Snöovädret som dragit in hade just lagt sig när det var dags för stiftsfullmäktige att sammanträda i Luleå. Stiftsfullmäktige är det högsta beslutande organet i Luleå stift. Efter mötets öppnande höll biskop Åsa Nyström en inledning på temat ”Kallade till ett och samma hopp”, samma tema som höstens präst- och diakonmöten haft. Hon nämnde bland annat den ojämna fördelning som finns mellan församlingar.
– Vi ser mer och mer hur det påverkar församlingar runtom där ni befinner er. En del har resurser medan andra av er sliter för att över huvud taget hålla ihop, sa Åsa Nyström bland annat.
Hon fortsatte också uppmana ledamöterna att inte glömma bort de unga vuxna, alltså personer i åldrern 19–30 år. I höstas hölls en särskild fördjupningshelg för målgruppen och fler satsningar är planerade.
Stärka församlingslivet, avlastning och strukturfrågor
Stiftsfullmäktige beslutade bland annat om plan för verksamhet och ekonomi 2025–2027. Ärendet föredrogs av stiftsdirektor Maria Henriksson, som började sin tjänst i september och mötte stiftsfullmäktige för första gången. Hon beskrev de tre parallella rörelser som stiftsorganisationen kommer att arbeta med: att stärka församlingslivet, avlasta församlingarna och så strukturfrågor.
Hon berättade också om det traineeprogram som Luleå stift vill arbeta med som en del i kompetensförsörjningen. Det mesta är tänkt att hända i församlingarna, där tio personer under nio månader får prova alla sorters yrken som finns i Svenska kyrkan.
Förberedelser inför nästa kyrkoval
Ledamöterna fick också den ekonomiska delen av planen presenterad för sig och hade möjlighet att ställa frågor till ekonomichef Anders Granberg. De handlade bland annat om aktieinnehav, predikoturers kostnad, domkapitelsval och stiftsavgiftens utveckling.
– Det stiftet gjort under lång tid är att använda visitationerna för att fördjupa samtalet med varje församling och se vilka behov som finns, berättade Anders Granberg.
Den 8–21 september 2025 är det möjligt att rösta i kyrkovalet. Stiftsfullmäktige beslutade om valkretsindelning och valsedelsbidrag till nomineringsgrupper.
Till sammanträdet hade också tre motioner lämnats in: Utvecklat stöd till församlingars och pastorats rekrytering till nyckelbefattningar, Solceller på rätt ställe och Spara de sista kontinuitetsskogarna. Alla tre kommer tillställas stiftsstyrelsen för att beredas.