Varje år anordnar SKKF, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, en rikskonferens, en mötesplats för alla som intresserar sig för begravningsverksamheten. Konferensen, som hölls på Sara kulturhus i Skellefteå i år, samlade cirka 500 deltagare och ett 40-tal utställare.
Från Luleå domkyrkoförsamlings begravningsverksamhet deltog 13 personer, Yvonne Stålnacke, kyrkorådets ordförande i Luleå domkyrkoförsamling, var en av dem.
- Dagarna bjöd på väldigt intressanta föreläsningar om exempelvis hur vi behöver tänka framåt kring begravningar när det gäller klimatförändringarna. Redan nu kan vi se hur höjningen av vattennivån i södra Sverige eller permafrosten som försvinner i Kiruna blottlägger våra gravar. Hur ska vi hantera det här med respekt?
Kriget i Ukraina har lyft ytterligare en aspekt kring hur begravningsverksamheten kan upprätthållas vid kris- och krig.
- Beredskap inför miljöförändringar och krig - det är tankar vi inte haft tidigare och inte pratat om, men nu behöver vi fortsätta göra upp planer för detta, och här fick vi bra input i föreläsningarna av flera olika aktörer, fortsätter Yvonne Stålnacke.
Tänkvärd föreläsning av Mark Levengood
Mark Levengood är en populär föreläsare vid olika event i landet. Just döden som ämne, speciellt sin egen mammas död, har han pratat mycket om. I Skellefteå gjorde han succé med sin föreläsning Livet och döden.
Yvonne Stålnacke:
- Jag tar också med mig de tankar om olikheter Mark Levengoods föreläsning satte ljuset på. Han berättade att för honom är döden naturlig, han tror att det beror på att han kommer från Finland där kriget har gjort att döden är närmare. Medan han ser att vi i Sverige har ett annat förhållningssätt till döden. För oss svenskar är döden en tragedi och oväntad. I Finland har man i årtionden haft döden nära på grund av kriget. Han berättade om allt det här med sin finurliga humor.