Intresset från allmänheten var stort när 25 samiska kvarlevor återbördades till vilojord på Gammplatsen i Lycksele, varifrån de tagits vid en arkeologisk utgrävning 1950.
Kvarlevorna anlände i bilkortege till Gammplatsen från Västerbottens museum i Umeå, liggande i näveraskar som sedan placerades på bårar och bars i procession till ceremoniplatsen.
Biskopen höll tal från de levande till de döda
Vid ceremoniplatsen överlämnades kvarlevorna till ortsbefolkningen.
– Vi är alla människor, delar av en enda mänsklighet. När en del av mänskligheten slutar se en annan som lika mycket värd leder det till övergrepp och förtryck - brott mot både Gud och människor. Det måste vi ständigt påminna oss om och en dag som denna blir det så tydligt, sa biskop Åsa Nyström som tillsammans med Roland Sjögren, Lycksele kommun, och Paulus Kuoljok, Sametinget, hälsade de döda välkomna tillbaka, och fortsatte:
– Idag får ni återvända till er gravplats och den ska aldrig vanhelgas igen. Vi önskar er frid trots det som skedde. Vi välkomnar er tillbaka och önskar att ni förlåter oss levande vår försumlighet, vårt oförstånd och vår glömska.
Läs hela biskopens tal nedan.
Kvarlevorna överlämnade till vilojord
Ceremonin fortsatte sedan med att askbärare förde näveraskarna vidare till vilojorden. Under en känslosam stund sänktes näveraskarna ned och askbärarna strödde jord över dem. Alla som ville fick sedan gå fram, visa sin sympati och omsorg om de döda och hälla en skopa jord över askarna. Kön ringlade sig lång på skogsstigen, några höll tal och en del hade med sig jord från sitt eget hemområde.
Dagen avrundades sedan med tal från scenen, denna gång från de levande riktat till de levande. Bland andra talade Mikael Jakobsson, ordförande för Lycksele sameförening, Helén Lundberg, kyrkoherde i Södra Lapplands pastorat, samt företrädare för Historiska museet, Västerbottens museum, Lycksele kommun, riksdagens kulturutskott, kulturrådet, sametinget och Australiens ambassad.