Frågan om hållbarhet i Svenska kyrkans skogsbruk har diskuterats livligt de senaste åren och föranlett motioner i kyrkomötet. Det handlar bland annat om hur den skog som stiften förvaltar kan göra bästa klimatnytta, skyddet av biologisk mångfald och även hur kyrkan i sitt skogsbruk lever upp till åtagandena i Svenska kyrkans ursäkt till det samiska folket. Även stiftsfullmäktige i Luleå stift har behandlat motioner i ämnet.
Efter drygt 16 månaders arbete offentliggörs idag, den 25 september, betänkandet Kyrkan och skogen – Ansvar, handling och hopp.
Skogens andliga, ekologiska och sociala värden uppgraderas
Ett av utredningens huvudsakliga förslag handlar om en omställning till ett mer naturnära skogsbruk, som i högre grad beaktar skogens andliga, ekologiska och sociala värden. Idag har kyrkans skogsbruk huvudfokus på att generera ekonomisk avkastning, vilket föranlett kritik inom kyrkan och från civilsamhället. Ett varsammare skogsbruk och ett tydligare hållbarhetsarbete i förvaltningen av prästlönetillgångarna föreslås. Det är i linje med de ställningstaganden Svenska kyrkan redan gjort dels för klimatomställning, dels för försoning i relation till samerna.
- Svenska kyrkans skogsbruk behöver vara andligt och existentiellt hållbart. Det innebär bland annat att i högre utsträckning värna skogens andliga värden. Därför föreslår vi åtta vägledande principer för tolkning av andlig hållbarhet i förvaltningen av skogen, säger utredaren Göran Enander i ett pressmeddelande.
Konkret föreslås att 20 procent av skogsarealen skyddas för biologisk mångfald och kolinlagring, att jämföra med dagens 11 procent, och en tredjedel av arealen ställs om till naturnära skogsbruk. På resterande arealen anpassas skogsbruket bland annat med ökad generell hänsyn till biologisk mångfald, minskad hyggesstorlek och högre ålder på skogen innan den får avverkas.
Prästlönetillgångarna i Luleå stift välkomnar utredningen
I Norrbotten och Västerbotten förvaltar prästlönetillgångarna i Luleå stift cirka 60 000 hektar produktiv mark, 0,5 procent av den totala markarealen. På den ytan bedrivs skogsbruk på 32 000 hektar.
– Vi som arbetar med förvaltningen är glada att utredningen nu finns på plats. Det påverkar oss i vardagen, säger Anders Landström, stiftsjägmästare på Luleå stift.
Han tycker att förslaget om att skydda 20 procent av markarealen är förväntat utifrån utredningens inriktning, ett högt ställt mål med tanke på de följande förslagen om anpassning av skogsbruksmetoderna.
– Att ställa om en tredjedel till naturnära skogsbruk är också förväntat utifrån utredningens inriktning. Även detta är ett högt ställt mål där definitioner och anpassning av dessa till verkligheten kommer att vara utmanande, säger Anders Landström och avslutar:
– Nu får vi läsa utredningen i lugn och ro medan vi inväntar remissrunda. Sedan får vi se vad beslutet i kyrkomötet till sist kommer att innehålla.