Gemensamma riktlinjer för begravning i Lund
Lunds församlingar har en gemensamma riktlinjer för begravningar. Med utgångspunkt i den tar varje församling fram lokala anvisningar för rutiner.
I policyn står mer om vad en kyrklig begravning är och hur den går till i Lund. Här står om allt det praktiska som utförs på samma sätt i hela Lund, om förberedelser, det som händer efter begravningsgudstjänsten och om kostnaderna.
Du som vill läsa den i sin helhet frågar präst eller församlingen.
Den som är medlem i Svenska kyrkan har rätt till begravningsgudstjänst. Om det finns särskilda skäl kan också den som inte är medlem få en kyrklig begravning, om det stämmer med den dödas önskan.
Tid och plats för begravningsgudstjänsten beslutas i samråd mellan anhöriga. Begravning kan ske tidigast fem arbetsdagar efter anmälan om dödsfall och ska ske inom den tidsgräns som bestäms av begravningslagen.
Vi har själaringningning och tacksägelse i våra kyrkor. Då läser vi upp namnen på de döda och ber för dem och tänder ljus i gudstjänsten. Tid och plats meddelas sorgehuset via begravningsbyrå och/eller församlingen. Vill de anhöriga ha tacksägelse också i annan församling ska det ombesörjas. Själaringning och tacksägelse sker för alla kyrkotillhöriga.
Präst och anhöriga träffas sedan för att tillsammans utforma begravningsgudstjänsten.
Präst eller diakon följer gärna med de anhöriga vid ett personligt avsked av den döde. Att se den döde i ett sådant avskedstagande är ofta till stöd i sorgearbetet. Avskedet kan ske på sjukhuset, i hemmet kapellet eller på annan plats. Präst, diakon eller anhörig kan då leda en kort andakt.
Psalm, sång och musik i begravningsgudstjänsten bestäms av de anhöriga i samråd med präst och musiker. Önskar de anhöriga solist till begravningsgudstjänsten, är det kyrkomusikerns ansvar att ordna detta. Musik vid begravningsgudstjänsten bör framföras som levande musik.
Begravningsgudstjänsten följer ordningen i Svenska kyrkohandboken, är offentlig och vänder sig därför till alla som vill ta avsked, oavsett ålder och relation till den döde.
Bårtäcke finns i Lunds kyrkor och ska erbjudas utan kostnad. Det kan ses som en möjlighet till ett billigare men värdigt alternativ till dyr kistdekoration. Ett bårtäcke är ett vävt eller broderat tygstycken som läggs över kistan. Att använda det är gratis och det finns fyra färgkombinationer att välja mellan. Bårtäcket är dock inte lämpligt att använda vid begravningsakt som omedelbart följs av gravsättning av kista.
Avsked med öppen kista kan ske före eller under begravningsgudstjänsten. Efter gudstjänsten får kistan inte öppnas. Gravfriden ska respekteras utan undantag.
De anhöriga väljer vilka som ska bära kistan. Det kan vara anhöriga eller vänner som bär eller bärare som begravningsbyrån får i uppdrag att anlita.
Lokal för minnesstund kan bokas kostnadsfritt i de flesta av pastoratets församlingshem. I Domkyrkoforum och i Petersgården beställs förtäringen av församlingens kök, i övriga lokaler kan man nyttja catering.
Präst kan medverka vid gravsättning av urna.
Som anhörig har du möjlighet att delta i samtalsgrupp om sorg. Dessa grupper organiseras gemensamt av församlingarna.
Minnesgudstjänster firas i kyrkorna varje år under Allhelgonahelgen. Anhöriga till de medlemmar som begravts under det senaste året får en skriftlig inbjudan till den avlidnes hemförsamling. Vid minnesgudstjänsterna tänds ljus, namnen på de döda kan bli upplästa och de döda ska innefattas i församlingens förbön. En särskild gudstjänst anordnas varje år på Sankt Olofs kapell på norra kyrkogården.
Kostnad för begravning av medlemmar i Svenska kyrkan debiteras som regel inte dödsboet med undantag för extra kostnad för solist eller musiker.
Tveka inte att höra av dig till oss med dina frågor om begravning!