Norra kyrkogården, kvartersbilder
Lyssna

Gravplatser

Det finns olika typer av gravplatser att välja mellan. Har du funderingar eller frågor om vilken typ som passar just dig är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Att välja gravplats är en viktig del av begravningsarbetet eftersom det är den plats som ni under lång tid kommer att besöka för att minnas den avlidne. Därför är det viktigt att ta god tid på sig och fundera igenom den omgivning och de utsmyckningar ni skulle vilja ge de minnesstunderna. Som en hjälp nämner vi nedan några frågor som ni bör fundera igenom.

Gräs eller singel?

Vill ni att gräs eller singel täcker gravplatsen? Materialen kräver olika typer av underhåll.

Rabatt och växter?

Vill man ha speciella växtarrangemang kan det vara bra att kolla upp om det fungerar för just den platsen. En liten gravplats bör ha mindre växter, men tänk på att även små och söta växter kan bli stora och få djupa rötter som kan ställa till problem vid framtida gravsättningar. Kyrkogårdsavdelningen tillhandahåller gratis rådgivning vid växtplanering på gravplats.

Kistgrav, urngrav, askgravplats, kistlund eller minneslund?

  • Kistgrav
    En traditionell gravplats där det finns plats att gravsätta en eller flera kistor. Det går även bra att gravsätta urnor på en sådan plats. Gravplatsen kan utsmyckas med gravvård och växter. Gravrättsinnehavaren ansvarar för att ta hand om graven, men även här finns naturligtvis möjlighet att teckna ett skötselavtal. Anhöriga får närvara vid nedsättningen av kistan.

  • Urngrav
    En gravplats enbart avsedd för urnor. Gravplatsen kan utsmyckas med gravvård och blomrabatt.  Gravrättsinnehavaren har ansvar för att graven sköts. Här finns också möjlighet att teckna ett skötselavtal med kyrkogårdsavdelningen. Anhöriga får närvara vid nedsättningen av urnan.

  • Askgravplats
    Askgravplats är en gravplats där urnan gravsätts i gemensam gräsyta i anhörigas närvaro (om så önskas). Beroende på vilken av våra askgravplatser ni väljer så kan man ha en liggande gravvård eller en namnbricka på gemensam gravsten. Gravplatsen utgör del i en gemensam och enhetlig anläggning som in sin helhet sköts av kyrkogårdsavdelningen, skötseln av gravplatsen sker under en 25-årsperiod mot en engångskostnad. Smyckning får endast ske på särskilt anlagd smyckningsplats, inte på gräsytor och enbart med snittblommor och enkla gravljus.

    På Norra kyrkogården finns sju olika typer av askgravplatser.
    Läs mer om dem här!

  • Kistlund
    Kistlundar är som en askgravplats, fast för kistor. Gravsättningen sker i gemensam gräsyta i anhörigas närvaro (om så önskas). Det finns en kistlund på Norra kyrkogården. I kistgravlunden finns en gemensam smyckningsplats och gemensamma gravpelare, där en minnesplakett i eloxerad aluminium med de gravsattas namn samt födelse- och dödsår kan sättas upp. Gravplatsen på kvarter 37A är avsedd för en (1) kista. Platsen tilldelas av kyrkogårdsavdelningen. Önskas ytterligare kistplats för annan anhörig så kan inte kyrkogårdsavdelningen garantera att placeringen blir intill varandra.

    När det av utrymmesskäl inte längre är möjligt att nyttja gravplatsen för kistor kan gravrättsinnehavaren istället välja att nyttja platsen för gravsättning av urnor.

    Gravplatsen utgör del i en gemensam och enhetlig anläggning som in sin helhet sköts av kyrkogårdsavdelningen under en 25-årsperiod mot en engångskostnad. Smyckning får endast ske på särskilt anlagd smyckningsplats, inte på gräsytor och enbart med snittblommor och enkla gravljus.

  • Minneslund
    Minneslund är ett gemensamt område där aska gravsätts anonymt. I en minneslund finns inga gravrätter och inget personligt skötselansvar, istället ansvarar kyrkogårdsavdelningen för skötseln. Möjlighet att beställa gravvård såsom gravsten/minnesplatta finns inte, då syftet med en minneslund är att den ska vara helt anonym. Anhöriga närvarar inte vid gravsättning, utan får ett minnesblad dagarna efter gravsättningen.

    Minneslund för gravsättning av aska finns på Norra kyrkogården och på Fredentorps begravningsplats. Om du vill lägga en blombukett eller tända ett ljus så gör du det på en gemensam smyckningsplats i minneslunden. 

Med eller utan gravrätt?

Full gravrätt
Gravplats finns med gravrätt, med begränsad gravrätt och utan gravrätt. Med gravrätt följer bland annat skyldighet att personligen ta hand om gravskötseln eller köpa den tjänsten av till exempel kyrkogårdsavdelningen. Det gäller kistgravplatser med plats för en eller flera kistor. Det gäller också urngravplatser.

Begränsad gravrätt
Askgravplats är ett gravskick av kollektiv karaktär där gravsättning sker med upplåtelse av begränsad gravrätt. Kyrkogårdsavdelningen svarar för vården av askgravplatsen och för all plantering inom denna samt för gemensam plats där namn på gravsatta inom askgravplatsen kan anges, och då till en kostnad för dödsboet. Besökare får medverka till utsmyckning med snittblommor och ljus på gemensam smyckningsplats.

Utan gravrätt
Utan gravrätt är minneslund som har anonym karaktär, med gemensam smyckningsplats. I minneslunden utförs gravsättning av aska av kyrkogårdspersonalen utan närvaro av anhöriga. Kyrkogårdspersonalen svarar också för skötsel av minneslunder.

Läs mer om att vara gravrättsinnehavare och att ansvara för en grav här

Vem bestämmer hur jag ska gravsättas? 

Det är du själv som bestämmer om du vill bli jordbegravd i kista eller kremerad. Dina önskemål anses så viktiga att de har fått en egen paragraf i begravningslagen. När någon avlidit, bör hans/hennes önskan om kremering och om gravsättning såvitt möjligt följas av den som i egenskap av anhörig eller närstående eller annars ordnar med gravsättningen.

Får vi gravsättas var vi vill i Sverige? 

Kyrkogårdsavdelningen i den församling där du är folkbokförd, är skyldig att ordna en gravplats åt dig när det blir dags för gravsättning. Detta är tjänster som du betalat för med din begravningsavgift under din livstid. Valet av gravplats bestäms av hur du vill bli gravsatt. Jordbegravning i kista eller kremering och senare gravsättning av askan?

Vill du gravsättas på annan ort än där du är folkbokförd har du rätt till samma tjänster om det finns plats och i övrigt inga hinder finns. 

Pernilla Lundkvist

Begravningsadministratör, Lunds kyrkogårdar

Richard Walter

Kulturarvssamordnare, Lunds kyrkogårdar