemenskap och samarbeten, både inom församlingen och med externa aktörer. Biskopen återkom till bilden av den tretvinnade tråden, ett bibelord från Petrusbrevet, där det står att "en tretvinnad tråd brister inte så snart" (Pred. 4:12). Hon underströk att samarbeten och gemenskap är avgörande för församlingens fortsatta utveckling.

– Samarbeten och gemenskap är nyckeln till församlingens framtida framgång, påpekade biskopen.

Hon betonade också att även om församlingen står inför utmaningar, finns det en stor potential för kreativitet och nytänkande.

– Ett konkret exempel är behovet av gudstjänster på engelska för att möta den växande internationella befolkningen, sa biskopen.

Sofia Marklund Ehlin, församlingspedagog, reflekterade över församlingens arbete och vikten av samarbete:
– Vi som arbetar i Luleå domkyrkoförsamling och möter människor som söker sig till kyrkan, har ett viktigt uppdrag. Genom att samarbeta med de ideella och använda våra olika kompetenser kan vi bli en stark enhet - en fläta som hänger samman.

Genom att samarbeta kan vi bli en stark enhet - en fläta som hänger samman.

Sofia Marklund Ehlin, församlingspedagog.

Mångfald är inget vi kan välja bort, betonade administrativ chef Mona Eriksson.

Foto: Veronica Alqvist

En växande stad med nya utmaningar
Luleå står inför en period av snabb tillväxt, starkt påverkad av den expansiva industrin, där stadsdelar som Hertsön spelar en central roll. Den växande befolkningen medför både nya möjligheter och betydande utmaningar, och församlingen står inför uppgiften att skapa en inkluderande gemenskap för både nuvarande lulebor och nyinflyttade.

– Mångfald är inte något vi kan välja bort. Vi behöver skapa platser där vi kan lära känna varandra, där vi fokuserar på våra likheter innan vi diskuterar olikheterna. Detta arbete kanske inte alltid är enkelt men det är nödvändigt. Det handlar om respekt för individen och de mänskliga rättigheter som är fastställda i svensk lag, samt inom EU och FN, betonade Mona Eriksson, administrativ chef.

Charlott Rehnman visade sitt engagemang för att hjälpa andra församlingar.

Foto: Veronica Alqvist

Kreativitet i liturgin och stöd till andra församlingar
Biskopen lyfte även fram behovet av ökad kreativitet i liturgin. Ett konkret förslag var att prova börja en gudstjänst med en kvällspsalm och sedan avsluta med en morgonpsalm för att gestalta hur vi går från mörker till ljus.
- Var frimodiga i att tänka nytt, sa biskop Åsa Nyström. 

Visitationstalet påminde också församlingen om dess centrala roll inom stiftet.
– Luleå domkyrkoförsamling är stiftets katedral och ska vara en förebild, inspirera och stötta andra församlingar, påpekade biskopen.

Domprost Charlott Rehnman instämde:
- Det är orättvist med olikheter mellan församlingarna. Vi ska hjälpa och stärka andra. Genom att bygga tillitsfulla relationer kan vi fortsätta med vårt arbete att avlasta andra församlingar. Samarbete är nyckeln till att skapa en enhetlig och stödjande gemenskap. Genom att arbeta tillsammans och dela med oss av våra resurser och erfarenheter kan vi möta utmaningarna bättre och bygga en starkare kyrka för alla.

Läs mer om biskopsvisitationen: Biskopen har visiterat Luleå domkyrkoförsamling - Luleå stift