Lyssna

Fira påsk i Lundby församling!

Påsken är kyrkans största helg. Vi får påminnas om Jesus lidande och död, och fira att Jesus uppstod och övervann döden.

Palmsöndag 13 april

Palmsöndagen firar vi att Jesus tågade in i Jerusalem under människornas hyllningar. Palmsöndagen inleder stilla veckan.

11.00 Mässa. Kyrkkaffe.
Toleredskyrkan

11.00 Högmässa. Kyrkkaffe.
Lundby nya kyrka

11.00 Mässa med små och stora. Kyrklunch.
Biskopsgårdens kyrka

16.00 Söndag i Tolered - Gudstjänst i Taizéanda. En gudstjänst inspirerad av traditionen från det franska klostret i Taizé. Kyrkkaffe.
Toleredskyrkan

18.00 Korsets väg. Passionsmusik varvat med påskens texter, där vi får följa den dramatiska berättelsen om Jesus väg till korset. Felicia Glimmergård - orgel och Lundby motettkör under ledning av Veronica Wåhlberg. Fri entré. 
Lundby nya kyrka

19.00 Meditativ mässa. Musik, stillhet, bibelläsning och nattvard.
Lundby gamla kyrka

Stilla veckan

Under stilla veckan, veckan före påskhelgen, förbereder vi oss för påskens händelser. Vi får möjlighet att stanna upp vid vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv – passionsdramat.

Skärtorsdag 17 april

På skärtorsdagen äter Jesus sin sista måltid tillsammans med sina lärjungar. Jesus säger till dem att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans, även när han inte finns ibland dem. ”Gör det till minne av mig.” 

18.00 Skärtorsdagsmässa. Vi dukar av altaret inför långfredagen. Det blir stämningsfull musik med stråkinstrument.
Biskopsgårdens kyrka

19.00 Skärtorsdagsmässa. I slutet av skärtorsdagens mässa kläs altaret av för att förbereda kyrkorummet inför Långfredagens gudstjänst.
Lundby gamla kyrka

19.00 Skärtorsdagsmässa. Vid den sista måltiden som Jesus åt med sina lärjungar slöt han ett nytt förbund. Förbundet bekräftar vi varje gång vi firar nattvard. 
Toleredskyrkan

Långfredag 18 april

Jesus grips av romerska soldater och förs till förhör hos Pontius Pilatus som beslutar att Jesus ska dömas till döden. Detta för att Jesus ska ha gjort anspråk på att kalla sig judarnas kung. Jesus får själv bära sitt kors till Golgata, en kulle utanför staden, där han korsfästs.

11.00 Långfredagsgudstjänst. 
Toleredskyrkan

11.00 Långfredags­gudstjänst. Lundbykören. 
Lundby nya kyrka

11.00 Långfredags­gudstjänst. En gudstjänst som tar oss på en musikalisk resa fram till Jesu död på korset. Musiker är Jani Fleivik - cello och Simon Parsmo - klaviatur. 
Biskopsgårdens kyrka

Påsknatten 19 april

23.30 Midnattsmässa. 
Lundby nya kyrka

Påskdagen 20 april

På påskdagen upptäcker några kvinnor, som kommer till Jesus grav för att smörja hans kropp med välluktande kryddor, att stenen är borta och graven tom. Jesus har uppstått från döden! Påskdagen firas med stor glädje: livet har segrat över döden och godheten har segrat över ondskan. Guds kärlek har räddat oss.

11.00 Gudstjänst med små och stora. Lundby unga körer. Kyrkkorv.
Lundby nya kyrka

11.00 Påskgudstjänst. Vi firar Jesus uppståndelse med en påskdagsmässa med gospelkör! Påsklunch.
Biskopsgårdens kyrka

16.00 Påskmusikal - Mitt ibland dem. Vi får möta Maria från Magdala, Pontius Pilatus, Emmauslärjungarna och många andra som i text och sång tar oss med från korset till uppståndelsen. Text av Susanne Rikner och musik av Lindie Boström. Påskfika.
Toleredskyrkan

19.00 Meditativ mässa. Musik, stillhet, bibelläsning och nattvard.
Lundby gamla kyrka

Annandag påsk 21 april

Annandag påsk är dagen då den uppståndne Jesus visar sig för lärjungarna och slår följe med dem. Han delar deras sorg och smärta och stannar kvar. När han sedan delar bröd och vin med dem, känner de igenom honom. Detta är det som kallas Emmausvandringen. Den uppståndne Kristus visar att Gud är en levande Gud, inte alltid omedelbart  igenkännbar. Ibland en främling. Ibland en välbekant vän som går med oss längs vägen

11.00 Gudstjänst med vandring. Vi går en enkel Emmausvandring i promenadtempo, från Lundby nya kyrka upp till gamla kyrkogården. Kaffe i kyrkbacken vid Lundby gamla kyrka. Vid dåligt väder är gudstjänsten i Lundby nya kyrka.  
Lundby nya kyrka

16.00 Mässa. Lärjungarnas möte med den uppstånde Jesus på vägen till Emmaus. Kyrkkaffe.
Toleredskyrkan

 

Stilla veckan

Sista veckan i fastan kallas för stilla veckan. En del kallar den också för passionsveckan.

Palmsöndagen inleder stilla veckan

Palmsöndagen är en glädjens dag då vi firar att Jesus tågade in i Jerusalem under människornas hyllningar.

Skärtorsdagen – Jesus blir förrådd

Jesus äter den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater.

Långfredagen – Jesus blir korsfäst

När Jesus har gripits på natten av de romerska soldaterna förs han till förhör hos Pontius Pilatus. Denne fattar beslutet att Jesus ska dömas till döden.

Påskafton – mitt emellan sorg och glädje

Påskafton är egentligen ingen helgdag, men före midnatt firar vi påskmässa i många kyrkor.

Påskdagen – Jesus har uppstått

När en grupp kvinnor kommer till Jesus grav är stenen bortrullad och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden.

Annandag påsk – Jesus möter lärjungarna

Jesus visar sig för lärjungarna på olika sätt. De reagerar också olika. Några tvivlar, någon vill se bevis. Men oavsett deras reaktioner stannar Jesus hos dem och delar deras tillvaro.

Följ med på en Getsemanevandring

En Getsemanevandring är en meditation där vi i tanken stannar upp på de platser där Jesus var under sina sista dygn, innan han korsfästes.

Tankar inför helgen – i påsk

Läs en prästs funderingar inför påskhelgen.