Programmet för MR-dagarna är släppt!

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu är programmet för Mänskliga rättighetsdagarna i Skellefteå presenterat! I Svenska kyrkans seminarier möter du bland andra biskop Åsa Nyström och Marika Griehsel, journalist och författare. Under juni månad köper du dessutom biljetter till rabatterat pris! Välkommen!

Mänskliga rättighetsdagarna kommer till Skellefteå den 14–15 november. Nu har programmet släppts – över 80 spännande programpunkter som bland annat lyfter samhällsomställningar, urfolk och diskriminering på temat “Rättigheter i omställningens tid”.

Svenska kyrkan är arrangör för två större seminarier, båda på fredag den 15 november:

 

Tro och religion som sammanhållande kraft i samhället

Medverkande: Marika Griehsel(moderator), Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, Ulrika Markgren, kyrkoherde i Skellefteå pastorat, Anna Pettersson Hjälm, direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem, Welcome House Skellefteå

Sverige beskrivs ofta som ett av de mest sekulariserade länderna i världen. Traditionellt har tro och religion i Sverige varit en privatsak. I omställningens tid möter vi allt oftare människor och sammanhang som ger tro och religion större utrymme. Hur skall vi leva tillsammans och lära av varandra? Kan religion vara en resurs i mötet med den andra och bidra till existentiell hälsa och minskade fördomar? 

I Skellefteåregionen upplever både kyrkan och samhället en tydlig omställning i synen på religion och religionsfrihet. Många av våra nyinflyttade från andra länder och kulturer har ett annat förhållningssätt till sin religion och sitt religionsutövande – ofta mer självklar än vad vi är vana vid. Denna förändring ger oss som kyrka ytterligare tillfälle att samarbeta med övriga samhället för att identifiera och möta behoven av gemenskap och sammanhang. Det är nytt och nyttigt för oss, då vi tvingas göra upp med den religiösa ”beröringsskräck” vårt samhälle brottas med!

 Vi möts i ett samtal om hur religionsdialog och inter-religiöst arbete i ett samhälle i förändring kan vara en positiv kraft i omställningens tid. Vi diskuterar gemensamma erfarenheter som kan eller har bidragit till ökad förståelse och gemenskap och därmed ett mer inkluderande samhälle.

Läs mer om seminariet

Existens på vems villkor? Hur påverkar storsamhällets hunger efter naturresurser och krav på “svenskhet” en minoritet?

Medverkande: Kaisa Syrjänen Schaal (moderator), Josephine Ylipää, projektledare Svenska tornedalingarnas riksförbund, Terje Raattamaa, vice ordförande Svenska tornedalingarnas riksförbund, Åsa Nyström, biskop i Luleå stift

Ett historiskt och nutidsperspektiv på försoning och upprättelse för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Storsamhällets övergrepp och krav på ”svenskhet” ledde till ett osynliggörande av minoriteten. Sannings- och försoningskommissionens rapport 2023 är en uppgörelse med assimileringspolitiken mot minoriteten. Nu riktas samhällets blickar åter mot regionen och minoritetens traditionella områden som en del i den gröna omställningen. Hur kan en minoritet som aktivt osynliggjorts värna sin särart och sina rättigheter? Hur bidrar man till hopp och upprättelse för historiska övergrepp? Ett samtal om social hållbarhet, mänskliga rättigheter och vägen framåt. Vad kan staten och kyrkan göra för att ta ansvar för tidigare övergrepp och för att stärka minoriteten idag? Finns det utrymme för minoritetens språk, kultur och näringar i en tid av omställning?

Läs mer om seminariet

Håll också utkik efter korta seminarier i Svenska kyrkans regi, som presenteras efter sommaren!

MR-dagarna

Mänskliga Rättighetsdagarna har funnits sedan år 2000. Det är ett icke-vinstdrivande samverkansprojekt där Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna. 2024 arrangeras dagarna i Skellefteå den 14–15 november.

Svenska kyrkan och MR-dagarna

Svenska kyrkan är en av huvudarrangörerna till MR-dagarna, som är Nordens viktigaste mötesplats för alla som arbetar för eller vill lära sig mer om mänskliga rättigheter.