Under två riktigt fina sommardagar genomfördes årets skogsexkursion då prästlönetillgångarna i Luleå stift bjuder in förtroendevalda från stiftsstyrelsen och egendomsutskottet. Nytt för i år var att också att bjuda in en representant från de församlingar där exkursionen äger rum.
Exkursionen utfördes i det södra skogvaktardistriktet som sträcker sig från stiftets och Västerbottens läns södra gräns och innefattar de större orterna Vilhelmina, Åsele, Lycksele samt Umeå.
Den första dagen gjordes besök på två fastigheter utanför Bygdeå, båda nära Bygdeå kyrka, där deltagarna fick lära sig mer om Länsstyrelsen i Västerbottens arbete med bildande av naturreservat.
Hyggesfria metoder på försöksparker utanför Vindeln
Utanför Vindeln har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tre försöksparker. Arbetet startade redan i början av 1900-talet, då forskade man på om myren höll på att ta över skogen. 1979 byggdes Svartbergets forskningsstation, en knutpunkt för skoglig fältforskning i norra Sverige. Bland annat mäter stationen hur gaser från vulkanutbrott sprids i atmosfären. De forskar också på om man kan återväta myrar.
Exkursionens andra dag hade sitt fokus på SLU:s forskning kring att sköta skogen med hyggesfria metoder, som blädning och luckhuggning. Det senare forskas också på i Norrbotten, i Ätnarova, Gällivare kommun. Deltagarna vandrade mellan olika delar av försöksparkerna på både Svartberget och i Kulbäcksliden, tillsammans med medarbetare från SLU som berättade om forskningen som bedrivs.