- Renoveringen av Luleå domkyrka började för nästan exakt ett år sedan, det var absolut nödvändigt för att vi visste att det fanns skador under plåten och för att säkerheten för våra besökare riskerades då tegelstenar släppte och föll i marken, berättar Peter Vinsa, fastighetschef i Luleå domkyrkoförsamling.
- Det behövde åtgärdas omedelbart.
Nyhet / Publicerad 5 oktober 2022 / Ändrad 12 oktober 2022
Ny renoveringsfas av Luleå domkyrka påbörjad
Denna vecka går renoveringen av Luleå domkyrka in i en färdigställande fas av den södra långsidan mot Stationsgatan. Puts- och fasadexperterna från Örebroföretaget Puts och Tegel är de som arbetar med "etapp 0", där betong- och tegelarbeten är i fokus, men även flera lokala företag är involverade. Peter Vinsa, fastighetschef, berättar om en dålig, och en god, nyhet kring renoveringen.
Peter Vinsa, fastighetschef, med planen för Luleå domkyrkas renovering i handen.
Luleå domkyrkas bågformar före och efter. "Fallande tegelstenar är naturligtvis en säkerhetsrisk som måste åtgärdas omedelbart", säger Peter Vinsa Fastighetschef.
I november 2021 besökte Peter Vinsa Johannes kyrka i Helsingfors för att se hur den finska församlingen gått till väga med renoveringen av deras kyrka.
- Johannes kyrka är en systerkyrka, ritad av samma arkitekt som Luleå domkyrka, så vi lärde oss oerhört mycket, fortsätter Peter Vinsa.
- Det visade sig att de hade likavärdiga betongskador på deras kyrka eftersom vi i Sverige använder samma betong som de använt i Finland. har puts o tegel varit med sedan års skiftet på hela etapp 0 vi har även kontrakterat dom på etapp 1 2023
- Den här veckan går renoveringsarbetet in i en ny och mer färdigställande fas då Örebroföretaget Puts och tegel kommer hit till Luleå.
Smal nisch att renovera kyrkor
Vid renovering av byggnader som är en del av det svenska kulturarvet behövs inte bara en stor plånbok - man måste också förhålla sig till lagar och regler, exempelvis antikvariska krav vilket gör att antalet utförare minskar till en handfull.
- Efter att ha scannat av marknaden på företag som kunde åta sig uppdraget med att renovera Luleå domkyrka landade valet till slut på Örebroföretag Puts och tegel, de hade precis renoverat Umeå stadskyrka under fyra års tid.
Vi beslutade därför om att anlita dem i första etappen. Vi har tyvärr inga putsföretag i Norrbotten, det är en smal nisch, så därför är det lyckosamt att vi har hittat ett som har erfarenhet av exempelvis klimatpåverkan i Västerbotten och Norrbotten.
Strävpelarna i betong före och efter renovering. "Det var en överraskning att betongen var så allvarligt skadad, det orsakade en fördyring av projektet", säger Peter Vinsa, fastighetschef.
I dagarna ska betongen, fogen och teglet färdigställas på etapp 0, på långsidan mot Stationsgatan.
- Den dåliga nyheten var att betongen var så pass skadad, den blev en överraskning för oss. Det orskar tyvärr en fördyring av projektet och det är södersidan av fasaden och tornet som är mest skadat. Norra delen mot Köpmangatan är i bättre skick. Vi tror att det beror på att vinden ligger på och södesidan blir därför mer utsatt. Tornet är både varmt och kallt, vi har inte värme i tornet på vintern tyvärr och på sommaren blir det jättevarmt.
- Nu sågas fogen ut och bryts loss, därefter återskapars och armeras betongen, berättar Peter Vinsa. Vi har fått ett tillstånd av länsstyrelsen, som vi kan anväda på resterande 4 etapper under åren 2023 fram till 2026.
Som en del i denna renoveringsfas kommer ett nytt ansgarskors att monteras upp under senhösten, som det första av de tre ansgarskors som ska bytas ut. Även de fyra fyrklöversblommorna högst upp vid tornuret kommer att gjutas om av Stenkonservering Väst i Uddevalla och därefter bytas ut.
Södra ingången kan användas av brudpar
Många blivande brudpar har ställt frågan om när byggställningarna monteras ner då huvudentrén är inte bara den naturliga ingången för brudpar och för bröllopsfoton.
- Tyvärr behöver ställningarna över domkyrkans huvudentré att vara kvar till 2026 då hela renoveringen är klar. Detta som ett skydd mot tredje part, det är vårt ansvar som fastighetsägare att se till att ingen skadas, delger Peter Vinsa.
- En god nyhet är dock att en av byggställningarna, den på långsidan mot Stationsgatan, troligtvis kommer att kunna plockas ner i juli månad 2023. Då kan brudpar och dopsällskap använda den södra entrén som vacker in- och utgång.
Lokala aktörer medverkar i återställandet
Peter Vinsa:
- Det känns fint och viktigt att vi kan knyta upp lokala aktörer också i denna renovering som kräver många olika åtgärder. Just nu samarbetar vi med:
MAF Arkitektkontor i Luleå som hjälper oss med projektledningen. De håller ihop byggmöten, protokoll, besiktningar - de stora bitarna. Hala plåt demonterar och återmonterar befintlig kopparplåt (all plåt återanvänds, det tegel som är skadat byts ut men det som är helt behåller vi).
Lundquist måleri ytbehandlar plåten innan den återmonteras.
Bergnäsets ställningsmontage levererar ställningarna.
Historiska hus från Umeå är med som antikvarie, Anders Nordström är sakkunnig och Annika Lindberg, antikvarie.