Kan man verkligen ha en invigningsfest för ett staket?
- Ja, det tycker jag verkligen att man kan, säger Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef för Örnäskyrkogården i Luleå. Och speciellt för ett staket som är en win-win för två vitt skilda verksamheter och till nytta för både människor – och djur!
Samarbete med Luleå kommun en win-win-situation
Det röda kilometerlånga trästaketet som nu ståtar längs kyrkogårdens gräns mot Hertsön har blivit verklighet tack vare att kyrkogårdsverksamheten redan förra året anlitade Luleå kommuns dagverksamhet Slussen, där personer med olika typer av funktionsnedsättning och rehabiliteringsbehov arbetar, till ett annat projekt
- Hela historien började med att vi anlitade kommunens dagverksamhet Slussen för att sy askpåsar till vår askgravlund, berättar kyrkogårdschef Fredrik Lundgren.
- Vi som samhällsorganisation ville ge något tillbaka som vi också kunde dra nytta av i vår verksamhet. Det blev en lyckad win-win situation för både oss och Luleå kommun för att inte tala om de människor som så fint sydde askpåsarna. När vi började fundera på vårt ruttna staket kom tanken upp att de kanske hade en verksamhet som sysslade med träarbeten.
-Vi kontaktade kommunen igen och de tände på alla cylindrar då de hörde vilket typ av jobb det var.
Spillvirket nu holkar som ska öka biologiska mångfalden
De många prefabricerade staketmodulerna har levererats till Örnäskyrkogården över tid sedan hösten 2020. Arbetet har Luleå kommuns Jobbcenter Södra stått för. Av spillvirket har de dessutom tillverkat fågel-, fjärils-, fladdermusholkar och insektshotell.
- Vi kommer att sätta upp alla holkarna för att på så sätt öka biologiska mångfalden på kyrkogården, fortsätter Fredrik Lundgren.
- Vi har även monterat en skylt som berättar om det fina arbete och vem som utfört det vid staketet, säger Fredrik Lundberg avslutningsvis.