Utgångspunkt i FN:s definition av hållbar utveckling
Grunden för hållbarhetsarbetet inom Svenska kyrkan bygger på FN:s definition av hållbar utveckling:
”Att eftersträva en utveckling som tillfredsställer dagens behov, utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”
Fyra dimensioner av hållbarhet
En hållbar utveckling innefattar enligt FN:s definition tre dimensioner: ekologisk, ekonomisk och sociala hållbarhet. De hör ihop och förutsätter varandra. Utan fungerande ekosystem går det till exempel inte att skapa samhällen som är ekonomiskt eller socialt hållbara. Utan en god ekonomi är det svårt att upprätthålla en social välfärd.
Svenska kyrkan lyfter det andliga och existentiella som en fjärde dimension av hållbar utveckling, jämställd och odelbar med de andra tre dimensionerna. Den existentiella hållbarheten är baserad på FN:s barnkonvention som betonar barnets rätt till andlig utveckling och andlig välfärd. Världshälsoorganisationen (WHO) talar om hopp, harmoni, helhet, meningsfullhet, förundran, andlig kontakt, personlig tro och gemenskap som nödvändiga villkor för existentiell hälsa. För en kristen kyrka är detta centrala värden.
Hållbarhetsarbetet sker i den lokala församlingen
Svenska kyrkans hållbarhetsarbete sker i första hand i den lokala församlingen. Det är här kyrkans verksamhet bedrivs och det är också i församling eller pastorat som ansvaret för byggnader och mark finns.
Gemensamma måldokument och verktyg för miljödiplomering
Hållbarhetsarbetet utgår från Svenska kyrkans gemensamma måldokument ”Färdplan för klimatet” som säger att kyrkans egna verksamhet ska vara klimatneutral år 2030. Svenska kyrkan har också en egen standard och verktyg för miljödiplomering. År 2023 är 32 av Lunds stifts 148 församlingar diplomerade i något av de tre stegen enligt kyrkans miljödiplomeringsstandard, och fler är på väg.
Läs mer om Svenska kyrkans färdplan för klimatet på nationell nivås sidor.
Stiftskansliet stöttar församlingarna i hållbarhetsarbetet
På Lunds stiftskansli arbetar en klimat-och miljöstrateg med uppdrag att stödja församlingar och pastorat i deras hållbarhetsarbete. På stiftskansliet i Lund drivs också projekt kring klimateffekternas påverkan på kulturhistoriska kyrkobyggnader samt kring energioptimering.