Lund blir biskopssäte
Lund blev biskopssäte år 1060. På platsen för domkyrkobygget fanns då en mindre kyrka från 1050-talet, den enskeppiga så kallade “Sven Estridsens stenkyrka”. Sven Estridsen var systerson till kung Knut den Store, kung över Danmark, Norge och England.
Gåvobrev från danske kungen blir starten för bygget av domkyrkan
År 1085 får domkyrkan i Lund en stor gåva av kung Knut IV av Danmark, även kallad Knut den Helige. Gåvan omfattar stora jordegendomar på Själland och i Skåne samt skatteinkomster från bland andra Helsingborg, Lomma och Lund. Gåvobrevet som är daterat den 21 maj 1085 ger domkyrkan en fast ekonomisk grund. Det kom att ha stor betydelse för skapandet av ett ärkebiskopssäte för hela norra Europa i Lund år 1103. Gåvobrevet brukar betecknas som det äldsta nordiska diplom vars ordalydelse är bevarad. (finns på Kulturportalen - få från Gunnar Menander)
Domkyrkans arkitekt Donatus
Som Lunds domkyrkas förste arkitekt omnämns Donatus. Han kom troligtvis från Italien liksom hans stenmästare Regnerus. De byggde domkyrkan i dåtidens modernaste arkitektur; den romanska stilen.
En jättelik internationell byggarbetsplats
Precis där besökscentrum Domkyrkoforum ligger idag, fanns det under byggtiden en jättestor byggarbetsplats. Hundratals arkitekter, stenhuggare och murare arbetade med att bygga domkyrkan. Arbetarna kom från Tyskland, Frankrike, Italien och England. De flesta fick aldrig se resultatet av sitt slit under sin egen livstid då det tog lång tid att bygga kyrkan. Varje stenhuggare satte sitt personliga ett märke - stenhuggarmärke - i stenen de högg och än idag kan man se stenhuggarmärken på flera ställen i Domkyrkan. Att bygga i sten var exklusivt och kom till på initiativ från kyrkan och kungen. Byggnadsmaterialet är sandsten och främst hämtad från ett stenbrott i Höör, cirka fyra mil bort.
Kryptan och domkyrkan invigs med 22 års mellanrum
30 juni år 1123 invigdes domkyrkans altare i kryptan. Altaret tillägnades Johannes Döparen.
1 september år 1145 invigdes hela domkyrkan i Lund av ärkebiskop Eskil. Högaltaret (huvudaltaret) helgades åt S:t Laurentius och jungfru Maria.
Lunds domkyrka var vid denna tid ingen församlingskyrka utan stiftets andliga centrum och ärkebiskopens kyrka. Däremot räknades just kryptan som en församlingskyrka och gick under namnet Krafts kyrka.
Minnesboken Necrologium Lundense listar relikerna
Vid invigningen började en minnesbok föras, Necrologium Lundense. I den var alla reliker (kvarlevor eller föremål som kan knytas till helgon) nedskrivna som lades ner i altaret. Det berättas om att en bit av såväl Kristi kors som grav, krubba och bord lades ner. Alla reliker försvann under reformationen men minnesboken finns bevarad och finns idag på Universitetsbiblioteket i Lund.