Lyssna

Nyhet / Publicerad 18 november 2023

Stiftsfullmäktige sammanträdde i ett kyligt Luleå

Den 17–18 november sammanträdde stiftsfullmäktige i Luleå stift. De beslutade bland annat om plan för verksamhet och ekonomi samt nya placeringsriktlinjer. Ledamöterna fick också en fördjupning i arbetet med unga vuxna och en introduktion i sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset.

Stiftsfullmäktige är det högsta beslutande organet i Luleå stift och sammanträdde på stiftskansliet i Luleå den 17–18 november. Efter mötets öppnande berättade biskop Åsa Nyström om vikten av Svenska kyrkans arbete med konfirmander och unga vuxna, en av hennes hjärtefrågor.

– Väldigt få konfirmeras av tradition, det är ett eget val. Vi kan inte vila på traditionen. Man vill veta mer om Jesus och kristen tro för att kunna ta ställning, sa Åsa Nyström bland annat.

Undersökningar visar att konfirmationstiden är avgörande för om man sedan låter sina egna barn döpas, vilket alltså kan påverka medlemsstatistiken för Svenska kyrkan. Biskopen underströk också behovet av präster som i större utsträckning finns med i konfirmandarbetet, en prioritering som inte alltid är så lätt att göra i en tid av prästbrist.

Unga vuxna vill vara en del av kyrkan

Efter pandemin bildades Biskopens råd för unga vuxna som nu är inne på sitt andra år. Efter intervjuer med de åtta deltagarna delade Åsa Nyström en hälsning till stiftsfullmäktige.

– De unga vuxna vill gå från att vara besökare i kyrkan till att vara en del av kyrkan. Det är svårt att hitta in, svårt för oss att hitta igen varandra. ”Ni har lärt er prata tro med konfirmander och med vuxna, men unga vuxna?” Vi behöver hitta en tematik och ett språk som fungerar.

Svenska kyrkan var delaktig i övergreppen

Tidigare i veckan överlämnade den statliga sannings- och försoningskommissionen för tornedalingar, kväner och lantalaiset sitt slutbetänkande till kulturministern, vid ett slutsymposium i Pajala. Curt Persson, biträdande universitetslektor vid Luleå tekniska universitet, var en av dem som deltog i ett efterföljande samtal om arbetsstugorna.

På fredagen föreläste han för stiftsfullmäktige i ämnet. Enligt kommissionens slutbetänkande har staten och Svenska kyrkan moraliskt ansvar för den assimilerings- och försvenskningspolitik som bedrevs under 1800- och 1900-talen.

En satsande budget 2024–2026

Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor, presenterade Luleå stifts verksamhetsplan för 2024–2026 och delade några slutsatser efter att ha hört de andra stiftsdirektorerna:

– Det jag skulle vilja säga om Luleå stift är att vi har en väldigt god beredskap när det gäller diakonalt arbete och diakonal utveckling, och att vi fortfarande har Själavårdscentrum där många medarbetare i församlingar och pastorat får handledning.

Anders Granberg, ekonomichef, presenterade de ekonomiska förutsättningarna för samma period och Dick Mattsson, biträdande ekonomichef, den ekonomiska planen.

– Förslaget från stiftsstyrelsen är en satsande budget på cirka 15 mkr under de kommande tre åren, särskilt kring pastorsadjunkter, subvention för anslutning till ekonomiservice, ökat stöd inom HR-området, stöd till kyrkobokföring, diarie och arkiv, samt kyrkoval, sa Anders Granberg.

Tack för god och stimulerande debatt

Två beslutspunkter skapade aktivitet i talarstolen. Dels Plan för verksamhet och ekonomi, vilket resulterade i ett tilläggsyrkande som syftar till att länka ihop planen med stiftsstyrelsens remissyttrande rörande målområde 1–7 till Svenska kyrkans Färdplan för klimatet, etapp 2, som lämnades i mars 2023.

Dels Placeringsriktlinjer och ett tilläggsyrkande om att placering kan behöva ske i försvarsindustrin. Yrkandet avslogs.

Till sammanträdet hade tre motioner inkommit; Existentiella frågor i tiden, Föreläsning om biologisk mångfald och Diakonala måltider. De kommer att behandlas vid nästa sammanträde, tillsammans med ytterligare sju motioner som inkommit till sammanträdet i november 2022 och maj 2023.

– Jag tackar för fina dagar tillsammans, och god och stimulerande debatt. Det är alltid lika trevligt att vara med er, avslutade Elisabeth Engberg, stiftsfullmäktiges ordförande, innan klubban föll och sammanträdet avslutades.

Protokollet justeras senast den 1 december och publiceras på stiftsfullmäktiges sida på Luleå stifts webbplats.

Stiftsfullmäktige sammanträder nästa gång den 17–18 maj 2024.

Vi har en väldigt god beredskap när det gäller diakonalt arbete och diakonal utveckling

Eva-Maria Karlsson, stiftsdirektor

Stiftsfullmäktige 17–18 november 2023

Fredag–lördag den 17–18 november 2023 sammanträdde stiftsfullmäktige i Luleå stift på stiftskansliet i Luleå. Här finns kungörelsen, programmet, handlingarna och protokollet.

Stiftsfullmäktige

Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ och består efter kyrkovalet i september 2021 av 51 ledamöter från tio nomineringsgrupper.