Lyssna

Nyhet / Publicerad 18 november 2024 / Ändrad 21 november 2024

MR-dagarna lockade till Skellefteå

I mitten av november ägde MR-dagarna rum i Skellefteå. Tema var “Rättigheter i omställningens tid” och stadens hotell sålde ut när 2 700 intresserade deltagare från Norden samlades. Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna.

Den 14–15 november ägde Mänskliga rättighetsdagarna rum på Sara kulturhus i Skellefteå. Temat var "Rättigheter i omställningens tid". MR-dagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter och Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna.

– I grunden handlar det om människosyn och mänskliga rättigheter, centrala frågor för Svenska kyrkan. Det är viktigt att vi är med i de sammanhang där det lyfts, säger Katarina Ottosson, handläggare för migrations- och integrationsfrågor på kyrkokansliet i Uppsala.

Genom årets tema fick de 2 700  besökarna djupdyka i hur våra liv och samhällen påverkas av alla de omställningar vi genomgår: pandemier, globalisering, klimatkatastrofer, demokratikriser, konflikter och digitalisering – en konstant förändring och omställning. Seminarierna under MR-dagarna lyfte utmaningar, goda exempel och framtidshopp om hur omställning påverkar de mänskliga rättigheterna. Har alla råd att ställa om? Vilka drar det kortaste strået? Vill alla ställa om?

Tro och religion som sammanhållande kraft 

Svenska kyrkan arrangerade fyra seminarier. Drygt 150 personer samlades för seminariet Tro och religion som sammanhållande kraft i samhället med Marika Griehsel, journalist, som moderator. Hon lät panelen samtala om vilken beredskap Svenska kyrkan har för interreligiösa samtal i det sekulariserade samhället.

– Jag vill utmana tanken om det ”jättesekulära Sverige”. Vi har snävat av ordets betydelse. Förut hade ”kristen” en bred betydelse, till att man måste gå i kyrkan varje söndag och be varje kväll – då blir vårt land också mer sekulärt. Men i folklagren finns traditionen kvar. Det finns en mylla i många av oss att ha en tro, det är en förutsättning att också kunna möta människor av annan tro. Kyrkan vill vara den arenan, sa Åsa Nyström, biskop i Luleå stift.

Hon menade att det i vardagen sker möten mellan kristna och muslimer, oavsett om man definierat hur tron ser ut, och att det öppnar för att tron kan vara en kraft för sammanhållning.

Elisabeth Engberg, kyrkorådets ordförande i Skellefteå, höll med:

– När vi möter människor är det inte en kategori utan en individ, det är en nyckel i integration att vi skapar mötesplatser där vi kan mötas som människor.

Panelen samtalade vidare om hur kyrkan ska agera för att skapa det hållbara samhället, och den förväntan som funnits på kyrkan i den stora inflyttning som Skellefteå har erfarenhet av.

– Något jag tänker att vi måste bära med oss är vårt ansvar – även om vi inte är en statskyrka – som sträcker sig bortom, är att i alla lägen precis just nu och framåt som samhällsklimatet ser ut, alltid alltid försvara religionsfriheten. Inte från något politiskt perspektiv utan för att jag är troende. Jag tror det är jätteviktigt för Svenska kyrkan, och det är inte förhandlingsbart. Det är ett ansvar vi måste ta kraftfullt nu, sa Anna Hjälm, direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI), och möttes av spontana applåder.

Seminariet livesändes på MR-dagarns Youtubekanal och finns att se i efterhand.

Existens på vems villkor?

Svenska kyrkans andra stora seminarium handlade om tornedalingar, kväner och lantalaiset och att det var på dagen ett år sedan den statliga sannings- och försoningskommissionen överlämnade sitt betänkande till kulturministern vid slutsymposiet i Pajala.

– Det var väldigt svårt att vara där, vi måste orka höra och se och bekräfta att vi varit en del av en sådan kyrka. Samtidigt är vi ju här nu, för att göra annorlunda mot både tornedalingar, kväner, lantalaiset och samer, sa Åsa Nyström.

Karin Kiesu, ordförande för ungdomsorganisationen Met Nuoret, berättade att många i minoriteten inte har kännedom om historien men att fjolårets slutsymposium bidragit till att unga intresserar sig för vad det handlar om.

– Ofta har man anklagat sina föräldrar för att nä inte fått lära sig språket men det är inte föräldrarnas eller morföräldrarnas fel att det blivit så här. Man kan vända blicken mot kyrkan och staten istället för att skambelägga sig själv, sa hon.

Sedan överlämnandet har Svenska tornedalingarnas riksförbund (STR-T) drivit frågan om bidrag från kulturdepartementet för att arbeta fram handlings- och aktivitetsplaner.

– Jag tycker inte vi haft den kontakt vi hoppats på, man valde att lägga det på remiss så vi har inte kommit igång. Kyrkan har varit mycket mer tillmötesgående. Man måste förstå och respektera vad som hänt. Det går framåt men det är kämpigt, sa Terje Raatamaa, ordförande för STR-T.

Han menade att det viktiga framöver är att komma till skott och få ett respekfullt arbete när budskapet från kommissionens rapport ska spridas.

Jag tror det är jätteviktigt för Svenska kyrkan, och det är inte förhandlingsbart. Det är ett ansvar vi måste ta kraftfullt nu.

Anna Hjälm, direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI) om att försvara religionsfriheten.

Utsåld och uppskattad konsert: Give hope!

På torsdagskvällen bjöd Svenska kyrkan, Skellefteå kommun och Kulturskolan i Skellefteå på en stor gratiskonsert, Give hope!. Bland andra medverkade Concord Nkabinde, musiker från Sydafrika som skrivit musiken till A Tree Has Fallen – Remembering Archbishop Demond Tutu, en film av Marika Griehsel, svenskfödda irländska sångerskan Camilla Griehsel, Saara Kågebo som vunnit Sámi Grand Prix två gånger, gruppen Lejonmyren, barnkör från Svenska kyrkan Skellefteå samt kör och instrumentelever från Kulturskolan i Skellefteå.

Den bästa upplagan av MR-dagarna

Efter två fullmatade dygn är Katarina Ottosson glad och nöjd över Svenska kyrkans medverkan.

– Det känns som att årets upplaga är den bästa, det har varit väldigt välplanerade dagar. Vi hade en bra bredd på seminarierna och många kom, fler än vanligt. Konserten var helt fantastiskt, vi har aldrig haft något liknande förut och det är ju tack vare Skellefteå pastorat.

Hon berättar att arbetet med MR-dagarna är så konkret i jämförelse med annat, att nationell nivå, stift och församling får arbeta tillsammans för ett gemensamt mål.

– Vi valde också vår egen vinkel på temat, nämligen ”Hopp i omställningens tid”, och lät det genomsyra allt vi gjorde. Det var ett vinnande koncept! När jag sedan satt i Umeå på stationen och väntade på tåget, hade alla runtomkring mig varit i Svenska kyrkans monter och visade upp reflexängeln de fått där – och de hade alla haft bra samtal med montervärdarna, säger Katarina Ottosson.

Linda Lundmark är verksamhetsstrateg i Skellefteå pastorat. Hon är också nöjd med dagarna:

– Det var väldigt bra dagar! God stämning och trevligt folk! Jag tycker vi hade bra seminarier och kronan på verket var konserten på torsdagkvällen, säger hon.

MR-dagarna 2025 arrangeras på Kistamässan i Stockholm.

Svenska kyrkan och MR-dagarna

Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna till MR-dagarna, som är Nordens viktigaste mötesplats för alla som arbetar för eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter.

MR-dagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna har funnits sedan år 2000. Det är ett icke-vinstdrivande samverkansprojekt där Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna. 2024 arrangeras dagarna i Skellefteå den 14–15 november.

A Tree has Fallen

En film om Desmond Tutu och hans livslånga kamp mot förtryck och rasism. Men också hans insatser för försoning, fred och rättvisa.