Bårtäcken, Lunds Pastorat
Lyssna

Bårtäcken

En alternativ kistdekoration istället för blommor

Ett bårtäcke är ett vävt eller broderat tygstycke som läggs över kistan. Bårtäcket kan användas vid begravningsakter i S:t Olofs kapell och Uppståndelsens kapell.

Att använda bårtäcke är gratis och det finns flera olika färgkombinationer att välja mellan. Bårtäcket är dock inte lämpligt att använda vid begravningsakt som omedelbart följs av gravsättning av kista.

Bårtäcket kan ses som en möjlighet till ett billigare men värdigt alternativ till dyr kistdekoration. 

Historik

Under medeltiden förekom bårtäcken, men de var förbehållna endast de högre samhällsskikten. Bårtäcket fungerade vid denna tid som ett slags sängtäcke, då den döde oftast fördes till jordfästningen utan kista. Under det att täckena från början ofta var mönstervävda eller broderade, ersattes de av svarta täcken under 1600–talet. På 1700-talet och 1800-talets första hälft möter man bruket av bårtäcke långt ned i samhällsskikten.

Bårtäcken återfinns bland annat i de olika skråna. Täcket hade en rent praktisk funktion under denna tid, att fungera som skydd för kistan med den döde. Användandet av bårtäcken försvann nästan helt under 1800-talets senare och 1900-talets första hälft och ersattes av blomsterprakt i form av kransar och buketter.

Av ekonomiska och estetiska skäl har idag på många platser införskaffats nytillverkade bårtäcken som ett alternativ till en överdådig blomsterprakt. En mycket gammal tradition har på detta sätt återinförts.

För mer information, kontakta:

Rebecca Winsnes

Begravningsvärd, Lunds kyrkogårdar

Alexander Jönsson

Begravningsvärd, Lunds kyrkogårdar