Lyssna

Nyhet / Publicerad 23 november 2024

Stiftsfullmäktige har mötts

Den 22–23 november sammanträdde stiftsfullmäktige i Luleå stift. De beslutade bland annat om plan för verksamhet och ekonomi samt tre motioner. Nu är protokollet justerat.

Snöovädret som dragit in hade just lagt sig när det var dags för stiftsfullmäktige att sammanträda i Luleå. Stiftsfullmäktige är det högsta beslutande organet i Luleå stift. Efter mötets öppnande höll biskop Åsa Nyström en inledning på temat ”Kallade till ett och samma hopp”, samma tema som höstens präst- och diakonmöten haft. Hon nämnde bland annat den ojämna fördelning som finns mellan församlingar.

– Vi ser mer och mer hur det påverkar församlingar runtom där ni befinner er. En del har resurser medan andra av er sliter för att över huvud taget hålla ihop, sa Åsa Nyström bland annat.

Hon fortsatte också uppmana ledamöterna att inte glömma bort de unga vuxna, alltså personer i åldrern 19–30 år. I höstas hölls en särskild fördjupningshelg för målgruppen och fler satsningar är planerade.

Stärka församlingslivet, avlastning och strukturfrågor

Stiftsfullmäktige beslutade bland annat om plan för verksamhet och ekonomi 2025–2027. Ärendet föredrogs av stiftsdirektor Maria Henriksson, som började sin tjänst i september och mötte stiftsfullmäktige för första gången. Hon beskrev de tre parallella rörelser som stiftsorganisationen kommer att arbeta med: att stärka församlingslivet, avlasta församlingarna och så strukturfrågor.

Hon berättade också om det traineeprogram som Luleå stift vill arbeta med som en del i kompetensförsörjningen. Det mesta är tänkt att hända i församlingarna, där tio personer under nio månader får prova alla sorters yrken som finns i Svenska kyrkan.

Förberedelser inför nästa kyrkoval

Ledamöterna fick också den ekonomiska delen av planen presenterad för sig och hade möjlighet att ställa frågor till ekonomichef Anders Granberg. De handlade bland annat om aktieinnehav, predikoturers kostnad, domkapitelsval och stiftsavgiftens utveckling.

– Det stiftet gjort under lång tid är att använda visitationerna för att fördjupa samtalet med varje församling och se vilka behov som finns, berättade Anders Granberg.

Den 8–21 september 2025 är det möjligt att rösta i kyrkovalet. Stiftsfullmäktige beslutade om valkretsindelning och valsedelsbidrag till nomineringsgrupper.

Till sammanträdet hade också tre motioner lämnats in: Utvecklat stöd till församlingars och pastorats rekrytering till nyckelbefattningar, Solceller på rätt ställe och Spara de sista kontinuitetsskogarna. Alla tre kommer tillställas stiftsstyrelsen för att beredas.

Längst debatt om förslag till föreläsningar

Tre motioner behandlades på novembersammanträdet: Diakonala måltider, Existentiella frågor i tiden och den som ledamöterna ägnade mest tid åt, Föreläsning om biologisk mångfald. Lars-Gunnar Frisk, stiftsstyrelsens 2:a vice ordförande, berättade om styrelsens resonemang:

– Det är ett otroligt viktigt ämne. Att vi föreslår avslag på motionen betyder inte att vi inte ser vikten av frågorna. Men vi ser det som en fördel om stiftsfullmäktiges presidium har en långsiktig plan för vad som ska tas upp, sa han.

Ledamöterna diskuterade vidare kring vad som avgör om ett ämne är viktigt och formalian kring hur man lämnar förslag på föreläsningar till presidiet och hur de i sin tur återkopplar.

– Vi pratar mest om formalia, hur det här ska gå till, samtidigt som vi befinner oss i den sjätte massutrotningen, sa Ulrika Karlsson som skrivit motionen och som tyckte att stiftsstyrelsens motiv var orättvist på ett demokratiskt plan.

Efter en lång debatt beslutade stiftsfullmäktige att anse motionen besvarad istället för att avslå den.

Stiftsfullmäktige fick också för första gången hantera officiellt inkomna frågor, som rörde stiftskansliets arbete med kommunikation. Stiftsdirektor Maria Henriksson gav de formella svaren om interna rutiner och avslutade:

– Naturligtvis ska vi fundera på om vi kan göra något bättre nästa gång.

Tacksam för goda diskussioner

Biskop Åsa Nyström avrundade sammanträdet med en hälsning från biskop Graham Usher i Luleå stifts vänstift, Norwich stift i England. Nyligen avgick ärkebiskopen i den engelska anglikanska kyrkan vilket lett till en turbulent tid, även i Norwich. Samtidigt som stiftsfullmäktige pågick hemma i Sverige samlades också Norwichs motsvarighet till synod. I sitt tal till dem kom Graham Usher att citera en hälsning som Åsa Nyström skickat till honom tidigare.

– Det är fint att de väljer att knyta banden med oss, både biskop Graham och deras ledamöter. ”Om en lem lider, så lider alla lemmar med den”, skrev jag till honom, och beskrev våra egna försoningsprocesser med samer, tornedalingar, kväner och lantalaiset. Jag tänker att ni också gärna får be för dem, era kollegor i Norwich, sa Åsa Nyström.

Elisabeth Engberg, stiftsfullmäktiges ordförande, avslutade sammanträdet och tackade för två goda dagar.

– Det har varit värdefullt att diskutera tillsammans, byta åsikter, komma med inspel. Att lyssna på andra gör också att den egna tankeprocessen blir bättre. Jag tänker att det här är ärenden som vi får fortsätta jobba med, på hemmaplan och i stiftsfullmäktige och stiftsstyrelsen. Tack för goda diskussioner!

Stiftsfullmäktige sammanträder nästa gång den 16–17 maj 2025.

Det är fint att de väljer att knyta banden med oss, både biskop Graham och deras ledamöter. 'Om en lem lider, så lider alla lemmar med den', skrev jag till honom. Jag tänker att ni också gärna får be för dem, era kollegor i Norwich.

Biskop Åsa Nyström

Stiftsfullmäktige 22–23 november 2024

Den 22–23 november 2024 sammanträdde stiftsfullmäktige i Luleå stift. Här finns kungörelsen, programmet, handlingarna och protokollet.

Stiftsfullmäktige

Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ och består efter kyrkovalet i september 2021 av 51 ledamöter från tio nomineringsgrupper.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.