Första stopp är byn Hietaniemi där biskop Åsa Nyström och kyrkoherde Heli Pruikkonen träffade kulturminister Parisa Liljestrand på platsen där Hietaniemi kyrka tidigare stod. Personer från kyrkoråd och representanter för de omgivande byarna fanns på plats för att visa, berätta och samtala med kulturministern. Biskop Åsa och kyrkoherde Heli berättar om branden, om det som lyckats räddas samt om den arbetsgrupp som tillsatts med representanter från både stift och församling för att tillsammans arbeta vidare. En process som kommer att ta tid.
Nyhet / Publicerad 19 november 2023 / Ändrad 21 november 2023
En viktig dag fylld av känslor
Strålande sol, blå himmel och gnistrande vit snö i träden. Det är vackert. Det är den 15 november, en dag med flera viktiga möten, samtal och lyssnande. Dagen då Sannings- och försonings kommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset har sitt slutsymposium.
På platsen där Hietanimei kyrka tidigare stod ligger nu vit snö som likt ett täcke bäddar in platsen. I stängslet har någon lämnat ett litet mjukdjur. Branden har påverkat både liten och stor.
Foto: Sara Andersson
Dagen fortsatte i Pajala där Sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset överlämnade sitt slutbetänkande till kulturministern. Över 200 personer hade samlats i Folkets hus i Pajala för att vara med på ceremonin. En ceremoni som väckte starka känslor av stolthet men även sorg och smärta.
Sannings- och försoningskommissionens ordförande Elisabet Fura överlämnar kommissionens slutrapport till kulturminister Parisa Liljestrand. Med på bild Hanna Huppunen, vice ordförande för Met Nuoret och STR-T:s vice ordförande Terje Raattamaa.
Foto: Sara Andersson
Sannings- och försoningskommissionen har granskat statens och Svenska kyrkans delaktighet i den assimilerings- och försvenskningspolitik som bedrevs mot minoriteten under 1800- och 1900-talen. Deras slutsats är att staten och Svenska kyrkan bär det moraliska ansvaret för övergreppen mot tornedalingar, kväner och lantalaiset. Kommissionen uppmanade Svenska kyrkan att erkänna sin delaktighet i assimileringsprocessen och i nära dialog med minoriteten vidta åtgärder som kan bidra till upprättelse och försoning.
Svenska kyrkan välkomnar kommissionens rapport. Det är smärtsamt att Svenska kyrkan varit en del i det förtryck som lett till att människor förlorat sin identitet, sitt språk och sin kultur. Biskop Åsa Nyström känner sorg för kyrkans delaktighet och menar att Svenska kyrkan nu har en viktig roll.
Luleå stift arbetar idag med att möjliggöra för församlingar så att meänkieli och minoritetens kultur blir en självklar del i församlingarnas verksamhet. Hon ser fram emot att läsa kommissionens rapport, ta del av de förslag kommissionen ger och fortsätta dialogen om försoning och upprättelse med minoriteten. Under dagen är Biskop Åsa Nyströms viktigaste uppgift att lyssna. Lyssna på berättelserna, på smärtan men också på hur upprättelse och försoning ska uppnås.
Över 90 personer kom till församlingsgården i Pajala för att lyssna på samtal om arbetsstugorna, musik och berättelser.
Foto: Sara Andersson
Dagen avslutades i församlingsgården med samtal om arbetsstugorna. Berättelser som varvades med musik av Fredrik Hangasjärvi och Heidi Haapasaari. Arbetsstugorna var ett av statens och kyrkans viktigaste redskap för att försvenska minoriteten. Ungefär 5 500 barn var elever i arbetsstugorna och många for illa. De tidigare arbetsstugeeleverna Tyko Lampa och Sune Svaneblom berättade om sina upplevelser som än idag smärtar och gör det svårt att prata om. I samtalet deltog även biskop Åsa Nyström, historikern Curt Persson, Bengt Niska och Kaisa Syrjänen Schaal, ledamöter i kommissionen. Samtalet handlade om hur man ska se på ansvaret för det som skedde då och hur människor som utsattes kan få upprättelse idag. Under kvällen var det även uppläsning av berättelser från arbetsstugan som kommissionen samlat in.
Samtal om arbetsstugorna varvades med musik och berättelser från de intervjuer som samlades in av Sannings- och försoningskommissionen.
Foto: Sara Andersson
Mer berättelser finns att se här Tornedalsteatern / Tornionlaaksonteatteri
Livesändning som spelades in under dagen/kvällen och kan ses/lyssnas efteråt, ca 10 timmar upplästa intervjuer av tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Vill du beställa slutrapporten i tryckt form eller ladda ner den som pdf kan du göra det här: Som om vi aldrig funnits - Regeringen.se
FAKTA - Samverkan med minoriteten
Svenska kyrkan har samverkat med minoriteten i försoningsfrågorna under en längre tid.
2018 presenterades en förstudie där Svenska kyrkan deltog i arbetet, Då var jag som en fånge – Statens övergrepp på tornedalingar och meänkielitalande under 1800- och 1900-talen. Tillsammans med minoriteten har kyrkan lyft frågorna, bland annat i Almedalen 2018 och Mänskliga rättighetsdagarna 2018. Samma år gav Svenska kyrkan och Luleå stift ut boken Ette tohtia olla oma itte (Att tordas vara sig själv) www.svenskakyrkan.se/luleastift/ette-tohtia-olla-oma-itte.
I juni 2022 arrangerade Svenska kyrkan och Luleå stift ett symposium tillsammans med kommissionen, om kyrkans roll i försvenskningen, där bland andra dåvarande ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Åsa Nyström medverkade. Svenska kyrkan har också bidragit till arbetet med kommissionens bok Vår sanning och verklighet (volym 2 av slutbetänkandet).
Flerspråkig kyrka
I Luleå stift bedrivs arbete på teckenspråk och på flera minoritetsspråk som meänkieli, finska och samiska.
Tottuus- ja sovituskomisuuni: ”Kirkko oli osalinen väärinteossa tornionlaaksolaisia, kvääniä ja lantalaisia kohti”
Valtiolinen tornionlaaksolaisitten, kväänitten ja lantalaisitten Tottuus- ja sovituskomisuuni on jättäny loppumietinön hallituksele ja vähemistöle yhessä seremuniassa Pajalassa.