Efter 146 år blev det dags för de tornedalska/kvänska/lantalaisiska/samiska kvarlevorna att återvända till Akamella ödekyrkogård. De grävdes upp 1878 och återfördes till Muonio Muodoslombolo i oktober 2022. Sedan dess har de förvarats av Pajala församling. Detta är första gången återtagande av kvarlevor handlade om den meänkielitalande befolkningen.
Akamella
Den 18 augusti 2024 ägde en ceremoni rum på Akamella ödekyrkogård, Muodoslompolo. Den berörde tornedalska/kvänska/lantalaisiska/samiska kvarlevor.
Äntligen fick de komma tillbaka till Akamella
Den 18 augusti återbördades kvarlevor efter 23 personer till Akamella ödekyrkogård. Efter 146 år fick de äntligen komma i jorden igen. Det skedde vid en välbesökt ceremoni i skogen alldeles intill Muonioälven och finska gränsen.
Programmet
Arbetsgruppen hälsade alla hjärtligt välkomna till Akamella kyrkogård, söndag den 18 augusti 2024. Så här såg dagens program ut:
Hålltider
Tiderna är svensk tid.
10.00–11.00 Buss kör skytteltrafik mellan Susanns Lanthandel, Muodoslompolo och vägskälet till Akamella kyrkogård (Se information om parkering nedan!)
12.30 Bilkortegen med kvarlevorna startar
Cirka 12.45 Bilkortegen anländer till kyrkogården
13.00 Ceremonin startar
15.30 Minnesstund i Muonio församlingshem, Puthaanrannantie 14, Muonio
Cirka 17.00 Avslut
Ett smideskors från Akamella, donerat till Norrbottens museum. Korsets form påminner om det som finns inristat på minnesmärket på platsen.
Foto: Rúnar Gudmundsson/Norrbottens museum
Bakgrund
Sommaren 1878 grävdes kranier upp från Akamella kyrkogård, Muodoslompolo, i pseudovetenskapliga rasbiologiska syften. Det framkom genom arbete som forskaren Carl Gösta Ojala utfört och redovisat i delrapporten Då människovärdet mättes (SOU2022:32), av Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Delrapporten utgavs 2022 och sedan dess har Svenska tornedalingars riksförbund, STR-T, i samverkan med Svenska kyrkan, samemuseet Siida, Muonio sameby, Sametinget och Länsstyrelsen i Norrbotten arbetat för ett återtagande av kvarlevorna.
2001 återlämnades kvarlevor från 172 avlidna, från olika områden. Det var samemuseet Siida i finska Enare som tog emot återlämningen från anatomiavdelningen på institutionen för biomedicin vid Helsingfors universitet.
I denna anatomiska samling ingick kvarlevor från Akamella kyrkogård. Området kring Akamella och Muodoslompolo har historiskt befolkats av tornedalingar, kväner, lantalaiset och samer, och gör så fortfarande.
Kvarlevor överlämnades i oktober 2022 vid gränsen i Muonio Muodoslombolo. De 23 kranierna togs emot av STR-T och Muonio sameby. På plats fanns också representanter från sannings- och försoningskommissionen, Luleå stift, Pajala församling och lokala invånare. Sedan dess har kvarlevorna förvarats av församlingen.
En arbetsgrupp bildades för planering av återbördande av kvarlevorna i gravens vila. Datumet för ceremonin var söndag den 18 augusti 2024 på Akamella ödekyrkogård i Muodoslombolo.
Foto: Satu Brännström Luleå stift
Akamella i media
Exempel på webbmedia
- Elokuussa Akamellan ruumhiittenosat laskethaan uuesti hauthaan (Meänratio 240409)
- Kvarlevor från plundrade gravar återlämnas (Kyrkans tidning 240814)
- Kranier i Pajala grävdes upp för rasbiologi (Svt Norrbotten 250818)
- 23 individer begravs igen på samma plats – 146 år senare (Tv4 240818)
- Kranier återbegravs 146 år senare – se ceremonin i Pajala (Svt Norrbotten 240818)
- Kvarlevorna är nu tillbaka i graven - efter 146 år (Dagen 240818)
- Nu har kvarlevorna återbördats till Akamella för sin sista vila (Sameradion 240818)
- Grävdes upp för rasbiologisk forskning – nu begravs de igen (Ekot 240818)
- Ceremonin med kvarlevorna på Akamella ödekyrkogård (NSD 240818)
- Kranier användes för rasbiologi – återbördades (News 55 240818)
- EPA-ungdomarnas fina insats (Newsner 240820)
Tips till dig som kommer till ceremonin
- Kläder efter väder och skor att promenera 2 km längs skogsväg.
- Kom ihåg myggmedel!
- En lätt, bärbar pall eller ryggsäck med sits om du har svårt att orka stå länge.
- På kyrkogården serveras lättare tilltugg med något att dricka. Det kan ändå vara bra att ha med sig egen vattenflaska och ett extra mellanmål.
För journalister
Återbördande av kvarlevor till Akamella
Pressmeddelande från Luleå stift, 240812
Idag återbördades 23 kvarlevor efter 146 år
Pressmeddelande från Svenska kyrkan, 240818
Vainajien jäänteiden jälleenhautaaminen Akamellan hautausmaalle
Sunnuntaina 18. elokuuta järjestetään Akamellan autiohautausmaalla Muodoslompolossa toimitus, jossa 23 vainajan jäännökset haudataan uudelleen. Tämä on ensimmäinen kerta, kun vainajien jäännösten palauttaminen koskee meänkielistä väestöä.
Arrangörer
- STR-T
- Muonio sameby
- Svenska kyrkan
- Pajala församling
- Luleå stift
- Muonio församling
- Uleåborg stift
- Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
Arbetsgrupp och kontakt
En arbetsgrupp har ansvart för planeringen. Den bestod av representanter från Svenska kyrkan, Luleå stift, Pajala församling, STR-T och Muonio sameby.
Kontaktpersoner
Terje Raattamaa
STR-T
Direkt: 072-507 77 99
E-post: terje.raattamaa@hotmail.com
Hans Holma
Muonio sameby
Direkt: 070-653 78 82
E-post: sameby.muonio@gmail.com
Ritvaelsa Seppälä
Luleå stift
Direkt: 070-377 29 53
E-post: ritvaelsa.seppala@svenskakyrkan.se
Nyheter
Kaffemöte med samtal
Inför den kommande ceremonin i Akamella den 18 augusti 2024 genomfördes kaffemöten med samtal på tre orter.
Då återbördas kvarlevor till Akamella ödekyrkogård
Nu är datum satt för när kvarlevorna från Helsingfors universitet ska återbördas till Akamella ödekyrkogård, Muodoslompolo. Spara söndag den 18 augusti i kalendern.
Återbördande planeras i Akamella
Det första steget i planeringen av återbördande av kvarlevor till Akamella kyrkogård är taget. I veckan besökte representanter från Svenska kyrkan, STR-T, Muonio sameby och Sametinget Akamella som ligger i Pajala församling.
Kvarlevor återförda hem till Pajala
Fredag den 28 oktober skedde ett återtagande av kvarelvor vid landsgränsen i Muonio. Det är första gången det sker med kvarlevor som berör den meänkielitalande befolkningen.
Återbördanden
Att återbörda kvarlevor är att föra dem tillbaka till jorden där de en gång begravts. De har tagits därifrån av staten, som Svenska kyrkan varit en del av, ofta på rasbiologiska grunder.