Bokmässan i Göteborg slog besöksrekord med 93 661 besökare, 8 000 mer än tidigare rekord. Temana var Rymden och Sápmi. Svenska kyrkans Se människan-scen bjöd på ett 80-tal programpunkter och fler än någonsin deltog också digitalt.
Stiftskansliet i Luleå stift fanns representerade i fyra programpunkter. Biskop Åsa Nyström medverkade i ett seminarium om skogen och ledde ett författarsamtal med Tina Harnesk om boken ”Mödramärg”. Maria Klasson Sundin, stiftsteolog, ledde ett författarsamtal med Ella-Maria Nutti, om ”Till träden”.
Rättvis omställning – men på vems bekostnad?
Det var andra året i rad som Åsa Nyström medverkade, först i seminariet ”Rättvis omställning – men på vems bekostnad?”, om klimatpolitik och stora samhällsförändringar som gjorts på samisk bekostnad, utan samisk medverkan i beslutsprocessen. Samtalet kom också in på hållbarhetsparametern andlig hållbarhet och vad det innebär:
– Jag vet att vi då använde det ganska enkla ordet livsmod. Tappar man det är det inte mycket liv kvar. Andlig hållbarhet är att det finns ett hopp. Jag tänker att det handlar om en vilja till omställning för det ger ett bättre liv, att leva mer i samklang med skapelsen, sa Åsa Nyström.
Seminariet adresserade också frågan om skogen och den utredning om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk som presenterats ett par dagar tidigare.
– Skogsfrågan är elefanten i rummet, om kyrkan äger eller förvaltar skogen. Om den [skogsutredningen] blir antagen kommer kyrkan ta ett stort steg i skogsindustrin. Då måste vi titta på, var börjar vi? Vad gör vi? Och vad är målet, sa Julia Rensberg, centralkommittén för Kyrkornas världsråd.
– Svenska kyrkan inte en statskyrka längre men folk har den bilden, det betyder något att kyrkan framförde ursäkten till samiska folket. Det var otroligt stort att det framfördes. Och skogsutredningen, att svenska kyrkan går först – jag önskar ju att staten skulle göra det, sa Gunilla Märak, ledamot i samiska rådet i Svenska kyrkan.
Bildningspris till Se människans programchef
När mässan invigdes tilldelades Se människans programchef, Mikael Ringlander, Bokmässans bildningspris för att han ”i över 30 år har … skapat mötesplatser med existensen och bildningen i centrum. Aldrig ensam, utan i ständig samverkan med sin omvärld, ger han oss möjlighet att tillsammans söka förståelse och fascineras av livet och varat.”.
– Jag är oerhört glad, tacksam och förvånad. Extra glad är jag för att priset poängterar Se människans betydelse för Bokmässan som helhet. När alla krafter samverkar och känner att man delar mål och avsikt så blir det en väldigt bra effekt. av det, säger Mikael Ringlander.