Varför är det viktigt att ha ett arkiv?
- Det finns många anledningar till att ha ett arkiv. Ett arkiv är identitetsskapande och en del av kulturarvet. Man kan säga att det är samhällets minne. Men det finns också juridiska skäl. Man måste kunna bevisa saker, som att personer har blivit döpta, att man äger en viss fastighet eller liknande. Eller så kanske man vill forska i framtiden, säger Tina.
- Det finns lagar och bestämmelser som reglerar hur det ska gå till. Det är viktigt med en bestämd struktur som är likadan på alla ställen. Allmänheten har rätt till insyn och då behöver vi se till att det är lätt att hitta i arkivet, berättar Lina.
Ni är ofta på besök hos församlingar, vad är den vanligaste missen man gör med sitt arkiv?
- Att man inte gör något alls. Dokumenten arkiveras inte kontinuerligt utan samlas på hög år efter år. Till slut blir det övermäktigt. Det händer också att arkivet används som ett förråd för saker som egentligen inte hör hemma där. Det gör att det blir oordning och dokumenten kan få fötter när många har tillträde till arkivet, säger Lina.
Vad är drömmen att hitta när man går igenom ett arkiv? Har ni stött på något spännande fynd?
- Det är roligt när man hittar kändisar. En gång har jag hittat en handling som min pappa hade skrivit under, han var jurist. Ibland har församlingarna sparat broschyrer, sådana är också roligt att hitta, säger Lina.
- Vi behöver dokumentera vardagen. Kärnverksamheten, det som är kyrkans uppdrag, ska synas i arkiven. Det gör det tyvärr inte så mycket. Den säger något om hur människor uttryckte sig på den tiden och det blir lättare att se personerna bakom när det inte enbart handlar om beslut. Det är intressant att komma människorna och individerna nära, och få reda på hur de tänkte och tyckte. Det säger något om den tiden, säger Tina och fortsätter:
- Predikningar är något som sällan har sparats, där kan man annars se vad som var aktuellt vid den tiden. De speglar verkligen samtiden. Under coronapandemin fick vi från flera håll höra en önskan om att vi gemensamt bör dokumentera insatserna för att man i framtiden ska kunna se hur vi hanterade pandemin. Det är en bra tanke.
Vad är mardrömmen att hitta i ett arkiv?
- Mögel och levande skadedjur. Silverfiskar finns det ofta. Men om klimatet i arkivet förbättras så slipper man både mögel och silverfiskar. Det ska vara torrt och kallt, omkring 18 grader. Mögelangrepp ligger ofta ytligt så det borstas bort, säger Lina.
Lina är inne nu som tillfällig resurs, vad innebär det?
- Ja, vi är väldigt glada att Lina jobbar hos oss som extra resurs det här året, för att hjälpa församlingarna med deras arkiv. Det församlingarna oftast behöver hjälp med är att förteckna och gallra arkiv och det nya arkivsystemet ”Verksamhetsbaserad arkivredovisning” som ska börja användas senast år 2024, berättar Tina.
- Jag har tagit tjänstledigt från min ordinarie tjänst på Riksarkivet i Lund för att få den här möjligheten att hjälpa församlingarna med deras arkiv. Det här är ett jätteroligt jobb som man annars inte får chans att göra så ofta, säger Lina.
Hur kommer man i kontakt med er och vad kan ni hjälpa till med?
- Vi kan hjälpa till med allt i arkivet, hur man ska förteckna och gallra. Vi hjälper till att tolka bestämmelser och kan ge råd om dokument ska diarieföras eller inte. Vi håller också kurser i arkivering och diarieföring en till två gånger om året och håller i införande av Public 360, berättar Tina och tillägger:
- Tveka inte att höra av er om ni behöver hjälp. Det är lätt att nå oss - mejla, ring eller skriv ett meddelande i Teams.