Karl Axel Lundqvist är teol. dr och docent i kyrkohistoria
Martha Hellgren är fil. lic. i Ekonomisk historia
Hur detta förhållande utvecklades under den aktuella tiden 1923–1976, är en av huvudfrågorna i denna bok. Såväl lojalitet som spänningar finns med i bilden.
En annan fråga, som boken är inriktad mot, gäller lekmannaengagemanget och hur det utvecklades, dvs. det ideella frivilligarbetet inom EFS och kyrkan. EFS var speciellt riktat mot barnen och de unga i sin verksamhet runt om i staden och fungerade som en kärngrupp åt kyrkoförsamlingarna. Relationsfrågan och lekmannaengagemanget kom att finnas med i den samarbetsform, mellan EFS och kyrkan, som blev samarbetskyrkan på Mobacken 1976.
Själva upptakten till den sommarverksamhet, som EFS i Skellefteå hade bedrivit på denna plats under flera decennier, är knuten såväl till föreningens behov av ett utflyktsmål under sommartid – som till den unga flickans fråga till predikant Uno Eklung 1939: "Ska vi ungdomar också denna sommar vara hänvisade till gatorna och caféerna?" Sommarhemmet Mobacken kom till stånd och förvandlades så småningom till samarbetskyrka. Mer om detta finns att läsa i det sista kapitlet i denna bok.
Volym 3 i serien Skrifter från Luleå stiftshistoriska sällskap.