Lyssna

Nyhet / Publicerad 26 november 2024

Biskopen har visiterat Luleå domkyrkoförsamling

Biskop Åsa Nyström har genomfört en biskopsvisitation i Luleå domkyrkoförsamling. Hon mötte både medarbetare, förtroendevalda, församlingsbor och kommunen. På första advent firas festlig gudstjänst i domkyrkan.

Den 25–26 november var det biskopsvisitation i Luleå domkyrkoförsamling. Det fanns en viss nervositet i luften under morgonbönen då biskop Åsa Nyström och visitationsgruppen från Luleå stift mötte 45 medarbetare och förtroendevalda i Örnäskyrkan. Det var elva år sedan församlingen senast hade en biskopsvisitation, som är ett slags ”genomlysning”. Ungefär som med bilprovnignen, lugnade Stefan Aro som ledde morgonbönen sina kollegor, det är för ens eget bästa.

Snabbt byttes nervositeten mot goda och glada samtal när alla hjälptes åt att göra spaningar – vad händer runtomkring som kan påverka kyrkan? Fem teman utkristalliserade sig, bland annat oron i samhället, fördjupning i tro och den växande mångfalden.

Besök på Örnäskyrkogården

Visitationsgruppen fick en visning av Örnäskyrkogården, den största kyrkogården i församlingen. Där har flera projekt genomförts tillsammans med Luleå kommun. Exempelvis har personer som trivs med upprepande arbetsuppgifter byggt och målat det röda trästaket som löper längs kyrkogårdens norra långsida.

På Örnäskyrkogården finns flera olika gravskick där den nyaste är askgravplatsen Sub Rosa, som invigdes i slutet av september. Den beskrivs som ”en viloplats där naturens skönhet och historiens betydelse möts” och omges av omkring 500 buskrosor. Under 2025 planeras också en meditationsled att anläggas.

Fullsatt kyrka tack vare uthållighet

I Hertsökyrkan mötte visitationsgruppen arbetslaget och Ulrica Vedin, diakon, berättade om området och kyrkans arbete. På söndagarna samlas uppemot 70 personer i kyrkan, vilket innebär fullsatt kyrka.

– Det är ett väldigt medvetet arbete vi har gjort, där mässan är i centrum. Att vi har liturgin i centrum gör att de som kommer från andra länder känner igen sig. Vi håller även predikan Kristuscentrerad, berättade prästen Bo Nordin som varit på Hertsön i tio år och menade att man också måste vara uthållig i det sätt man väljer, så att folk får tid att rota sig.

Gudstjänsterna samlar människor från en rad andra länder, som Armenien, Egypten, Kina, Färöarna och Finland. 

– Det är fantastisk psalmsång. Man kan släppa orgeln vissa verser och bara lyssna, sa Maria Ruottinkoski, kyrkomusiker.

Att mässan lockar så många har blivit ett angenämt problem. Ibland ryms inte alla till kyrkkaffet utan en del väljer att gå hem fastän de kanske hade velat stanna och umgås. Nästa år firar kyrkan 50 år på första advent, då räknar man med en fullsatt kyrka.

Kyrkans och trossamfundens roll i framtidens Luleå

Biskopsvisitationens andra dag började med ett besök hos Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande. Han berättade mer om den samhällsomvandling som sker. Visionen är minst 100 000 lulebor år 2024. Det kräver stor infrastrukturplanering på kort tid.

– Tempot, tiden och magnituden är en utmaning för kommunen, det går tre gånger så snabbt som vanligt. Det ska byggas skolor, vägar – allt som vi vanligtvis gör i kommunen. Men vi har inte ännu fått in några skattepengar utan måste ta höjd för något som kommer, sa Fredrik Hansson.

Utöver Örnäskyrkogården finns också Innerstadens kyrkogård. Den ligger väldigt nära järvägen till Boden, som ska bli dubbelspårig, vilket de förtroendevalda ställde frågor kring. Luleå domkyrkoförsamling är inte heller den enda svenskkyrkliga församlingen inom kommunen, här finns också Nederluleå och Råneå församlingar. Det finns alltså flera parter för kommunen att samtala och rådgöra med när det exempelvis handlar om beredskapsfrågor eller verksamhet riktad till människor i de områden för entreprenörsbostäder som kommunen planerar, Storporsön och Hertsöheden.

– Apropå hela omvandlingen som sker tänker jag på civilsamhällets roll. Här kommer ni som trossamfund ha en viktig roll, sa Fredrik Hansson som också menade att den trossamfundsgrupp som kommunen har i uppdrag att titta på, skulle ha ett stort värde i den kommande omvandlingen.

Kyrkorådet, ekumenisk pastorssamling och Amazing Grace

Under biskopsvisitationens sista dag mötte biskopen och visitationsgruppen också kyrkorådet. De talade bland annat om väckelsen i församlingen, där både EFS och laestadianerna är livskraftiga. De talade också om dop-, konfirmations- och medlemsstatistik.

– Jag vet att ni jobbar aktivt med både dop och konfirmation och jag vill poängtera hur mycket det betyder för den enskilde men också för kyrkan. Vi vet att den som döps och konfirmeras i högre grad döper och konfirmerar sina barn, sa Åsa Nyström.

Visitationsgruppen fick också vara med på en pastorssamling dit alla kyrkor i Luleå bjuds in att delta. På dagordningen stod den ekumeniska vinterveckan 20–26 januari 2025, som i år har temat ”Amazing Grace”.

– Det är jätteroligt att se det här programmet, jag blir glad över den här veckan, det är något som händer hela tiden. Jag blir glad över att ni alla är med och gör veckan, sa Åsa Nyström.

Dagen avrundades i Mjölkuddskyrkan där biskopen mötte den teckenspråkiga verksamheten. På kvällen mötte hon ungdomarna i Kyrkans Unga i Luleå (KUL).

Hela biskopsvisitationen avslutas med en adventsgudstjänst i Luleå domkyrka på första advent. Där läser också biskopen upp sitt visitationstal, som sammanfattar visitationen och lämnas över till kyrkoherden.

Biskop Åsa Nyström

Åsa Nyström är född 1960 och har sina rötter i Umeå. Den 3 juni 2018 vigdes hon till biskop i Luleå stift, den nionde i ordningen sedan stiftet bildades 1904.

Luleå domkyrkoförsamling

Välkommen till Luleå domkyrkoförsamling! Domkyrkans torn är ett landmärke i centrala stan och i bostadsområdena runt omkring finns Örnäsets kyrka, Hertsökyrkan och Mjölkuddskyrkan. Läs här om församlingens verksamhet.