Gud har omsorg om alla människor, men i dopet sägs det extra tydligt och personligt. Vid dopet nämner prästen den som döps högt och tydligt vid dess namn. Därefter framför prästen ett löfte från Gud, om att vad som än händer i livet, kommer Gud alltid att ha omsorg om personen.
Nyhet / Publicerad 25 augusti 2023
Dopet - livets första fest
Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.
Biskopen svarar på frågor om dopet
Se biskop Åsa Nyström svarar på frågor om dopet. Filmen är gjord i samverkan mellan Hortlax församling och Luleå stift.
Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor
Dop
Vill du döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest för livet och en tradition som är lika fin oavsett om den som döps är ung eller gammal.
Barndop
Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.
Att döpas som konfirmand
Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.
Att döpas som vuxen
Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.
Fadder
Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.
Rätt att döpa ett barn
Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?