Portlandcement
är den egentliga beteckningen på dagens cement, patenterad 1824 av Joseph Aspdin. Namnet knyter an till halvön Portland i England, då cementens färg är lik portlandsten, en välkänd byggnadssten. Cement är en viktig ingrediens i betong och murbruk. Den första svenska cementen tillverkades år 1872 i Lomma i Skåne men redan för ett par tusen år sedan använde sig romarna av cement- och betonglika material vilka de kallade concretum - därav det engelska ordet concrete. Byggnadsverken kallades Opus caementicium, varifrån det svenska ordet cement härstammar.
Cement användes redan under romartiden men den hade då ett vulkaniskt material i blandningen. När romarriket föll försvann också kunskapen om detta material. Inte förrän under 1400-talet upptäckte man det igen eftersom man då hittade en romersk handskrift om arkitektur.
Man ska också komma ihåg att Allhelgonakyrkan är byggd under industrialismens tidevarv. Zettervall hade studerat dess idéer på plats i bl.a. Paris och blivit inspirerad. Cement och järnkonstruktioner var material som låg i den nya tiden.