Lyssna

Nyhet / Publicerad 5 juni 2023 / Ändrad 14 augusti 2023

"Vi behöver fundera över kris, krig och klimatförändringarnas påverkan"

En fossilfri begravningsverksamhet, barn och ungdomars rätt till begravningsplatsen, amerikansk vattenkremation - ja det var många intressanta ämnen som togs upp under de två dagar som Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund samlade sina medlemmar i Skellefteå. - Beredskap är något vi inte tidigare pratat om i större utsträckning, men det behöver vi göra nu, säger Yvonne Stålnacke, kyrkorådets ordförande, efter rikskonferensen.

Varje år anordnar SKKF, Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, en rikskonferens, en mötesplats för alla som intresserar sig för begravningsverksamheten. Konferensen, som hölls på Sara kulturhus i  Skellefteå i år, samlade cirka 500 deltagare och ett 40-tal utställare.

Från Luleå domkyrkoförsamlings begravningsverksamhet deltog 13 personer, Yvonne Stålnacke, kyrkorådets ordförande i Luleå domkyrkoförsamling, var en av dem.

- Dagarna bjöd på väldigt intressanta föreläsningar om exempelvis hur vi behöver tänka framåt kring begravningar när det gäller klimatförändringarna. Redan nu kan vi se hur höjningen av vattennivån i södra Sverige eller permafrosten som försvinner i Kiruna blottlägger våra gravar. Hur ska vi hantera det här med respekt? 

Kriget i Ukraina har lyft ytterligare en aspekt kring hur begravningsverksamheten kan upprätthållas vid kris- och krig.

- Beredskap inför miljöförändringar och krig - det är tankar vi inte haft tidigare och inte pratat om, men nu behöver vi fortsätta göra upp planer för detta, och här fick vi bra input i föreläsningarna av flera olika aktörer, fortsätter Yvonne Stålnacke. 

Tänkvärd föreläsning av Mark Levengood

Mark Levengood är en populär föreläsare vid olika event i landet. Just döden som ämne, speciellt sin egen mammas död, har han pratat mycket om. I Skellefteå gjorde han succé med sin föreläsning Livet och döden.

Yvonne Stålnacke:
- Jag tar också med mig de tankar om olikheter Mark Levengoods föreläsning satte ljuset på. Han berättade att för honom är döden naturlig, han tror att det beror på att han kommer från Finland där kriget har gjort att döden är närmare. Medan han ser att vi i Sverige har ett annat förhållningssätt till döden. För oss svenskar är döden en tragedi och oväntad. I Finland har man i årtionden haft döden nära på grund av kriget. Han berättade om allt det här med sin finurliga humor.

Nya begängelsemetoder presenterades

Jordatorium (kompostering) och vattenkremation används är begravningsmetoder som används i USA och som handlar om olika typer av gröna begravningar. I en debattartikel i Dagens Nyheter föreslogs igår att den i USA lagliga vattenkremeringen skall bli tillåten, också i Europa. Under SKKF-konferensen föreläste Mattias Elofsson, kyrkogårdskonsulent, SKKF.Argumenten som förs fram av debattörer som Jens Fagerlund är klimatet då traditionell kremering medför allt för stora utsläpp av koldioxid. Vattenkremering använder bara 5 % av den energi som går åt vid vanlig kremering. Vattenkremering patenterades i USA redan 1888.

Fredrik Lundberg, kyrkogårdschef:
- Det är väldigt långt bort att vi skulle börja använda dessa metoder i Sverige, vår lagstiftning tillåter inte det. Kompostering känns ju som metod närmare en kistgravsättnin, men man återkommer hela tiden till de etiska frågorna.

Nytt arvsfondsprojekt för barn och ungdomars rätt till begravningsplatsen

Burb - Barn och ungdomars rätt till begravningsplatsen - är ett nytt projekt finansierat av Allmänna arvsfonden. Utöver att väcka barns och ungas nyfikenhet och öka deras kunskap ska projektet, med utgångspunkt i Barnkonventionen, utveckla verktyg för att tydligare implementera målgruppens perspektiv i begravningsverksamheten.

Fredrik Lundberg igen:
- Det låter som ett jättebra projekt, vi fick lära oss att man i Burb-projektat har man utgångspunkten ”vad tycker barn egentligen”. Här frågar man till exempel om vad är viktigt på begravningsplatsen för en 12-åring? Och för en 5-åring.
- Vi har tänkt på det när vi utformade Minneslund för våra små på Örnäskyrkogården. Här kan de medföljande mindre barnen leka vid konstverket i trä som går att springa runt och igenom.

- Vi fick också ett medskick från Burb:arnas projektledare om varför vi kallar vissa begravningsplatser för kyrkogårdar då det ur ett demokratiperspektiv utesluter människor som inte har relation till kyrkan. Men i dag kallas det begravningsplats när det invigs en ny begravningsplats, inte kyrkogård, även om platsen ligger intill en kyrka.

El-traktor högt på önskelistan

Under rikskonferensen presenterades även nya redskap och fordon.

- I Luleå domkyrkoförsamlings begravningsverksamhet är vi speciellt intresserade av en traktor som drivs på el, fortsätter Fredrik Lundberg.
- Vi följer utvecklingen av dessa. De har inte riktigt kapaciteten för vinterhalvåret när det gäller snöröjning med Norrbotten-mått mätt. Men det börjar närma sig, säger Fredrik Lundberg avslutningsvis.