Lyssna

Nyhet / Publicerad 7 februari 2024 / Ändrad 11 mars 2024

Se i efterhand! Meänkielidagen: Att förlora och återta sitt språk

Se seminariet i efterhand! Om språkglädje, språkförlust, språksorg och språkskam. Seminariet från Meänkielidagen den 27 februari handlade om assimileringspolitikens konsekvenser för språket, kulturen och identiteten i Tornedalen.

Nu kan du se seminariet “Att förlora och återta sitt eget språk”. Det ägde rum på Vetenskapens hus den 27 februari, Meänkielidagen, och arrangerades av Luleå tekniska universitet i samarbete med Luleå stift och Luleå kommun.

Luleå stift, Luleå kommun och Luleå tekniska universitet arrangerar en eftermiddag om språkförlust och att ta tillbaka sitt språk, på Meänkielidagen den 27 februari kl. 13.00–15.30 på Vetenskapens hus i Luleå.

– Den största skadan som assimileringspolitiken gjort gruppen tornedalingar, kväner och lantalaiset var språkförlusten. Språkförlusten är inte bara en punktuell händelse i historien utan lever kvar i människorna varje dag genom brustna band till tidigare generationer, säger Ritvaelsa Seppälä, stiftsadjunkt på Luleå stift.

Hon menar att språkförlusten också skapar en känsla av främlingskap och utanförskap i ens egen kultur och släkt.

– Därför är det stort när unga människor i dag kämpar för att ta tillbaka sitt språk. På Meänkielidagen kan vi inspireras av att ta tillbaka, vidareförmedla och bevara vårt språk. Det är en dag att glädjas över rikedomen som meänkieli bär med sig, säger Ritvaelsa Seppälä. 

Program

Försvenskningsprocess av tornedalingar, kväner och lantalaiset (Curt Persson, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet)

Paus, gratis fika.

Paneldiskussion: Yngre personer delar med sig av sina tankar och erfarenheter och relationen till meänkieli.

"Som om vi aldrig funnits"

Tidigare samma dag, kl. 09.00–11.00, ger Luleå tekniska universitet en presentation av den statliga utredningen Som om vi aldrig funnits – exkludering och assimilering av tornedalingar, kväner och lantalaiset. Den överlämnades till regeringen av Sannings- och försoningskommissionen den 15 november.

Vid presentationen medverkar bland andra:

  • Lars Elenius, professor emeritus i historia vid Luleå tekniska universitet och ledamot för kommissionen samt skrivit rapporter
  • Curt Persson, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet som gjort förstudien och skrivit en av forskarrapporterna
  • Josefin Rönnbäck, forskare i historia vid Luleå tekniska universitet och varit utredningssekreterare
  • Daniel Fjellborg, forskare i statsvetenskap och varit utredningssekreterare
  • Stefan Aro, präst i Svenska Kyrkan och varit utredningssekreterare

Ingen anmälan krävs, men antalet platser är begränsat.

Se även Luleå tekniska universitets webbplats