Över 70 personer kom till Töre kyrka i söndags när det var dags för högtidlig återinvigning av läktarorgeln. Den byggdes av Grönlunds orgelbyggeri 1938 och har 17 stämmor.
– Det var en riktig glädjehögtid med kraftfull orgelmusik och annan musik som fyllde kyrkan och den mäktiga psalmsången från dem som var samlade där. Det här var otroligt berörande eftersom läktarorgeln varit tyst under lång tid, säger Hanna Johnselius, kyrkoherde i Kalix församling som medverkade under orgelåterinvigningen.
Under inledningen läste hon ur Efesierbrevet: “Tala till varandra med psalmer och hymner och andlig sång. Sjung och spela för Herren av hela ert hjärta, och tacka alltid våd Gud och fader för allt i vår Herre Jesu Kristi namn.” (Ef. 5:19b–20)
Orgelåterinvigning med musik och tårta
Initiativtagare till att orgeln fick en ordentlig genomgång är Kjell Lindström, pensionerad kantor från Sävasts församling som sedan haft regelbundna uppdrag i bland annat Kalix församling.
– Vi har sett till att stämma alla pipor. Några pipor var skadade och kördes med “ambulans” till orgelbyggeriet i Gammelstad. En hade fått ett gristryne på grund av för tunn plåt i foten och behövde rätas ut, säger Kjell Lindström.
Under orgelåterinvigningen bjöd han bland annat på Toccata ur Suite Gothique av den franske kompositören Léon Boëllmann. Medverkade gjorde också Luleå musiksällskap, Erling Lindskog och Catarina Grönlund, som berättade om arbetet. Församlingen bidrog också, med en flödande psalmsång tillsammans med orkestern och båda orglarna. Efteråt firades med tårta och guidning av läktarorgeln.
En av tre av sin sort i Norrbotten
Orgeln i Töre kyrka är ett rörpneumatiskt instrument, byggd innan Grönlunds orgelbyggeri gick över till att bygga helmekaniska orglar. Det som skiljer är hur tangenterna kommunicerar med pipornas luftventiler. En mekanisk orgel har tunna ribbor, abstrakter, som ger ton utan fördröjning. En pneumatisk orgel har istället smala rör med tryckluft som lyfter ett litet membran så att pipan får luft. Tonen kommer med en liten fördröjning, vilket betyder att den som spelar måste kunna “spela i förväg”.
– Den här orgeln är så pass liten att det inte blir någon stor fördröjning, det känns som skumgummi. Domkyrkans gamla orgel var däremot osedvanligt seg! Man visste inte riktigt när man hade spelat färdigt, säger Kjell Lindström.
I Norrbotten finns endast tre rörpneumatiska orglar bevarande. Två av dem finns i Kalix församling, i Töre kyrka och Morjärvs kyrka – som var i så bra skick att den inte ens behövde stämmas. Den tredje finns i Överkalix kyrka.