Lyssna

Frågor och svar om dop

Måste man ha dopklänning? Kan dopet ske hemma? Spelar åldern någon roll? Här hittar du några vanliga frågor kring dop.

Döp dina barn – de blir kärleksfullt berörda av Gud

Svenska kyrkan uppmuntrar föräldrar att döpa sina barn, eftersom Jesus sa åt oss att döpa. Det är också för att välkomna barnen i kyrkan. Här finns tillgång till bönens språk, gemenskap med andra kristna och kännedom om Bibelns berättelser och människor. 

Tillgången till det kristna kulturarvet öppnar valv efter valv mot den existentiella rymden. I dopet blir barnen kärleksfullt berörda av Gud själv och inneslutna i en omsorg som når bortom familj och vänner.

Frågor och svar om dop:

Varför ska jag eller mitt barn döpas?

Frågan kan besvaras med många olika svar. Några svar som vi i Lundby församling vill lyfta fram är:

  • Vi döper eftersom Gud i dopet lovar att vara med oss oavsett hur livet blir. Dopet är Guds gåva till dig och mig och som erbjuds alla – oavsett ålder. I dopet möter Gud oss här och nu med löftet att alltid vara med i livets alla skeenden oavsett hur livet blir. Det finns en djupare samhörighet med Gud och en kärlek som bär allt.
  • Jesus har gett kyrkan uppdraget att döpa. Kyrkan har i alla tider följt dopbefallningen ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn” (Matt 28:18-19). Dopet är ett av kyrkans sakrament och betyder att det är en helig handling, instiftat av Jesus. Dopets gåva är så enkel att vem som helst kan ta emot den. Samtidigt rymmer Guds löften i dopet så många bottnar att vi aldrig fullt kan förstå dem.
  • Dopet är en väg in i kyrkan. När du döps blir du en del av ett större sammanhang, en del av den världsvida kyrkan. Som döpt i Lundby församling blir du också medlem i Svenska kyrkan. I dopet ber vi för den som blir döpt och Guds Ande ges till den som döps.

Vad förväntas av mig som förälder?

Dopet är en gåva från Gud till det lilla barnet – det hänger inte på din tro. Ingen av föräldrarna behöver vara medlem i Svenska kyrkan för att döpa sitt barn. När ett barn döps uttrycker du som förälder en vilja att barnet döps till den kristna tron och att barnet ska få vara en del av den kristna gemenskapen.

Får man sitt namn genom dopet?

Nej, men genom historien har det funnits en koppling mellan namnet och dopet. 

När ett barn ska döpas frågar prästen föräldrarna, inför församlingen, vilket/vilka namn de har gett sitt barn. Namnet gör det tydligt att det är just detta barn som ska döpas. Barnets namn är viktigt i dopet för det personliga tilltalet.

Kostar dopet något?

Nej, dopet är gratis (från latinets ”gratia” = nåd, vilket dopet också handlar om).

Spelar åldern någon roll?

Nej, hur gammal en person är spelar ingen roll för dopet. De flesta döps som barn, men du är lika välkommen som tonåring eller vuxen.

Hur långt i förväg måste man boka?

Vi har många tider att erbjuda, och kan därför nästan alltid hitta en tid som passar. Du kan själv se lediga tider och boka själv här på webben, eller kontakta expeditionen som hjälper dig. I Lundby församling erbjuds också regelbundet drop-in-dop, vilket betyder att du inte behöver boka i förväg, utan bara dyka upp det aktuella datumet.

Det kan vara bra att tänka på att försöka boka en doptid som passar med barnets rutiner.

Om du/ni har väldigt specifika önskemål om tid och kyrka, kan det vara bra att ha lite längre framförhållning, ett par månader eller så. Detta gäller särskilt för Lundby gamla kyrka – den är populär för både dop, vigsel och begravning och därför mer uppbokad.

Vad händer under ett dopsamtal?

När dopet är bokat kontaktar prästen dig för gå igenom dopgudstjänsten. Ni bestämmer tillsammans var dopsamtalet ska ske. Prästen berättar om dopets innehåll och du får möjlighet att ställa frågor och bidra med egna tankar och önskemål. Ni kan bland annat diskutera val av texter och psalmer. 

Kan man döpa flera personer under samma gudstjänst?

Absolut! Syskon, andra i familjen/släkten eller vänner – det blir ofta väldigt fina stunder. 

Hur väljer man musik?

Du/ni är välkomna med önskemål om psalmer och eventuell annan musik när du/ni träffar prästen för dopsamtal. Kanske vill någon av dina/era vänner sjunga eller spela något under dopet? Om du/ni vill ha förslag på musik går det bra att kontakta någon av våra musiker som gärna hjälper till. Kontaktuppgifter till Lundby församlings musiker. Du/ni kan också hitta inspiration ifrån Spotifylistan Psalmer vid dop.

Lundby församling har skickliga musiker som gärna framför låtarna, men om du/ni önskar spela förinspelad musik under dopet finns det vissa förhållningsregler. I Lundby församling spelas rättvis musik – det vill säga upphovspersonerna får betalt för sitt arbete. Det medför att vi spelar ett visst medium/tjänst, medan andra inte är tillåtna.

DETTA GÄLLER I LUNDBY FÖRSAMLING:

  • Köpt CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Köpt musik i iTunes Store får spelas i samband med kyrklig handling.
  • Bränd CD-skiva får spelas i samband med kyrklig handling om köpt original-CD kan visas vid uppspelningstillfället.  

Det är inte tillåtet att spela streamad musik från exempelvis Spotify, Apple Music eller YouTube.

Ska man tillfråga faddrar?

Om du/ni vill ha en fadder eller flera faddrar, bestämmer du/ni själva. Prästen antecknar faddern/faddrarna på plats vid dopet, och de får med sig ett fadderbrev. Förr kallades faddern för "gudfar" eller "gudmor". För att kunna vara fadder måste personen själv vara döpt. 

Kalas efter dopet?

Församlingen har lokaler i anslutning till kyrkorna, som du gärna får hyra för att samlas efter dopet. Här kan du läsa mer om lokaluthyrningen.

Om barnet har två vårdnadshavare – måste då båda vilja att barnet döps?

Ja. Om barnet har två vårdnadshavare, måste båda ge sitt medgivande till att barnet döps.

Måste man döpas i församlingen där man bor?

Nej. Du kan döpas i Lundby församling, även om du inte bor här. Om du bor i Lundby församling men vill döpas någon annanstans, kontaktar du/ni församlingen där kyrkan finns som du/ni vill att dopet ska ske i. 

Kan man döpas hemma?

Ja. Dopet måste inte äga rum i en kyrka. Det kan vara i hemmet eller på en annan älskad plats. Kontakta expeditionen med dina önskemål! 

Måste man ha dopklänning?

Nej. Lundby församling har inga synpunkter på klädsel vid dop, utan var och en avgör själv vad som passar vid det aktuella dopet. Om det är ett barn som döps och du/ni vill att barnet ska ha en dopklänning (kan också kallas dopdräkt), finns det att låna dopklänning av kyrkan i varierande storlekar, från liten bebis upp till storlek 110/116. Kontakta expeditionen om ni vill låna dopklänning. E-post lundby.forsamling@svenskakyrkan.se eller telefon 031-731 68 00.

Jag vill att mitt barn själv ska välja om det vill döpas i framtiden. Kan det ändå bli medlem i Svenska kyrkan nu?

Ja. Anmäl ditt barn som medlem i kyrkan så kan vi skicka information om vår verksamhet och bjuda in till aktiviteter och påminna om dopet när det närmar sig konfirmation.

Boka dop

Boka dop gör du enkelt här på webben. Här kan du se alla lediga doptider i Lundby församlings kyrkor och preliminärboka en tid när det passar dig. Du är också välkommen att kontakta expeditionen som hjälper dig med din bokning.

Planera ett dop

I kyrkan är dopet alltid glädje och fest. Det kan göras väldigt enkelt, med få förberedelser om man vill eller som en stor fest med hela släkten närvarande.

Drop-in-dop

Drop-in-dop betyder att du inte behöver boka i förväg. Dopet är personligt och individuellt, oavsett ålder. Det är enkelt och nära, och du kommer som du är. Och kanske bäst av allt: det krävs inte mycket planering! Läs mer här.

Din historia. Dina drömmar.

Till Lundby församling ska du få komma som den du är. Svenska kyrkan vill vara en mötesplats för många, för i mötet med andra förändras vi. Gud blir större och våra liv blir rikare. Tillsammans är vi mycket mer!

 

Kalender

I kalendern kan du se vad som händer i Lundby församling dag för dag - från fikastunder och gudstjänster till större konserter och verksamheter för alla åldrar. Öppet för alla. Välkommen!

Gudstjänstkalender

Här hittar du en gudstjänstkalender. Du kan också läsa mer om de olika gudstjänsterna som firas i Lundby församling.

Konsertprogram

Välkommen på konsert! Ta del av körsång, storslagna symfonier, musikgudstjänster, konserter för barn och mycket mer. Här samlas information om musiken som arrangeras i Lundby församling.

Det händer i kyrkan

Här hittar du församlingens alla grupper och aktiviteter. Församlingen är stor och utbudet är brett – och här finns plats för dig!

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Bli medlem i Svenska kyrkan

Du är välkommen att bli en del av Svenska kyrkan oavsett vem du är. Här finns en plats för dig. Det är enkelt att bli medlem!

En hållbar kyrka

I Lundby församlings solidariska arbete ingår även omsorg om skapelsen. Församlingen är miljödiplomerad och arbetar strukturerat för att minska miljöpåverkan och värna den biologiska mångfalden.

Historia och kulturarv

Svenska kyrkan har en lång historia. Läs mer om Lundby församlings kyrkor och dess kulturarv, våra besöksmål och hur vi vårdar kulturarvet.

Om församlingen

Lundby församling ligger på Hisingen i Göteborg och är en del av Kristi världsvida kyrka. Församlingen är en gemenskap som delar evangeliet i tro och liv, i en av Sveriges snabbast växande storstadsmiljöer.

 

 

Lundby församling är miljödiplomerad av Svensk Miljöbas genom SamCert Miljödiplomering.