Verksamheten syftar till att stärka intresset för och sprida kunskap om kyrkohistorien i övre Norrland. Detta sker framför allt genom bokutgivning och olika typer av sammankomster.
Skrifter
Hittills har ett dussintal böcker kommit ut i sällskapets skriftserie. Flera böcker innehåller artiklar som bygger på föreläsningar som har hållits i sällskapets regi. Framträdande teman är de laestadianska och rosenianska väckelserna samt relationen mellan Svenska kyrkan och EFS. Carl Olof Rosenius står i fokus för två böcker, och år 2023 publicerades en bok om bönhusen i övre Norrland.
Symposier och föreläsningar
Sammankomsterna, som kan bestå av enskilda föredrag eller symposier med flera föreläsningar, arrangeras ofta i samarbete med lokala församlingar eller föreningar, ibland med anledning av jubileer. Stiftshistoriska sällskapets första symposium ägde rum i samband med dess tillkomst på Stiftsgården i Skellefteå den 18 mars 2006, där bland andra biskop Hans Stiglund medverkade. Temat var ”Med historien in i framtiden”. Därefter har mer än 20 symposier arrangerats på olika platser i stiftet.
Nationella sammankomster
Till de större och mer uppmärksammade sammankomsterna hör de nationella stiftshistoriska symposierna. Den 6–7 maj 2009 bjöd sällskapet in till ett nationellt symposium i Luleå under temat ”Väckelse i gränsland”. Ett par av föredragen finns utgivna i en bok med samma titel. Den 24–25 april 2024 hade sällskapet på nytt värdskapet för det årliga nationella symposiet. Ett 50-tal deltagare från hela landet fick lära sig mer om olika inslag i stiftets historia, inte minst den samiska kyrkohistorien.
Som exempel på sällskapets medverkan vid jubileer kan nämnas 500-årsjubileet av kyrkan i Umeå landsförsamling den 20–21 september 2008, Vilhelmina församlings 200-årsjubileum den 8–9 oktober 2012 och Sankt Olofs församlings 100-årsjubileum den 20 april 2013. Ett symposium arrangerades också den 21 oktober 2017 tillsammans med Lycksele församling med anledning av reformationens 500-årsjubileum.
Sällskapet står till förfogande
Till exempel när församlingar och föreningar vill få särskilda teman belysta, även om det inte rör sig om jubileer. Exempelvis arrangerade sällskapet ett symposium den 29–30 september 2015 tillsammans med Arjeplogs församling och Arjeplogs sameförening på temat ”Jungfru Maria, silvret och samerna”. I samarbete med Piteå församling och EFS Piteå genomförde sällskapet ett symposium den 28 oktober 2023 på temat ”Svenska kyrkan och EFS i Pitebygden”. Flera samarrangemang har även ägt rum i Roseniusgården i Ånäset tillsammans med föreningen Roseniusgårdens vänner.
En resurs
Luleå stiftshistoriska sällskap vill således vara en resurs som församlingar och föreningar kan vända sig till. Samtidigt kan sällskapet initiera egna teman. Exempel på teman som sällskapet har valt att arbeta med i form av symposier och skrifter är bönhusens historia (2022–2023) och den andliga sångens och musikens historia (2025).